76% от софиянци доволни от качеството на водата

Защо поскъпва? Отговорът от директора на "Софийска вода"
Обновена: 23 фев 2017 13:09 | 23 фев 2017 13:07, Екип на Bloomberg
32
76% от софиянци доволни от качеството на водата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес ние обслужваме над 1,3 млн. софиянци и те плащат 1,82 лв. за доставката на куб. метър. Това е втората най-ниска тарифа в България и най-ниската за която и да е столица в Европа, не само като основни стойности, но и като процент от доходите. Един софиянец изразходва около 4 куб. м. на месец, което значи, че за вода плаща около 7,30 лв. с ДДС. На базата на нашите решения, които сме обсъждали с регулатора, тази сума ще се увеличи с около 1,30 лв. Това увеличение ще бъде достатъчно за 2017, за да се гарантират инвестициите, а през следващите пет години ще бъдат инвестирани още 200 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на "Софийска вода" АД Арно Валто де Мулиак в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Водната мрежа в София има обща дължина от 4 хил. км., 1800 км. е дължината на канализацията. Това, взето заедно, е три пъти колкото разстоянието между София и Париж. Работим с 64 резервоара, за да осигурим някои от най-високите нива на качество и имаме пречиствателна станция в Кубратово. От 2011 компанията е инвестирала 230 млн. лв. в основна инфраструктура. Техническата възвращаемост от тази инвестиция е ясна - 55 млн. куб. м. на година, което е достатъчно за консумацията на един голям град".

Качеството на водата в София е "едно от най-високите нива на качество" в цяла Европа, като и нивото на удовлетвореност на потребителите също е много високо - "76% от потребителите са много доволни и 100% от тях осъзнават подобрението на системата", заяви гостът.

"Финансовата перспектива е съвсем различна. До този момент не сме изплатили дивиденти на нашите акционери. Veolia притежава 77% от Софийска вода. Ние направихме ясен избор - да инвестираме и да продължим с инвестициите. За периода 2009 - 2014 сме инвестирали 50% от всички инвестиции във водния сектор в България, а обслужваме 18% от населението. Ние ще отложим възвръщането на някои от нашите разходи, но това не може да продължи вечно", каза той.

Какви са били загубите на вода в България и как са намалели към настоящия момент? Как Софийска вода спестява над 100 хил. тона емисии чрез енергийна ефективност? Отговорите можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой плати ли ви за тази статия?! Водата в София била чиста - по-голяма глупост не бях чувал. А що се отнася до Софийска вода - там още си работят по байтошовски. Преди време ми се изредиха не знам колко техни служители, за да си сменям водомера - един ти каже едно, друг друго, нищо не можеш да разбереш. После един куп жалби, защото не спазват наредбите и направо искаха да ме накарат да плащам и водата на съседите. Сигурно наемът на офиса им в Бизнес парка е доста висок, та затова вдигат цената
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази почтена фирма ли и бяха взели концесията в почти всяка нормална държава?Как може да обяснява,че сметката за вода била по 4 кубика месечно.Вие познавате ли човек който плаща 5-6 лева за вода месечно ,не е старец с и не краде?
6
0
 
26
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
а защо питейната вода не става за пиене и хорат влачат пластмасови битилки и бидони?
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А мислят ли да намалят загубите? плащаме Х пари на кубик който ползваме, в него е сметнат и процентите загуби по трасетата.Та ако свалят загубите с 10% директно печалбата им ще нарасне с 10%.
4
1
 
32
 
! Отговори
111 преди 7 години
Veolia са най-големите МОШЕНИЦИ. Изкупуват водата от държавата за 2 ст./куб. а ни я продават за 2 лв./куб.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Palni laji vodata e mrasna trabva da se isto4va sa piene ne stava te4e kafjaca do 4erna voda ot 4eschmi bani ujas mrasna sofiiska voda a i skapa 99 % ot sofianzi mislat taka
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре,че не пия вода от чешмата.Направете си еди експеримент-сложете в някакъв съд чешмяна вода и я оставете поне една седмица.После шще видите на дъното една жълтеникава лигава *** и ще се откажете повече да пиете от тази вода.Преминала през стари ръждясали водопроводи,дори добре пречистена,тя вече си променя химическия състав и става негодна за пиене.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отговорът от директорА на "Софийска вода"

Спонсорирани публикации