Какво трябва да е бъдещето на АЕЦ" Белене"?

Активите му трябва да се обособят в отделна компания, смята експерт
14 фев 2017 11:20, Екип на Bloomberg
37
Какво трябва да е бъдещето на АЕЦ" Белене"?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Активите, свързани с АЕЦ "Белене", трябва да излязат от НЕК и да се обособят в отделна компания, защото по този начин ще представляват по-голям интерес за инвеститорите. Това обяви енергийният експерт доц. Валентин Колев в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той допълни и, че по този начин НЕК ще бъде освободена от сериозно бреме. 

По думите му трябва да се изясни колко години ще продължи експлоатационният срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и, ако той е 10 години, трябва незабавно да се мисли за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене". Колев припомни и, че трябва да бъдат отчетени регулациите на европейско ниво и предложенията за въвеждане на квоти за емисии.

"По принцип имаме нужда от нови мощности, но всичко зависи от това как ще се развива икономиката, как ще се развива и изгражда регионалният пазар и какви ще са производствените мощности в съседните държави", заяви от своя страна енергийният експерт Еленко Божков. 

Според него от гледна точка на икономиката е много по-изгодно да се строи на съществуващата площадка в Белене, което ще даде възможност и за осезаемо участие на българската държава в този проект.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Белене да! преди 7 години
Белене да се строи. ББ изтегли 26 милиарда, 12 милиарда струваше строежът.Никакви инвеститори. Пари за Белене има. Да се предостави, цената на 1 мегават. Ако е изгодна - 1 мегават от Козлудуй е 70-80 лв. Един мегават от ТЕЦ1 и 3, фотоволтоици, перки и др глупости е 600 - 800 лв.Не ми говорете празни приказки, а ми дайте смислени икономически прогнози и цени!!!Всичко друго е див популизъм, и празнословие.
29
2
 
2
 
! Отговори
бедняк преди 7 години
Ами да се построи, но от частна компания. Аз пари за др. атомна нямам.Например от БСП има стотици паралии. Да се бръкнат и да започват строежа.
28
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 29: "гаранцията започва да тече и препродаването на трета страна става практически невъзможно"? Няма логика в това. Но е вярно, че трудно могат да се продадат реакторите, така че е по-добре да ги използваме за това, за което са поръчани. Ако проекта е икономически изгоден, инвеститори ще се намерят.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 20 януари т.г. в Ленинград натовариха реакторите, оборудване и прочие на кораби и поеха към Варна да доставят поръчаното за АЕЦ Белене. У нас политиците не обърнаха внимание на този важен факт и загубихме около $300 млн. защото излизайки оборудването от завода производител гаранцията започва да тече и препродаването на трета страна става практически невъзможно. Ясно че руските ни приятели искат да ни принудят да строим реакторите или да останем с ръждясало старо желязо
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фактите, то и в глобалното затопляне инвестициите са доста големи, ама тази зима беше най-студена от 50 години. За нашата страна ВЕИ са си жива далавера. Не случайно боцовица продаде банката за да построи ВЕИ. Като е толкова печеливш бизнес нека си строят, да си продават на свободния пазар енергията, но не на преференциални цени, и да видим.....за колко време ще фалират. Дали от това се печели или не зависи от даденостите на страната. У нас ги няма. Дори една Германия обмисля да премахне префере
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами трябва да се построи,разбира се.
24
2
 
5
 
! Отговори
фактите преди 7 години
В световен мащаб:За 2016 инвестициите във ВЕИ са $288 млрд.За 2016 инвестициите в АЕЦ са $47 млрд.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12 Какво БЪДЕЩЕ с ВЕИ? Имаш ли понятие от електричество и от КПД? А през нощта и дългата зима в Бг от къде ще дойде токът? Ами като изтече срокът на годност на фотоволтаиците, кой ще ги рециклира и колко ще струва? Когато не разбираш от дадена материя, не се изказвай само въз основа но прочетеното в нета!
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пише се БелеНЕНЕНЕНЕ!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29. Действително ти е къса паметта. Преди първия мандат на баце дългът е някъде към 14млд, а след втория - минава 29. А, и се пише БЕЛЕНЕ, ***!
20
4
 
4
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До Анонимен19БНБ казва друго. Не е зле да ползваш информация от източника, а не да четеш "скандални" публикации във фейса. Според БНБ брутен външен дълг към 31.12.2007 - 29 млрд евро (преди Борисов) 31.12.2016 - 34 млрд евро (след Борисов). Сметни КТБ и Беляне са 2 или 3 млрд . И е сега искай отчет. Пропагандата работи само, ако хората не са информирани. Да си не информиран в 21в. когато всяка информация е лесно достъпна, значи , че сам си просиш да те третират като овца която следва стадото
19
3
 
6
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Точно така ...ще гласуваме за БСП именно заради това. Да може да крадете нагло и явно с "проекти" като Белене и да изтърбушите държават, че НАЙ НАКРАЯ ЗАСПАЛИЯ НАРОД ДА ИЗЛЕЗЕ НА ПРОТЕСТИ!!!!ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП нека фалират България МОЛЯ ВИ!
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам разлика между телефонните измами и проекта АЕЦ Белене.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов за времето си на управление изтегли общо над 21 милиарда евро които всички ние ще връщаме! Това са си две атомни централи с по два хилядника във всяка. Само че къде отидоха теи пари никой не казва! Искаме подробен и изчерпателен отчет !
16
2
 
4
 
! Отговори
Васо преди 7 години
"Той допълни и, че по този начин НЕК ще бъде освободена от сериозно бреме." Тоз пък експерт какви ги говори. Това да не е самар да го свалиш от гърба на магарето. То си е бреме, което като го свалиш от един гръб го тургаш на друг. А познайте кой е този друг. С приватизация и частен инвеститор ставаме ядрени заложници. А 10, 20 или 30г още работа на 5 и 6 блок не се пише на книга, а от това да не сдаде багажа някой от парогенераторите. Една само подмяна ще заличи ползата от удължаване на срока.
15
8
 
9
 
! Отговори
ред преди 7 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!!!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 7 години
А ПАСИВИТЕ???
13
13
 
6
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Не е толкова важно цената важно е кой не иска и защо от изнсител на ел енергия се превърнахме във вносител. Плюс покупател от мариците на бог знае на какви цени? А южен поток? А бургас александрополус? Всеки проект който го започнем се разваля от ес а членството какво ни носи? Колко плащаме и какво получаваме? А това че гурбетчиите ни работят за мин. Ставка? И още и още
12
11
 
14
 
! Отговори
бъдещето преди 7 години
Бъдещето е на ВЕИ. Примери: Дания и изостаналата Уругвай--произвеждат от ВЕИ повече отколкото енергия изразходват. Въпрос ....Защо тогава непрекъснато се говори за АЕЦ, ТЕЦ, КЕЦ и други----явно някой има далавера, която ние плащаме.
11
3
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ше се окаже ,че никой не е имал даже и намерение да строи каквото и да било.Далаверата е да се подържа огъня и надеждите на хората ,а да си остане само проект.през цялото време(вече четиридесет години)едни червени разбойници станаха безумно богати ,сещате се за чия сметка.

Спонсорирани публикации