Оптимистично: С инвестиции откриваме 6000 работни места?

Ще се търсят инженери, оператори на машини, програмисти
Обновена: 19 фев 2017 20:52 | 19 фев 2017 20:50,
84
Оптимистично: С инвестиции откриваме 6000 работни места?
Снимка: архив Reuters

Българската Aгенция за инвестиции гледа с оптимизъм към 2017-а година и очаква 400 милиона лева инвестиции, които имат потенциал да създадат 6000 нови работни места.

Очаква се да заработят нови производства в авто индустрията край Димитровград, Хасково и Благоевград.

В Исперих, Шумен и Божурище също се очакват нови проекти. Сред най-търсените кадри ще бъдат инженерите, софтуерните специалисти и операторите на машини. Тъй като служители с подходящо образование се намират трудно, бизнесът ще търси всякакви решения.

"Привличане на кадри от централите на чуждестранните инвеститори, които пък съответно биха предоставили своите знания и ще могат да обучават работниците на място в технологичния процес”, посочва Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции пред bTV.

Според икономистите обаче в Северозападна България, където безработицата е най-голяма,  няма да има раздвижване на пазара на труда.

"За да се случат там такива инвестиции трябва и самата държава да има по-активна политика не само  по отношение на инфраструктурното развитие, но и по линия на квалификацията на безработните”, категоричен е икономистът Явор Алексиев.

От агенцията по заетостта пък отчетоха най-ниската безработица за месец януари от 2010 година - насам - едва 8,2 на сто. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
made in bg преди 7 години
Тази статия се върти от една седмица , едно и също. Разбрахме всички дано не дават 500лв. заплата е да работят само пенсионери в заводите. Този метод на внушение създаден от Бойко селянина от Банкя , да се пише постоянно виж колко е добре в БГ а действително е много зле , продължава да се налага. То като магистралите Боко ги открива и после ги довършват още половин година пълен номенклатурен режим създаде този некадърник.
59
0
 
4
 
! Отговори
jhgujv преди 7 години
zaplata 500 lv
58
0
 
5
 
! Отговори
лУД преди 7 години
Спокойно, геноцидда продължава.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ЗНАЕМ ГИ ТИЯ ИНВЕСТИЦИИ!РОБИТЕ БАЧКАТ ЗА 450 ЛЕВА НА КАПИТАЛИСТИТЕ КОИТО ПЪК СИ ЖИВЕЯТ ПО ЦАРСКИ!30 ГОДИНИ ВЕЧЕ САМО ЗА ИНВЕСТИЦИИТЕ ВИ СЛУШАМЕ ПЪК СМЕ СИ ВСЕ ПР0СЯЦИ И КЛОШАРИ!
56
1
 
12
 
! Отговори
имигрант преди 7 години
За северозападна БГ пак нищо. Пропаднала държава с още по пропаднала столица софиа. Тази седмица синът ми идва в Германия и никакво връщане.
55
1
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
хи хи хи тел на една широко рекламирана автомобилна компания в Благоевград е импулсен телефон от Южна Африка другия е на един безработен дет хал хабер си няма понятие защо иде реч те ви ги инвеститорите
54
0
 
13
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Крадци на труд, които никой няма да проверява какви ги вършат.
53
0
 
19
 
! Отговори
Минимална заплата преди 7 години
За 600 лв? Благодаря!
52
0
 
25
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Най-готин е коментар 65 ! Точно това ми се случваше - последните години в България - да работя за символична заплата на нискочели тарикати - наричащи себе си бизнесмени! Е...вече натрупах години трудов стаж в Германия по специалността ми! Не мога да се оплача..добре сме.Колегата е прав в едно - бих мил чинии в немски ресторант - вместо *** на някой ояден шо*пар като Пеевски в България!!! Докато в България всяка мутра може да прави с работниците каквото и скимне - хората ще бягат! Толкова е просто
51
0
 
7
 
! Отговори
маке преди 7 години
пълни измислици
50
1
 
21
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
"БИЗНЕСА" леле мале голем бизнес няма що.Крадците на прехода.
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муахахахаха!!!!Търсете, търсете. Те тези, с уменията, отдавна работят извън България, тук останаха политиците и малцинствата на социални помощи. Кой от тях ще се хване на работа в провинцията с провинциалната заплата?
48
3
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Айде стига с тия инвестиции бе!? Не разбрахте ли до сега, че въпросните инвеститори идват да взимат, а не да дават.. Дошли са да припечелят от евтините умове и ръце на матриала. Като някой ден в далечното бъдеще се повиши жизнения стандарт ще се преместят, където им е изгодно и има бели роби и робини..
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
късно е и ще внасят сирийци
46
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съжалявам, но всички в бг са адвокати, икономисти и шофьори, които търсят работа на стол и зад бюро. И да искат да работят в производството те нямат образование. Не може по механитехникумите да откривате икономически паралелки и после да искате някой да е кадър да работи стругар. Тея дето могат отдавна са по чужбина и са се установили. Не си мислете че всички навън мият чинии, но ако трябва да избирам предпочитам да мия чинии отколкото да съм момче за всичко на "шеф" без 8ми клас!
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нас работни места не ни трябват. Да работят *** да стават хора, Не ! На нас ни трябват кинти, тук и сега и повече, ясно. И никога няма да си ги видите обратно. Нагледахме се на инвеститори, оуигофрени!!!
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инвестирайте в коптора Бг.Дали Пеевски или Бойко ще ви ОГРАБИ няма значение...........
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е по-лоша инвестиционна дестинация от страни като Перу и Гана.Който не го разбира (99% от българ*аците) е супер *** и пари никога няма да има.
42
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Видинско инжинери ,техници и друг квалифициран персонал ,се изнесе от този край,и училищата закриха обучението на технически професии.Не е ли малко късно за откриването на точно такива пройзводства.
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадливите герберасти грачат грозно.Утре сте аут от администрацията идват другите крадци и ви сменят. Никаква драма. Чаооо!

Спонсорирани публикации