Дамите – с по-ниски заплати от мъжете. Претенции – нямат!

Жените получават около 15% по-малко за една и съща работа
8 мар 2017 12:15,
34

Колкото по-високи са доходите в сектора, толкова по-малко са дамите. В някои от най-нископлатените браншове у нас, където заплатите са около и под 500 лв., преобладаващо участие имат жените. И обратното – там, където чистият доход е над 1000 лв., мъжете са два пъти повече.

В България жените получават около 15% по-малко от мъжете за еднакви длъжности.

"Човек ако има желание да работи, няма срамна работа", коментира Анелия пред Bulgaria ON AIR, която чисти улиците на Монтана вече осем години.

Стояла месец без работа преди да започне, затова и не се колебала дълго, нямала и претенции за заплатата. Парите не й стигат, но са сигурни и затова не търси друго.

Близо 60% от безработните жени у нас са без работа поне от две години и подобно на Анелия често са склонни на по-ниско заплащане и нямат претенции за условията на труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
сешоар преди 7 години
Истината е, че жените все мрънкат и все са недоволни. И повече пари да вземаха, пак щях да мрънкат, че са им малко. По-малко вземали, а като отидат на ресторант с кавалер кой плаща сметката, а на дискотека, а като се заженят, а? Те за туй толкова държат да хванат някой и да го заведат в обредния дом, за да може неговите пари да са общи, а на жената да са и само нейни с оправданието, че по-малко вземала.А като фане някой балък и го разведе малко из МОЛ-а,кой и плаща капризите?Това не се брои нали
24
3
 
6
 
! Отговори
Геле преди 7 години
Що забравихте адвокатките, бре??? Малко ли са адвокатките, па едни хонорари дерат - 2-3 хиляди ги нямат за нищо... Това ако не е добре платена работа, здраве му кажи...Така чеее- написаното в статията е малко - дрън-дрън...
23
1
 
12
 
! Отговори
ДА , АМА - НЕ преди 7 години
Я ОБСЛЕДВАЙТЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ СЕ Е ФЕМИНИЗИРАЛА ТОТАЛНО - 90% ОТ СЪСТАВА СА САМО ЖЕНИ, А ЗАПЛАТИТЕ ТАМ НЕ СА МАЛКИ, КОМАНДИРОВКИ В ЧУЖБИНА ИМА, НАЧАЛНИЦИТЕ ПОВЕЧЕТО СА ЖЕНИ В ТАЗИ СИСТЕМА , ТАКА ЧЕ - НАПИСАНОТО НЕ Е МНОГО ОБЕКТИВНО, ТОВА Е НА ВСИЧКИ НИВА - ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ВКС И ВАС - ТА ДО ПОСЛЕДНИЯ РС
22
4
 
9
 
! Отговори
:-) преди 7 години
Вярно е, че жените вземат по-малко, но НЕ Е ВЯРНО, че е за една и съща позиция. На приемните изпити за мед сестри и учители няма много мъже, затова и тези професии се заемат само от жени. Нископлатени са и не са особено мъжествени, затов и няма много мъже кандидати. В сроителството от друга страна се плаща по-добре, но пък там няма много жени кандидати за работа - защо ли? ;-)
21
2
 
6
 
! Отговори
ченге преди 7 години
До до 22 ченгеНе съм я уредил, нито аз, нито някой шеф със голямо либидо. Не, че има значение, но ...неделикатно е...прилича на травестит.Дядо и е бил "баер" на партизански отряд. И от там цялата рода си бръмчат на каквито позиции искат в държавния и дори в часния сектор.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До шефАма много добре си ги управлявам. Колкото работят, толкова получават. Не търпя крайности. Миналата седмица, главата ми пуши, но колежка иска спешна среща. ОК, поканих я. Влиза при мен с телефон на ухото. Изчаках я да си приключи разговора с майка си.Казах: Колежке идете в Човешки ресурси за прекратяване на трудовите ни правоотношения ! Успех в живота....и много поздрави на майка Ви !
19
2
 
4
 
! Отговори
До шеф преди 7 години
Ти сам определяш правилата на работното място и позволявайки и такива волности - тя ще си ги прави. Проблема не е в децата или домакинските и задължения. Отделно е глупаво да я съдиш спрямо нейното физиологическо състояние - кога и в какво състояние е. Благодари се, че нямаш такъв проблем, защото си загинал на първият месец. С това си изказване доказваш, че си типичен шеф, който не може да управлява хората си. Жалко.
18
9
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
Това е грозна лъжа !Жените НЕ получават по - малко пари за труда си !Това е противозаконно, доказва се лесно и всяка жене може да го докаже в съда без проблем. Защо тогава на запад няма масови процеси по въпроса ?Защо не наемат само жени навсякъте ? Нли са по - евтина работна ръка !До гуша ми дойде от феминистки глупости и марксистка пропаганда !
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По часните фирми се наемат жени, вместо мъже за някои позиции, защото им се дават по-малки заплати - това е факт! А, какви претенции можеш да имаш, след като ще ти покажат вратата, единствения начин е да работиш да мълчиш за да имаш доход!
16
4
 
