България изпълнява ангажимента си за скок на военните разходи

Трябва да има баланс между военните усилия на държавата и нейното икономическо състояние
2 мар 2017 11:30, Екип на Bloomberg
19
България изпълнява ангажимента си за скок на военните разходи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2014 държавите членки в НАТО поеха ангажимента да спрат намаляването на военните си разходи и започнат процес на тяхното постепенно увеличаване до 2% от БВП в продължение на следващите 10 години. Това коментира бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

След срещата във Варшава миналата година тенденцията на намаляване на военните разходи във всички държави членки е преустановена, като голяма част от страните членки са обърнали тренда и започнали увеличаване на военните разходи.

В резултат на изпълнението на поетите ангажименти тази година военният бюджет на България е 1,63% от БВП, което означава, че програмата 2020 се изпълнява в частта повишаване на военните разходи, посочи ген. Запрянов. По думите му за България тази тенденция е планова и тя е заложена в тригодишната прогноза на предходното правителство. 

Според бившия зам.-министър на отбраната новият парламент ще продължи да се придържа към тази тенденция с оглед на речта на Доналд Тръмп и неговия апел към европейските съюзници да увеличат военните си разходи. 

На базата на новия си план България показва желание да развива военните си способности, но трябва да има баланс между военните усилия на държавата и нейното икономическо състояние, подчерта още ген. Запрянов.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
ЖМУДО ЖМУДОВ преди 7 години
Само ангажиментите си към народа-суверен НЕ ЗАЩИТАВАТЕ НИКОГА!!!ПРОДАЖНИЦИЗАБОГАТЯХТЕ И СИ ОСТАНАХТЕ СТРАХЛИВЦИ
7
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
хората говорят за превъоръжаване и модернизация с оглед на изискванията към армиите в 21 век, наще му намериха колая- подписаха договори с руснаците, и сега хем за пред нато ще "даваме пари за отбрана" , хем с братушките ше си делнат едни кинти. дето са на данъкоплатеца. докторите си махат лимитите и вече и личните ще почнат да поставят стендове . в 1 изречение: да ви е честито.
6
1
 
4
 
! Отговори
Росен преди 7 години
"Ангажимент за увеличение на военни разходи" ?! Какъв шедьовър! Това НАТО е по-скоро като кредитна карта. Какъв парадокс..... От кого се пазим. алоооо? Всички политици са безкрайни ***, продажници и мекотели. Слава Богу и те са смъртни!!!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нaшaтa aрмия трябвa дa бъде троянския кон в НAТО!
4
0
 
2
 
! Отговори
гого преди 7 години
като е за анти руска риторика сме най велики натовци, като требе пари да замязаме на Натовци, аааа много са, да ни пазят другите....бай Ганьовщина
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 01Не се прави на ударен ще плащаш. Плащал си за много неща това няма да ти е за първи път. А и колко още има...
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих искал отново да чуя твърдението, че някой ще охранява въздушното ни пространство БЕЗПЛАТНО. Много прости хора ни управляват, ей ей ей
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ НАТО ИСКАТ ОЩЕ 1 МИЛИАРД ДА ПЛАЩАМЕ. ПРЕДЛАГАМ ДА ГО ПЛАТЯТ ТЕЗИ С "евроатлантическите ценности", на които НАТО им е много мило.

Спонсорирани публикации