Учиш и работиш – бизнесът настоява за дуално обучение

Заварчик, стругар и шлосер са професиите, от които има нужда
7 мар 2017 11:15,
30
Учиш и работиш – бизнесът настоява за дуално обучение
Снимка: bgonair.bg

Заварчици, шлосери и шивачи. Това са само част от професиите, за които бизнесът настоява да се въведе дуално обучение през следващата учебна година.

В момента близо 500 ученици от 16 училища в цялата страна трупат практика, докато все още учат.

Тома и Мартин все още са ученици, но всяка сряда вместо на чиновете си, са на работа. Бъдещите газови техници трупат знания в училище и опит за мечтаната професия – в голяма газова компания. Работят на 7-часов работен ден и за труда си получават по около 2,70 на отработен час.

Вижте още за дуалното обучение във репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Дерек Дъглас преди 7 години
Внимание,Сериозно ли търси кредит за създаване на бизнес или изплати сметките си? Били ли сте били откаже от заемодателите банка или други не? Тревожи се за не повече ние сме тук, за да ви даде това, което сте търсили без никакво забавяне или проблем, моля свържете се с нас чрез имейл по-долу за повече информация днес;Email: easyloanfirm2020***gmailпоздравиДерек Дъгласeasyloanfirm2020***gmail3% Бизнес заем
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перфектно! Първо се унищожават техникумите и професионалните училища, които на практика бяха т.н. дуално обучение, а после се пищи, че няма кадри и се пробутват измислени схеми.
18
0
 
3
 
! Отговори
perekly преди 7 години
До АнонименНе си разбрар за какво става дума-почасово можеш да си намериш работа в Германия и без да си учил- нископлатен, неквалифициран и непопулярен труд. Ако си завършил професионално училище, докато си учил си работил за фирми, плащащи за свършената работа и обучавайки те. Това е дуално обучение, а не работа на час.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учениците,с които работя в Холандия,получават 600 евро.
16
1
 
16
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Имам опит в един от пилотните проекти за дуално обучение.Чиста схема за пране на пари, и експлоатация на базработните, пратени от борсата. " часа работа и 4 учене са мит, особенно ако се разчита на работодателя. Той въобще няма нужда от грамотна работна ръка, а от почти безплатни работници, за които даже борсата плаща половината заплата.Пълна пародия, и връщане към традициите от 18 век.
15
1
 
23
 
! Отговори
Смоленские опг преди 7 години
Бизнес?! Къв е тоя бизнес, на мутро-капиталистите ли? Да им работиш за никви пари, а те да си ходят на рогите? Първо да си оставят закостенелия манталитет от 19 в., да почнат да дават и да инвестират както е в другите страни и ЧАК тогава ще започнат да получават.
14
2
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Донякъде е така, но само донякъде. В Германия има системи за дуално следване и дуално обучение (съответно Studium и Ausbildung) като повечето професии са в обучението и ставаш специалист, а не бакалавър.
13
1
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
в югозападнала Бугария нема нужда ни от инженери ни от шлосери виж откъде заклети пияници са си кът сите измреха
12
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Поне родителите ти да бяха обяснили къде точно в производството да не работиш.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"шлосери и шивачи" все високо платени професии ха-ха. Бизнеса настоявал, тия ли маемуноподобни-мутри които се изживяват като робовладелци и плащат мизерни заплати?!?!
10
1
 
7
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Майната му на бизнеса от КНДР по убаво нема....
9
3
 
17
 
! Отговори
Гатанка преди 7 години
Това е проблема на капитализма .Бизнесът казва,останалите козируват и объркват образование,здравеопазване и наука заради шепа олигарси . Така се създават революционери и предпоставка за сталинизъм .Но бизнеса не ги знае тия работа щото те се занимават само с бизнес.
8
0
 
26
 
! Отговори
pepe преди 7 години
Някой най-накрая да обясни на "Бизнеса" (неслучайно в кавички), че трябва да ИНВЕСТИРА в кадри и оборудване и да ПЛАЩА справедливо!Тогава нещата изведнъж ще тръгнат нагоре за всички. Бизнесът първоначално минимално ще обеднее от инвестицията в кадри и заплата. Но, ОБУЧЕНИТЕ, доволни и РАБОТЕЩИ кадри много бързо ще започнат да носят много повече приходи за фирмите си. Хората, които взимат нормални заплати естествено ПОТРЕБЯВАТ ПОВЕЧЕ и така бизнесът се разраства. АМА КЪДЕ АКЪЛ. УТОПИЯ Е ТОВА!
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Училището е за трупане на знания - практиката после е за цял живот.Така че, оставете децата на спокойствие.Премахнете порочната практика парите следват детето. Как няма някоя организация/НПО/ да си спомни че деца под 16 години нямат право на работа, а под 18 само с изрично съгласие на родителя. Ако в БГ всичко е нормално няма да има недостиг на хора.Но то е в пълен крах и абдикация.После Космоса крив.Бягащите от войната не искат тук да остават вие за българите чакате.
6
2
 
29
 
! Отговори
ТАКА НАРЕЧЕНИЯ преди 7 години
БИЗНЕС иска работна ръка без да и плаща
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се съсипаха техникумите, от които излизаха специалисти със средно образование ,със съответна квалификация. Производството има нужда от такива кадри. Млади стругари са рядко срещани, само авантюристи. Те не знаят какво е струг и какво прави. Бизнеса нека си настоява, но времето е дошло, в което й те трябва да дават, за да получат. Трябва да инвестираш в кадрите си, а българския бизнес не е свикнал да инвестира в персонала си. После се чудят защо няма кадри.
4
1
 
31
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
На "честните частници" им трябват роби ,ако им трябваха квалифицирани работници щяха да им плащат така,че да останат тук. Сега да си търсят майстори сред нароилите се шведи да ги учат на български,на четмо и писмо и ако случайно някой прихване нещо си от тука насетне да го взимат,но съм сигурен,че при такива заплати на края и те ще избягат.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медиите трябва да разберат, че желанията на банкери, кредитори и "бизнес" много рядко се препокриват с тези на обществото.Как си обяснявате, че в САЩ например, най-успешните университети, с най-много постижения в науката са държавни?Дори и първият интернет браузър Netscape е създаден по държавен проект.Бизнеса създаваше иновации на основата на спекулация, които целяха да направят богатите свръхбогати, а приноса им към обществото беше нищожен. Така е и тук.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във тухникумите винаги е имало дни практика, което наистина беше чудесно, научаваш, как нещата стават в реалността, аз съм за да има повече практика и да се работи и по фирми срещу заплащане от учащи, защото и нас ни водиха две седмици във фирма, платиха ни и всички бяхме много доволни, а и свикваш с работната среда. В крайна сметка занаята си е занаят, не мога да разбера защо техникумите не се предпочитат. При нас нещата са доста сбъркани в образованието.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте насаждали, че "бизнесът" е вездесъщ и над него няма нищо. Над него има една институция, която трябва да определя правилата на играта и да регулира - ДЪРЖАВАТА.Години наред, съзнателно, редица фондации и медии манипулираха, че държавата трябва да се изрита от тази своя естествена функция и бизнеса да се разпорежда.Получи ли се? Получи се нанайси! Получи се огромно неравенство, дългова криза, съчетано с неблагоприятна демография и полит-нестабилност.