Лихвите ли правят от моя дом - моя крепост?

Млади семейства и чужденци движат имотния ни пазар
23 фев 2017 17:47, Екип на Bloomberg
9
Лихвите ли правят от моя дом - моя крепост?
Снимка: pixabay.com

Ръстът на пазара на недвижими имоти през 2016 е от порядъка на 7%-9% главно в големите градове. Това каза маркетинговият мениджър на компанията, собственик на редица фирми за недвижими имоти като „Адрес“ и „Имотека“ AG Capital Калоян Богданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Естествено, в някои квартали на София има и по-голям растеж в рамките на 10 пункта, като това се случва почти за първи път от доста години".

Още през 2014 и 2015 имаше признаци на слаб ръст, но той беше в рамките на няколко процента. Сериозният ръст през 2016 повлия и за сериозно увеличение в запитванията, в сделките с имоти, в огледите, отчита Богданов, допълвайки, че този тренд продължава и през първите месеци на 2017.

Какви са причините за този ръст? Ниските лихви са една от тях, смята гостът в студиото.

„Това бе един от основните мотори, защото лихвите сериозно спаднаха след фалита на КТБ, като през следващите години продължиха да спадат, най-вече през 2016. Докато към края на годината лихвите по депозитите вървят между 0,5% и 0,8-1%, а при купуване на имот и отдаването му под наем доходността, съвсем консервативно, е между 4-5%.“, заяви Богданов. По думите му друг фактор за ръста на пазара е и увеличаването на броя и стойността на ипотечните кредити, отново заради спада на лихвите.

На кого се дължи благоприятното развитие на сектора, т.е. кой купува всъщност имоти у нас? Немалко перо са капиталите, идващи от българи в чужбина, отчита маркетинг мениджъра на AG Capital.

От друга страна, преобладаващата част от останалите купувачи са млади хора, на възраст между 30 и 45 години, допълва той.

Голям дял от тях вече живеят под наем и не е задължително да имат големи доходи, като все по-често например двойки, които взимат по около 1000 лв. месечно на човек, предпочитат да платят малко повече за жилище на месечна база, отколкото да плащат висок наем.

„Абсолютно безсмислено е човек да плаща пари за наем, особено ако ще остане в този имот по-дълго време“, категоричен е Богданов. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Брокерите внушават в моемнта на хората с депозити да си купуват апартаменти за да ги дават под наем.На тези дето живеят под наем им внушават да не живеят под наем защото нямало смисъл.Пак се завихря една имотна въртележка която помпа цените и се превръща в балон.Имотите са надценени и то много.Самите банки дават по ниска оценка при оценяване.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ е трудно да се прогнозира средносорчно, а да не говорим дългосрочно.Ако работиш в чужбина и тук ивестираш, харчиш може и да се върже сметката.Ту к богатите си имат пари, а другите не са нужни никому.Една лека несигурност и всичко е рухнало. 2009, 2011-2012,2014 все години дето не бе много розаво.
6
2
 
23
 
! Отговори
Аутист преди 7 години
Ипотека на английски е mortgage и идва от mortal engagement- думите са от френски произход: mort (смърт) и gage (залог, обещание). Ипотека= смъртен залог.Вземаш ипотечен заем на 25-30 години за следващия четвърт век, "купуваш" си кола на лизинг, обзавеждане, ел. уреди и телефон на изплащане, един-два потребителски кредита за още малко "крайно необходими екстри" и имаш строен план до края на живота си...В крайна сметка, препарираните животни имат по-радостна съдба от теб. Живот?Мислете!!!
5
2
 
18
 
! Отговори
гт преди 7 години
"...не е задължително да имат големи доходи, като все по-често например двойки, които взимат по около 1000 лв. месечно на човек..."Точно на ей такива раздаваха масово ипотеки в САЩ и си прибираха комисионните и бонусите. После при най-малката турбуленция в икономиката и всичко започва да се срива, защото огромна маса не могат да си плащат ипотеките. Банките гърмят и т.н. Така се развихри кризата.Единият от тия двамцата неплатежоспособни да остане без работа и отиват на кино.
4
2
 
15
 
! Отговори
:) преди 7 години
Пропагандни статийки през ден...
3
4
 
29
 
! Отговори
М преди 7 години
Лихвите по депозити са ниски, но ипотечните изобщо не са, още повече че това са сложни лихви. Така че сме още твърде далеч от някакви нормални нива, каквито са в Западна Европа.
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е безсмислено, защото като си под наем, утре ако решиш заминаваш където си поискаш и не си вързан да живееш завинаги в тая територия!
1
2
 
21
 
! Отговори
приказки за лека нощ преди 7 години
Айде нЕма нужда

Спонсорирани публикации