Ефектите на CETA за земеделието – заплаха или възможност

Външната търговия между Канада и ЕС заема много малък дял
24 фев 2017 14:44, Екип на Bloomberg
13
Ефектите на CETA за земеделието – заплаха или възможност
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефектите на търговското споразумение CETA върху земеделието в България и в Европа като цяло коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria анализаторът в InteliAgro Стилиян Гребеничарски.

Още в началото на разговора фокусът бе насочен към може би най-важния въпрос за сектора в светлината на подписването на СЕТА – представлява ли споразумението опасност за земеделските производители?

"Както България, така и голяма част от Европа се намират в предизборна ситуация. А пък политиците имат слабост да създават страхове, изкуствени опасности, като се надпреварват да ни спасяват от тях. Извън този контекст обаче трябва да е ясно, че външната търговия между Канада и ЕС в сферата на селското стопанство и храните заема много малък дял. За България конкретно е под 1%, т.е. годишно както износът, така и вносът е около 20-30 млн. лева", обобщава Гребеничарски.

"Разглеждайки по сектори, имаме ниши, които намират и до сега пазар в Канада, и те могат да получат тласък за развитие. Над 95% от митата ще отпаднат най-вероятно тази година, а Канада е един голям и платежоспособен пазар", допълни гостът в студиото.

В какво реално се състои към момента експортът и импортът между България и Канада? "Това, което внасяме, са скариди – над 70%, и известно количество леща. А изнасяме шарен слънчоглед, етерични масла, временно консервирани череши. Интересна е нишата на сирената, където също реализираме износ", отчита анализаторът.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделка на големите корпорации, смачкване на малкия бизнес и увеличаване нивата на вредните химикали в храните.ЧЕСТИТО
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ние наистина "голям" износ сме имали за Канада. И като си помисля, че заради него ще трябва да си променяме законодателството свят ми се завива.
6
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за какво ми е гмо леща от канада не искам визи и храни от сащ и канадание сме на 20 000 км и нямаме никакви интереси нито ние нито те
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Канада има собствено земеделие, което не върви твърде добре поради климата и близостта на САЩ. Ако и еврпейците се надяват да пробият тука най - вероятно ще има земеделски бунтове.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До # 5Я виж в Инстита за пазарна икономика няма ли го това момче в стажанти или не ти харесва истината та си се разтреперал чак от злоба , това е дИмокрация нали , нали за това ти радуваш ? ааа само това искаш да чуваш което на теб ти изнася ,нали ?) хОРА който се мислят, че са над някои други хора , то тези хора са примитивни и неудачници в живота ,но те не си го признават .)
3
1
 
3
 
! Отговори
Г8 преди 7 години
До 2Пак политизирате, но това не е нищо ново. Глупостта по хората ходи...и съжалявам за последната част от предишният си коментар-ДА будали сме и овце!
2
10
 
5
 
! Отговори
до г8 преди 7 години
и каква е другата част. Умишлените фантазии на Курумпелия *** ли?
1
4
 
23
 
! Отговори
Г8 преди 7 години
Е как няма да сме на печалба. Ще отпаднат мита, а тъй като скаридите са стратегически ресурс направо ще се облажим здраво. Интересно, защо не е коментирана другата част от споразумението, абе будали сме ама чак толкова....

Спонсорирани публикации