Борят сивия сектор: Туристът – вързан към НАП, МВР...

Мярката се очаква да е в сила от края на септември
28 фев 2017 08:50, Петя Славова
20
Борят сивия сектор: Туристът – вързан към НАП, МВР...
Снимка: архив, Булфото

Национален туристически регистър ще бори сивия сектор в туризма като свърже всеки хотел с НАП, МВР, митниците и общините. Става въпрос за Единна система за туристическа информация с абревиатура SD, която ще бъде готова до края на септември, съобщи в Бургас служебният министър на туризма Стела Балтова. Обществената поръчка за изготвянето й вече била пусната.

Балтова бе в Бургас за участие в първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм. Днес се очаква да обсъди с институциите подготовката за предстоящия сезон, съобщава "24 часа".

Според Балтова системата SD ще бъде свързана в реално време с хотелите, което означава, че от настаняването на даден турист до края на престоя му за него ще се знае в институциите с необходимите правомощия за това.

Информацията в SD обаче няма да е публична. Достъп до нея щели да имат само определени от закона институции. Целта била чрез националния регистър да сe пребори сивия сектор в туризма като се осветлят постъпленията от всеки турист.

Румънски, чешки, полски и унгарски полицаи ще патрулират съвместно с нашите през сезона, за по-голяма сигурност за техните сънародници по морето. За летовниците щели да бъдат осигурени и повече преводачи. За първи път това ллято от екскурзоводите пък ще се иска да имат документ за правоспособност и да са вписани в браншовия регистър, който пък ще бъде част от националния туристически.

Провален сезон заради плажове няма да позволим, отсече министър Балтова заради обжалването на процедурите за отдаване на концесия и под наем на Централния в Поморие и Северния в Бургас.

Балтова прогнозира още по-силен сезон от миналото лято. По нейни данни при германските туристи се очаквало увеличение от 2 до 45% при различните туроператори, а на руския пазар ръстът ще е с 10%. С 31% повече записвания се очертавали и при чехите, а при холандците с 57%. При нетрадиционните за България френски туристи пък се очаквал ръст от 57%.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където пипне "държавата" камък върху камък не остава
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе направо "закачайте" по един данъчен на турист или семейство. Какво си играете само...
9
0
 
24
 
! Отговори
лошо преди 1 година
Туризма не е сив сектор това е черна дупка,мизерни заплати за персонала и некадърни шефове съсипаха всичко.....
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И НАП И МВР СА СИ ВЪРЗАНИ КЪМ НВКОЯ ЛАТРИИКА. Или всяка партиика с ЯСЛИЧКА.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо от Септември? Значи някой ще прибира скритите парички от този сезон. Правилно пише един по-долу, всяка партия ди има спонсори - хотели. Получават парите и ги покриват за всичко чрез община, полиция и прокуратура.Имаме си пример, Митьо Дзъркела.Той контролираше Бургас и областта като плащаше на Батко Боби и беше станал Върховна власт.Някой да го е проверил, да му е направена ревизия?Нали имаше дела, какво стана? Затихна всичко. Парите решиха всичко.Така е у нас, плащаш ли на Батко,няма пробл
6
1
 
12
 
! Отговори
края на септември преди 1 година
след сезона... Нито една реформа не тръгна навреме, винаги е след...
5
1
 
15
 
! Отговори
маке преди 1 година
как се вписва туризмът с капаните убийци по Черноморието
лани едно дете беше засмукано от помпа в басейн ся джакузи какви бяха коките там от фекалийте то требе да си мазохист да почиваш при тия условия
как ще сравните прозрачната вода на Беломорието с това
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Vseki hotel se otchita purvo na nyakakva partia.…I SASHTO DA NE SE DADE GLASNOST NA OBSHTESTVOTO. TESI HOTELI SA BES OTKRIT SOBSTVENIK.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A кога ще борят оператора булсатком сутринта хд нее хд съответно карта грешка ловешката подръжка или и е много ракията или се занимава с глупости
2
4
 
10
 
! Отговори
манф Андолски преди 1 година
Много хора недоволстваме от Ердоган, но добре че е той да ни удари едно рамо, защото ако не се беше скарал с Русия, да видя кой щеше да стъпи в БГ
1
0
 
21
 
! Отговори
морски преди 1 година
Залага се на количество,
качество НЯМА !!