Инвестиционният интерес на германските фирми към България расте

Стокообменът между България и Германия на прага на пореден рекорд
Обновена: 15 фев 2017 12:39 | 15 фев 2017 12:20, Екип на Bloomberg
11
Инвестиционният интерес на германските фирми към България расте
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стокообменът между България и Германия е на прага на пореден рекорд. Очаква се той да достигне 6,7-6,8 млрд. евро. Добрите новини са, че за последните 5 години износът на нашата страна се е развил много по-бързо отколкото вноса, най-вече по отношение на ЕС и в частност Германия. Това обяви главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара Митко Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той поясни, че страната изнася за Германия предимно машини, продукти на леката промишленост, суровини и полуфабрикати. Тя намира и нови ниши, като например биопроизводството. От друга страна внасяме предимно автомобили и резервни части, машини и съоръжения, продукти на химическата промишленост.

По отношение на инвестициите през 2011 и 2014 се отчита сериозен отлив, но през 2016 се забелязва, че интересът на германските фирми към България се увеличава. По думите на Василев това се дължи на разрешаването на някои проблеми на държавно равнище, например факта, че вече се предоставят държавни гаранции на германски фирми, които искат да инвестират у нас. 

Какви са основните проблеми, които спъват компаниите да инвестират в България, и какъв опит можем да почерпим от страната?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До що за"стокообме

ами може , щото всичко си му е немско....!!!
а тук ....хубаво и евтино .....и на всякъде поотделно , най-вече в к*у*Хланд
6
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
тогава контрола и икономиката ще са царе само ония горе да не спят че спинкат а каспичан е далеко
5
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
ако завишим контрала и реялната работа ще расте и икономиката и бизнеса не като гледам как нереално се дава пред очите какво ли съм видял ми гледам не са наясно и с доста работа но големи бизнесмени един такъв *** клиенти що щото бил голям ама ккато винаги за дае станал голям се пита отдее тръгнал като е билл там видял че не може да вирее и решил да се доказва минало се време пак се доказва интересно ми е в тая държава докога нереалното ще се лансира виждаики рееална работа в реално време
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
немските крадци не искат да пропуснат грабежа наточили са се на лесни пари в българия и да си пробутват боклуците
3
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 1 година
Да хубавата продукция Бг я изнася,а в магазините ни предлагат вносна със съмнително качество!Затриха красивите бг.села и ги обезлюдиха,щото няма поминак,изкупуват на безценица селската продукция за жълти стотинки,а я предлагат после за износ и в пъти по-скъпа,закриха се селски стопанства и умишлено принудиха хората да емигрират!Бг държава и институции и прокуратура...
2
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И по времето на Живков стоко обмена на Българиа с европейските страни беше най голям с Германия по голям от сега.В текстилното пройзводсто металообработващи машини повечето бяха германски.Нормално е сега да изнасят част от пройзводствота си у нас българите сме по даобриработници от пришълците от африка.
1
1
 
14
 
! Отговори
що за"стокообме преди 1 година
Като си отворя хладилника - повечето продукти са ми немски. Гледам - на улицата повечето коли са немски. Гащите ми са немски, обувките също. Дали някой германец може да се похвали със същото?