?560 за всеки. Успешен ли е финландският експеримент?

Гарантираният доход е щастие за едни, но и бич за други
13 мар 2017 08:15,
16
?560 за всеки. Успешен ли е финландският експеримент?
Снимка: Reuters

Финландия стартира неотдавна дързък експеримент: до края на 2018 година 2000 безработни финландци, избрани на случаен принцип, ще получават гарантиран основен доход в размер на 560 евро. Какво сочат резултатите досега?

"Когато видях писмото, знаех че е от социалното осигуряване. И като го прочетох, страшно се зарадвах", разказва Юха Ярвинен пред "Дойче веле". Той е баща на семейство и от известно време е безработен.

Юха Ярвинен е един от 2 000-те финладци, подбрани от държавата, които в продължение на една година ще получават експериментално гарантиран основен доход.

Още по темата

Либерално-консервативното правителство провежда този експеримент не от любопитство или от любов към експериментите, а по необходимост. Финландия все още не е преодоляла икономическата криза. Безработицата е висока, трудовият пазар е в преустройство, а социалната система в страната е сложна  и закостеняла. Затова правителството въведе гарантиран основен доход. Той трябва да спомогне за намаляване на големите разлики в доходите сред населението и да мотивира хората да приемат на първо време и по-зле платена или пък почасова работа. Най-добрият вариант би бил получателите на гарантиран основен доход да основават собствени фирми.

До края на 2018 година 2 000 безработни финладци между 25 и 58 години, избрани на случаен принцип, ще получават гарантиран основен доход в размер на 560 евро. Всеки, който желае, може да печели и допълнително без удръжки.

2 000 щастливци?

И това е необходимо, защото пълният гарантиран основен доход, който заменя всички държавни социални услуги, би трябвало да бъде около 1 500 евро месечно.

Германката Щефи Ерунен също е сред 2 000-те избрани за експеримента. Тя е омъжена за финландец, но не изпитва същата радост както Юха Ярвинен.

"Мнозина си мислят, че това се подарени пари. Но това не е вярно, защото всичко се приспада от помощите за безработни. Парите ще са ти като подарени само ако си намериш работа. В противен случай нищо не се променя", казва тя.

Финландия трудно се справя с високата безработица

Финладската социална осигурителна агенция се нарича "Кела". Оли Кангаз е ръководител на проекта за гарантиран основен доход. Той прави положителна равносметка и смята, че гарантираният основен доход има добра перспектива. 

"Социалните услуги при нас са тясно свързани. Това означава, че ако някой си намери работа, ние съкращаваме други социални услуги. И в един момент често става така, че не си струва човек да работи повече", казва той.

Според него, гарантираният основен доход има добра перспектива, защото Финландия далеч не се е възстановила икономически.

"Ако всички имаха постоянна работа, нямаше да имаме нужда от гарантиран основен доход. Ако обаче мнозина нямат сигурна работа и са принудени да печелят на няколко места, тогава основният доход е важен", казва Оли Кангаз.

Плюсове и минуси

На пръв поглед звучи логично. Мнозина смятат, че подобни проекти са възможно решение за подсигуряване на съществуванието в несигурните времена. Никой обаче не знае как ще приключи финландският експеримент. Едва след две години ще има отговор на някои основни въпроси.

Много от поддръжниците на проекта смятат, че държавата ще пести пари по този начин, тъй като много от получателите на гарантиран доход работят допълнително и не натоварват социалните каси. Други пък се опасяват, че има много хора, които само ще получават парите и ще отказват допълнителна работа. Тогава гарантираният основен доход ще излезе по-скъпо на държавата, отколкото сегашната социална система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koga schte stane tova v bg pitam boiko drugarha ot gerb pensii 5oo eur kato v garzia koga boiko
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И у нас в България е така.Топлофикация с любезното съдействие на общинските съветници от Герп на случаен принцип избират 20 000 човека и им обявяват че дължат суми от 560лв. Да им е честито.
14
0
 
15
 
! Отговори
Jordan преди 7 години
И при двата случая резултатите ще бъдат положителни. Единствено завишената инфлация бърка в джобовете на богатите, второ когато безработния човек е осигурен на едно минимално ниво, той не търси първото спасение, а има спокойствието да търси това което му лежи на душата.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Либрасткия план за затриване на бялата раса така работи стимулират се черните да се размножават бе да работят, докато младите бели първо учат измислени специалности, теглейки студентски заеми, после се заглобват в непосилни ипотечни заеми и така докато станат на 40 и имат най-много по едно дете, докато черничките и забулените почват да раждат от 15 г. и имат гарантирано за цял живот социално жилище и доходи.В Англия напр. вече е много по-трудно да си купиш собствено жилище от преди 20 г., но пък ако си неграмотен и черен изкарваш повече пари от помощи отколкото ако си бял и работиш..
12
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Браво на Анонимен 6 .С четири изречения каза много истина.И да допълня, че така заблуждавахме гнилия запад че нямаме безработица.
11
0
 
13
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Трудно е да се прецени дали е добре или не. Едно е ясно. Машините и роботите намаляват все повече работни места .Фолксваген например бълва по 1 500 автомобила дневно...Явно трябва да се търси нова форма на обществено икономически отношения.Похвално е че Финландия експериментира по въпроса. Швейцари е далеч по богата държава но с референдум отхвърли тази идея.
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИНИМАЛНАТА ИМ ЗАПЛАТА Е 3000 ЛЕВА!!! АКО БУДА НЕ БЕШЕ ДОШЪЛ НА ВЛАСТ ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ДА ИЗХАРЧИ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ И ДА ВЗЕМЕ 4 МИЛИАРДА ТОГАВА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ТО БЪЛГАРИЯ ДА Е УВЕЛИЧИЛА ЖИЗНЕНИЯ СИ СТАНДАРТ С 50% ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 6 ГОДИНИ!!НО НАРОДА НИ Е *** И ЗАТОВА ПАК НИ УПРАВЛЯВАШЕ БУДА ПЪЛНИЯ ДОКАЗАН ИЗМАМНИК ЛЪЖЕЦ ИЗТОЧВАЧ И КРАДЕЦ!
9
1
 
12
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Подобни опити се правят (доста успешно) във ФРГ , на пенсионерите им се плащат едни смешни пенсии и хората за да не стоят гладни трябва да продължат да работят и това се използва от правителството като оправдание за вдигане на пенсионната възраст.
8
0
 
24
 
! Отговори
Дан преди 7 години
Ми то шведския ни *** у нас взима повече. Егати и скръндзите са тия финландци
7
2
 
20
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Не знам до къде ще им стигнат тези 560 юро на финките , само като се замисли човек че бутилка водка в супера е 80Е , кутия цигари 6Е , 1 хляб 5Е. У нас с 560Е на месец си олигарх но там си направо просяк.
6
1
 
32
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
То и при нас при комунизма беше така. Работа за 1 човек, а са назначени 10 души. Един работи, другите симулират, накрая всички получават гарантирана еднаква заплата. Нямаше безработица, всички доволни с изключение на един.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато един човек остане безработен и има желания да работи, той ще намери работа възможно най-бързо!!! Останалите са търтеи и чакащи на социални. На тези хора като им се даде готова пара, и малкоят им останал стимул изчезва.
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ако стане в България всички ще напуснат работа и цял ден ракия и салата.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Либерално-консервативното правителство.това звучи като дървено желязо
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ има два милиона гарантирани дохода като помощи на шведското население. Ние тоя експеримент го правим от десетолетия. Ми да им кажа че няма да си намерят работа при гарантиран доход.
1
3
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
2000? Капка върху котлон!

Спонсорирани публикации