Родните гастарбайтери пращат все повече пари

До ноември сънародниците ни зад граница са изпратили 1,543 млрд.
15 фев 2017 10:30, Екип на Investor.bg
95
Родните гастарбайтери пращат все повече пари
снимка: pixabay

От началото на 2016 г.  до края на ноември сънародниците ни зад граница са изпратили над 1,543 млрд. лв. в България. Сумата нараства леко спрямо същия период на 2015 г., когато те са пратили 1,530 млрд. лв., показват предоставени на Investor.bg данни на Българската народна банка (БНБ).

Любопитното е, че общо през ноември парите са със 17 млн. лв. по-малко, отколкото са били през октомври. През предпоследния месец от 2016 г. емигрантите са пратили 118,4 млн. лв., докато през десетия месец от миналата години преводите са за над 135 млн. лв. Това донякъде е очаквано, тъй като ноември е традиционно „слаб“ месец и сънародниците ни зад граница пращат доста по-високи суми през лятото и през декември, заради Коледните празници. 

Най-голямата българска диаспора – тази в САЩ, е изпратила в родината си над 351,7 млн. лв. в периода януари-ноември 2016 г., показва справка на Investor.bg. Сумата е малко по-висока от предходната година за същото време – 348,8 млн. лв. 

До края на ноември от Испания са дошли 306,8 млн. лв., а от Гърция сумата е над 119,7 млн. лв. 

От кои други страни идват най-много пари вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
19
 
! Отговори
chocho преди 7 години
Пращайте, че да има бабите какво да хвърлят през балкона за мургавелите
3
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Загубата за България от всеки избягал да работи някъде извън България е доста голяма и тези 750 милиона евро изобщо не могат да я компенсират. Това са хора спонсорирани от обществото в България, които вместо да върнат на обществото в България вложените в тях пари, като работят в България, са избрали по-лесния път - да отидат в други държави и да ползват наготово техния стандарт на живот. По мои груби сметки загубите за България от избягалите са между 3 и 4 милиарда лева месечно.
2
7
 
20
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Такава статистика по принцип е вредна. Когато се дава, че 1,5 милиарда. лева били изпратили в България, трябва да се даде и колко милиарда лева са изпратени от България към други държави. Сред моите познати няма хора, които да получават пари от чужбина, но има доста, които пращат пари. Някои пращат редовно всеки месец, други епизодично, примерно 100000 евро или долара за закупуване на жилище примерно в САЩ, Германия, Франция, ...
1
5
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Чакам сега "родолюПците" , да ми кажат пак, че не ги спонсорираме....през годините съм изпратил десетки хиляди марки, и евра на нашите...пращам на брат ми - нашите се споминаха!

Спонсорирани публикации