В безизходица ли е Македония? Трите сценария са...

Има три сценария за бъдещето на страната, посочи експерт
6 мар 2017 16:52, Екип на Bloomberg
40
В безизходица ли е Македония? Трите сценария са...
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Македония е най-видният театър на сблъсъка между Русия и Запада по отношение съдбата, развитието и бъдещето на Западните Балкани. Това коментира проф. Анна Кръстева от НБУ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ситуацията в Македония е важна за Европа, тъй като страната е кандидат за членство в ЕС, посочи тя. Сблъсъкът между Русия и Западния свят е с два много различни дискурса", отбеляза още тя.

По думите ѝ Русия от една страна говори за държавността и суверенитета, които са застрашени в Македония, но от друга - изключително ясно сплита Македония в своите икономически интереси. 

Проф. Кръстева очерта три сценария за бъдещето на Македония. Според нея може да станем свидетели на реванш на Груевски от влизането в криза, от която единственият резултат ще бъдат нови избори и печелене на политическо време.

Вторият сценарий се изразява в победа и мандат на социалдемократите.

Третият сценарий, който обаче изглежда нереалистичен е свързан с мирно решаване на кризата и стабилно развитие напред. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да извинява професор Кръстева, но тук не става изобщо дума за сблъсък мжду Русия и Запада, а за продължаваща борба между Християнството и Исляма на територията на екс-българската провинция Македония. В случая обаче, Западът е на страната на исляма, а не на християнството (колкото и куриозно да звучи!). Но не е чак толкова куриозно, като се има предвид, че Западът ( с малки изключения като Вишеградската четворка) вече от години приема без съпротива ислямското нашествие на континента ни.
14
4
 
13
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Виждам как ще им се стъжни на пишманмакедонците! След някоя и друга година ще са малцинство...и 2та танка дето им подарихми няма да ги оправят.Молите, и мюедзините ще ги вкарат в правоверния път.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За "оправдание" на цар Борис Трети да припомня, че той умира 1943година.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи вариант: страната се преименува на Макелбания.Втори вариант: Македония се преименува на Албадония.Така ще се реши проблемът с името.
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цар Борис не е дал Западна Македония на Албания а на Италия.Такива са били клаузите по договора с Германия и Италия.А после Титова Югославия продължи албанизацията на Западна Македония.Така че не ви е България виновна. А сега не ви виждам като държава без Федерация с Албанците.
10
5
 
14
 
! Отговори
Циник до MAKEDON преди 7 години
Алоо Янееее...купи ли фе*са вече? А броеницата? Къф македонец си ти бе? Пиши се сърбин...или направо шиптър - ке се мъчиш по-малко!
9
4
 
12
 
! Отговори
Професор-синоптик преди 7 години
Ветрове слаби, до умерени. Предимно силни.
8
6
 
17
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Сега е момента да направят референдум в македония за присъвдиняване към България, обаче но без албанската част. Така поне ще оцелеят, цру им набута 100 000 албанци след войната. Там където ича повече от 10% тюрбано държава не става и не вирее, ние защо сме на тоя хал!
7
32
 
7
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
DA ZNAE CELA BOLGARIJA ... Problemot so Albancite vo Zapadna Makedonija go napravi bolgarskiot car Boris 3 koj 1941-1945 cela Zapadna Makedonija cisto makedonskite gradovi Tetovo, Gostivar, Debar , delovi od Ohrid Kicevo so selata gi predade na Velika Albanija se izvrsi masakar na pravoslavnoto naselenie. Gospod da go kazni....
6
2
 
6
 
! Отговори
д преди 7 години
Даже така глупава си изпратила дъщерята в Париж. Но тя тук ще ни управлява .......
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости плещи женицата. Заев има сформирано парламентарно мнозинство. За какво са му нови избори!?! Иванов, като професор по конституционно право погази всякакви конституционни норми, показвайки явно тъпотията - президент в парламентарна република. А албанците имат пълното право при създадената ситуация да обявят за антиконституционни и президент и държава и всичко, стига да решат че им изнася. По същество Иванов с решението си да не даде мандат на мнозинството, гласува за федерализация.
4
4
 
12
 
! Отговори
Валери Симеонов преди 7 години
Чудя се дали да влезем в ДПС заедно амблок или поотделно .
3
5
 
21
 
! Отговори
Левски цска преди 7 години
В безисходица е и България ........Просто олигархията не остави нищо читаво да се развие и до 20 г ще е пустош .
2
1
 
27
 
! Отговори
Я, преди 7 години
какво велико изказване!Професорката откри топлата вода!
1
4
 
27
 
! Отговори
Миленко Татарски преди 7 години
Средния, най-дългия и дебел "сценарий" е най-вероятен за античките герои.