Оптимистично: С инвестиции откриваме 6000 работни места?

Ще се търсят инженери, оператори на машини, програмисти
Обновена: 19 фев 2017 20:52 | 19 фев 2017 20:50,
84
Оптимистично: С инвестиции откриваме 6000 работни места?
Снимка: архив Reuters

Българската Aгенция за инвестиции гледа с оптимизъм към 2017-а година и очаква 400 милиона лева инвестиции, които имат потенциал да създадат 6000 нови работни места.

Очаква се да заработят нови производства в авто индустрията край Димитровград, Хасково и Благоевград.

В Исперих, Шумен и Божурище също се очакват нови проекти. Сред най-търсените кадри ще бъдат инженерите, софтуерните специалисти и операторите на машини. Тъй като служители с подходящо образование се намират трудно, бизнесът ще търси всякакви решения.

"Привличане на кадри от централите на чуждестранните инвеститори, които пък съответно биха предоставили своите знания и ще могат да обучават работниците на място в технологичния процес”, посочва Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции пред bTV.

Според икономистите обаче в Северозападна България, където безработицата е най-голяма,  няма да има раздвижване на пазара на труда.

"За да се случат там такива инвестиции трябва и самата държава да има по-активна политика не само  по отношение на инфраструктурното развитие, но и по линия на квалификацията на безработните”, категоричен е икономистът Явор Алексиев.

От агенцията по заетостта пък отчетоха най-ниската безработица за месец януари от 2010 година - насам - едва 8,2 на сто. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации