Търсят план Б за въглищната ни индустрия

Европа готви рестриктивни регламенти за горивни инсталации
Обновена: 21 фев 2017 19:19 | 21 фев 2017 19:00,
21
Търсят план Б за въглищната ни индустрия
Снимка: Pixabay

План Б, който да спаси българския въгледобив, обсъдиха представител на организации в бранша, производители и държавната администрация. В дискусията, организирана от Българската минно-геоложката камара, беше обсъдено намерението на Европейската комисия да бъдат увеличени рестрикциите по отношение на емисиите вредни газове от инсталации, използващи въглища и твърдо гориво като цяло.

Дебатът в Европа тепърва предстои - разговорите ще бъдат проведени през април, а в сектора се опитаха да прогнозират доколко страната ни може да защити позициите си във връзка с промяната.

Представителите на българския въгледобив бяха категорични, че новите, по-ниски лимити за азотните окиси, серния окис и живака, не могат да бъдат постигнати с наличните ресурси - финансови и технологични, и ще се наложи закриването на такива мощности. Едни от най-засегнатите ще са термичните централи и съответно енергийната система.

Това ще има огромен социално-икономически ефект, отчете бившият директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов, който е председател на Националния съвет за България на Световния енергиен съвет. Той посочи, че България няма заместващи мощности и ще бъде истинска криза за страната. Той препоръча да бъдат търсени съюзници в лицето на държави като Полша и Германия, в които въглищата също са широко застъпени за производството на електроенергия, както и да се потърсят дерогации от Брюксел за новите нива.

Според Николов трябва да се търси и План Б за бъдещето на сектора и припомни, че ЕК е одобрила държавна помощ в размер на 1,7 млрд. евро за минната индустрия в Полша. Тези средства се използват за плащане на социалната цена от затварянето на мините в страната.

От синдикатите посочиха, че вече търсят подкрепа на свои европейски колеги. Валентин Вълчев от КНСБ поиска координирани действия от синдикати, производители и държавна администрация, за да бъде защитен българският интерес.

Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков беше категоричен, че всички стъпки, за да бъде защитен националния интерес, вече са предприети. Пред журналисти след конференцията той уточни, че се подготвя българската позиция по казуса, а водещо е Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Новите промени ще обващат големи горивни инсталации - с мощности над 50 мегавата, обясни още зам.-министърът и допълни, че трябва да бъде търсен балансът между околната среда и конкурентното развитие на енергетиката.

Делисивков посочи, че вносът на по-качествени и калорични въглища не е решение, защото инсталациите трудно биха се адаптирали. Това крие риск за енергийната система за страната.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за намаляване на тец-овете, но проблема е че те са много голяма част от общия енергиен микс. Мисля че идва момента за следващото поскъпване на тока, пред вид факта че плащаме най-ефтиния ток в Европа.
11
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 7 години
Договора за присъединяване на България към ЕС - спиране на ТЕЦ -вете . По това време Кунева успя да спре АЕЦ Козлодуй .Никъде не пише и никой от ЕС не искат да спрат битовото отопление на въглища и дърва .Кунева се обърка какво е АЕЦ , ТЕЦ , ВЕЦ и печка на дърва . Най-големия и най- канцерогения е Дизела .Кунева също се обърка за ромите в Образованието - даде по 30 евро месечно на Родителите вместо на децата .
10
0
 
3
 
! Отговори
ЕИЙЙ тъпаци преди 7 години
КАКВО ТЪРСЯТ ? В старите архиви на Фюрера (че е зъл, зъл е ама практичен) -Въглища на Бензин или газ !
9
1
 
13
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
След като завършим санирането да поставим чертата и да кажем: Санирането ни излезе едиколко си милиарда и дълготрайност 5години,а ако не бяхме спрели строителството на АЕЦ Белене щеше да излезе едиколко си милиарда и щеше да работи повече от 30 год. Май Живков ще излезе по далновиден от сегашните ни политици.
8
0
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Мартин Димитров,който много говореше от трибуната на НС,че България има достатъчно ел.централи и не ни трябва Белене да каже ,след като ЕС ни спре тецовете от къде ще внасяме електричество.
7
0
 
8
 
! Отговори
магаревъд преди 7 години
а братските тецове на стратегическия инвеститор от америка какво ще ги правят?Ще ги спрат но ще продължаваме да плащаме тока който биха произвели за още триесе години, нали?
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само първобитните хора копаят вкаменелости от дървета и ги горят, за да използват 10% от тяхната енергия, а останалите 90% да превърнат в отрови.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел пак посяга на енергетиката ни.
4
3
 
19
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Готово бе. ЕС да построи АЕЦ Белене безвъзмездно с мощност аналогична на затворените централи.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да питат Боко Разбирача! Щом като говори за гьолове и набутването с Южен поток,би трябвало да има не само план Б,ами имного други резервни варианти!
2
4
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Просто е план Б=Българияекзит тия май тотално се оляха крайно време е да се появи българския Орбан и да им се каже да си гледат работата.
1
4
 
22
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
Ta какво стана сега господа гербери и всички плюващи по проекта Белене?!? Да излезе сега Трайков, или Горанов, или онова недоразумение Добрев и да ни обясни пак как не ни трябват повече енергийни мощности... че тази зима не сме купували ток от комшиите... и че като сенираме всички панелки(полипразни) за няколко десетки милиарда и всичко ще е наред! :)))))))

Спонсорирани публикации