PSA придобива европейския бизнес на GM за ?2,2 млрд.

Сделката включва Opel/Vauxhall и европейското поделение на GM
6 мар 2017 12:00, Бойчо Попов
12
PSA придобива европейския бизнес на GM за ?2,2 млрд.
снимка: Ройтерс

Френският автомобилен производител PSA Group придобива европейския бизнес на американския концерн General Motors Co. за 2,2 млрд. евро, съобщават двете компании в официално съобщение.

Opel / Vauxhall, дъщерното дружество на американския концерн, ще се влее във френската компания за 1,3 млрд. евро, докато европейското финансово подразделение на GM ще бъде придобито за още 0,9 млрд. евро.

С придобиването на Opel/Vauxhall, които генерират приходи от 17,7 млрд. долара през 2016 г., PSA ще стане втората по големина автомобилна компания в Европа, с пазарен дял от 17%.

„Ние сме горди да обединим силите си с Opel / Vauxhall и сме дълбоко ангажирани с продължаващото разработване на тази голяма компания и ускоряването на обрата", заявява Карлос Таварес, председател на Управителния съвет на PSA.  

„Ние уважаваме факта, че талантливите хора в Opel/Vauxhall са постигнали много, както и добрите марки на компанията и силното наследство. Ние възнамеряваме да управляваме PSA и Opel/Vauxhall, като капитализираме съответните им идентичности на марките. След като вече сме създавали заедно печеливши продукти за европейския пазар, ние знаем, че Opel / Vauxhall е най-подходящият партньор. Ние гледаме на това като на естествено продължение на нашата връзка и сме готови да я отведем до следващото ниво".

„Ние сме много доволни, че заедно, GM, нашите уважаеми колеги в Opel / Vauxhall и PSA  създаваме една нова възможност за подобряване на дългосрочната ефективност на нашите съответни дружества чрез изграждане на успеха на нашия алианс", казва Мари Бара, председател и главен изпълнителен директор на GМ.

По думите ѝ това представлява за GM още една важна стъпка в продължаващата дейност, която включва подобряване на производителността и ускоряването на инерцията. „Ние преоформяме нашата компания и предоставяме последователни, рекордни резултати за нашите собственици чрез дисциплинирано разпределение на инвестициите ни с висока възвръщаемост в основния автомобилен бизнес и в нови технологии“.

Сделката ще позволи значителни икономии от мащаба и синергия от купуване на части, производство и изследователска и развойна дейноист. До 2026 г. се очаква годишната синергия да мине 1,7 млрд. долара. С привличането на партньорство с GM, PSA очаква Opel / Vauxhall да достигне повтарящ се операционен марж от 2% до 2020 г. и 6% до 2026  г., и да генерира положителен оперативен свободен паричен поток до 2020 г.

PSA, заедно с BNP Paribas, също така ще придобие всички европейски финансови операции на GM чрез новосформираното съвместно предприятие, което ще запази сегашната европейска платформа и екип на GM Financial. В съвместното предприятие PSA и BNP Paribas имат равен дял от 50%, но то ще бъде напълно консолидирано от BNP Paribas и ще се отчита по метода на счетоводство на PSA.

PSA и General Motors свикаха пресконференция в понеделник, която ще се състои в  9,15 часа централноевропейско време в централата на PSA в Париж. 

Още подобни новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: General MotorsPSA Group
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Статията е за това, че PSA купува Opel, само че руският *** коментира хипотетично бъдещо посещение на руския президент в Б-я ?!?!?!?!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добра новина! GM опропастиха много хубави марки. Добре, че правителството ги спасява (няколко пъти). От американците само Форд имат идея какво правят благдарение на европейската дивизия (най-вече).Дано PSA да пуснат хубави модели. Въпреки бъзиците за Опел не заслужват да отидат в забвение.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано вече опелите престанат да гният.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
VAG са в шок като сорросоидди пред посещение на Путин в България.
7
1
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да видим кой ще е следващия който ще ги закупи в пакет. Преди време китайците лапнаха "Волво" ,а индийците "Ягуар" и "Ленд Ровър" от Форд Както е тръгнало нищо чудно след време досегашните собственици да останат блед спомен.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Малее представям си хибрид опел с френски двигател."Няма какво да си представяш :) Това е реалност от повече от 10 години. Френски дизелови двигатели се ползват в немски, а и много други марки коли от сума ти време. Интересно колко малко хора си правят труда да попрочетат малко, а вместо това робуват на стереотипи от миналия век.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Дойчланд казаха 1,3млд, без гаранции за работни места и производство.
4
2
 
16
 
! Отговори
Дедото преди 7 години
Вече е мит "здравата и уникална" немска кола и "слабите" френски и италиански. Това е тема безкрайна, дето се дъвче и предъвква. Всичко е едно и също вече. Нова ли е колата - караш 5-6 години, стара ли е, ако си имал късмет и си гледал овреме ще караш няколко годинки.
3
2
 
4
 
! Отговори
Razbirach преди 7 години
17 miliarda sa prihodi be momko...inache kompaniqta e ot nqkolko godini na zaguba.
2
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малее представям си хибрид опел с френски двигател. Предполагам че още на излизане от магазина нещо ще се е строшило или айде да не е толкова сериозно поне няколко датчика ей така за бъзика ще дадат фира.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да няма някаква грешка в цифрите, кой нормален човек ще продаде за 2,2 млрд. бизнес който генерира 17 млрд. за една година.

Спонсорирани публикации