21
 
! Отговори
ченге преди 7 години
С колежката в канцеларията взимаме абсолютно еднакви заплати, но:Редовно закъснява, тръгва си рано лакира се в стаята, проглушава ми ушите от дълги безсмислени лични разгоовори по телефона. Само това да беше.Закарай ме с колата щото нямам книжка, ох не мога да излезна щото съм на токчета пъ е и студено, на оглед на труп не мога да ходя, мирише и не понасям кръв, ела да ме пазиш докат разпитвам тоя щот ме е страх....край няма. Не мога да си върша моята работа от нея. Ще престана да съм кавалер!
15
1
 
5
 
! Отговори
Имам колеги-съпрузи преди 7 години
С тях се отнесоха несправедливо, от завист.Отдавна заслужават повишение, но няколко други колеги-злобари не могат да им простят това, че преди време представиха в чужбина проект,който беше оценен високо и те взеха добри пари за него.Но си останаха да живеят в България и тук отглеждат двете си деца.Когато се заоплакваха, аз ги попитах дали си спомнят как преди десетина години и те гласуваха за санкционирането на младо момче, което се беше оплакало от несправедливо отношение и нарочно подценяване
14
4
 
4
 
! Отговори
8 март е ден на мама преди 7 години
Всяка българка с Гербер в ръце !Другаря Борисов беше на среща с работническата класа.Честит празник !!
13
1
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Чул те Господ. Дано все повече хора у нас да започнат да разсъждават като теб.Засега обаче тук важи друго правило. Ако някой се опита да поиска да бъде оценен подобаващо или пък ако се опита да се оплаче от някаква несправедливост, ще се отнесат с него така, че никой друг от това учреждение или от тази фирма да не посмее да надига глас. Докато трае разправата с този човек, останалите колеги си траят! Ето това е най-лошото.
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един *** пример. Имам приятелка от дълги години- завърши архитектура. Работи като сектретарка и взима 600лв.- абсурдно ниска заплата за София. Не смее да поиска увеличение, не смее да потърси нещо ново. Просто страх, ценности. Нейна колежка от университета работи в австрийкса архитектурна фирма и вима 10 пъти колкото приятелката си. Човек трябва да има реална самооценка. Самооценката определя бюджета на заплати, която една фирма би отделила. Това у нас никой не го разбира от страх и робство.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е кой поред ден да се разтягат тия локуми, че жените взимали по-малко. Това е световна тенденция във ВСЕКИ бизнес. Било то банкиране, ИТ, маркетинг, реклама. Всеки мениждър в голяма компания ще го потвърди. Като цяло жените са с ниска самооценка и това е водещ фактор за по-ниската заплата. На една добра позиция даден кандидат иска, да кажем 5000лв. заплата, а друг иска- 3000. Казвам го като човек, който го гледа нагледно всеки месец. Масово жените сами искат по-ниски заплати от мъжете.
10
2
 
13
 
! Отговори
орк преди 7 години
Много не сериозно за такава статия да се взима интервю от циг***нк***та Пенка от Монтана.. "Близо 60% от безработните жени у нас са без работа поне от две години и подобно на Анелия често са склонни на по-ниско заплащане и нямат претенции за условията на труд."Жените като Анелия най- вероятно нямат завършен и 4ти клас, за това нямат претенции за парите.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе то щото и мъжете получаваме едни заплати.... Иначе трябва да се плаща според това кой колко може и колко е отдаден на работата си и какви резултати има. Това дали е мъж или жена няма никакво значение...
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-равно трябва да взимат според мен
7
3
 
15
 
! Отговори
Зависи преди 7 години
Получаваме и еднакви заплати с тези на мъжете, за еднаква работа. Зависи къде и какво работиш.Господата твърдят, че жените се уреждат за по-добро заплащане и по-малко работа, като използват прийомите на най-древния занаят. Има и такива, но това не се отнася за всички жени.Нямали сме били претенции! Не е вярно! Ако питаш мъжете, те ще кажат, че претенциите ни са безкрайни и необосновани.Да, има и такива жени.Но повечето от нас претендират за малко помощ в домакинството и повече комплименти :)
6
4
 
11
 
! Отговори
Зрител преди 7 години
ТАя тъпотия целия икономически свят я оспори и доказа че е неверна. Моля тъпанарите от всички полове които вярват на тая СТАРА СТАРА простотия да питат Гуглето за "wage gap"- една доказана малоумщина разпространявана м/у феминистки

Спонсорирани публикации