Цените на жилищата – нагоре, а изборът – малко

Възражда се интересът към сделките "на зелено"
13 мар 2017 15:30,
97
Цените на жилищата – нагоре, а изборът – малко
Снимка: Архив, Reuters

Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Възражда се и интересът към сделките с имоти "на зелено".

Брокерът Илияна Василева обясни пред БНР, че най-търсени са имотите до 60 кв. м, а хората ги купуват с цел инвестиция и отдаване под наем. След застоя на пазара вече се говори и за дефицит в предлагането, обясни тя.

"От началото на тази година има дефицит на стойностни имоти на пазара във всички сегменти. Не говорим само за малките жилища. Да речем, тухлен, хубав, тристаен апартамент с гараж - няма добър избор и няма голямо предлагане на такива оферти", допълни Василева.

Затова и 1/4 от купувачите се ориентират към сделки на зелено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
3
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Докато търсих и си говорих с брокерите имаше 2 интересни информации - първо, че продажбите са надминали нивата преди кризата, което плашеше някои брокери, второто, че масово се купуват с готови пари а не кредити. Което иде да покаже, че разни бизнеси се застраховат...
50
1
 
9
 
! Отговори
Така е преди 7 години
За една година се строят повече жилища от 45г. соц , а нямало избор.Някой знае ли новопостроен блок някъде с гаражи от долу , вместо магазинчета? Първия който построи такъв блок ще го продаде за отрицателно време.
49
8
 
13
 
! Отговори
Бабка преди 7 години
До Анонимен 67Много си се объркал, казвам ти го сериозно. Давайте си парите у БГ-то, децата ви да газят в кал и да се претрепват едно друго в училищата, въртете колелото като луди хамстери и не ни убеждавайте останалите колко убаво било в БГ и си струвало. Ние сме балъци и у БГ-то имаме само останали роднини на доизживяване. Пак ви казвам, този пазар в БГ не е реален, нито се подчинява на някаква логика, защото има много престъпни капитали, които се наливат в имоти. Конкурирайте се с тях.
48
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Особено дразнещо е разни индивиди, които си нямат ни най-малка представа за нищо, да седят и да ти говорят "Знаеш ли какви са цените в Европа?". Представете си, аз знам. И не, апартамент за Брюксел (не в някое мюсюлманско гето на 50км) апратамент за 1500-2700 евро квадрата НЯМА. Цените са тамън тройни. Аман от празни приказки, аман от кой какво бил чул и видял. Има интернет бе хора. Отворете, вижте цените. Не се излагайте. Говорите като нискообразовани ***.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При ГЕРБ българите се замогнаха. Борисов купи на всеки по едно чисто ново и санирано жилище. На някои по две, а на Цветанов шест.
46
2
 
6
 
! Отговори
G преди 7 години
До Анонимен 65Голяма глупост си написал. Няма заем, който да е равен на наема. Няма и заем, при който, ако не можеш да го плащаш, банката да си взима апартамента и да не те търси повече.
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох един коментар, че в Брюксел цените на апартаментите започвали от 1500 евро и стигали до 2700 на квадрат. Наистина, стана ми особено забавно... Знаете ли, работих 3 години в Брюксел като програмист. Взимах много хубава заплата и се замислих за имот там. В нормален квартал в Брюксел цените започват от 200 000 евро за 50 квадрата. За нормален апартамент не ти мърдат под 750 000 евро. Не си струваше особено инвестицията. Отворете първия сайт за имоти в Брюксел (НЕ в предградията) и вижте.
44
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментарите са малко глупави и написани от хора, чиито доход е под 1500лв. (много под средното за София) месечно и които никога не са купували жилище. Ако нямаше интерес, нямаше никой инвеститор да строи, драги мрънкачи. Точно, защото интересът е голям, се строи. Аз търсих близо година хубав имот и купих последния останал в кокетен нов блок с 15 апартамента и то защото беше доста голям и ексцентричен и не е особено търсен. Има си хора за всичко. За останалото има мрънкачи без образование и пари.
43
1
 
5
 
! Отговори
отдавна казано преди 7 години
Къща се строи бавно,ремонт на къща се правиоще по-бавно.В този забързан живот - жертвата е голяма.
42
6
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Промени се минималната работна заплата и пазара полудя.
41
1
 
3
 
! Отговори
Тони преди 7 години
До АнонименАми купувай от строителите, цените се определят от тях, т.е. първичния пазар. Техните цени би тябвало да са ''нормалните'', иначе за какво да строят. Въпросът е кой купува - т.е колко са купувачите закупили 1во жилище. От 10 апартамента , 8 ако са продадени на хора и фирми, вече притежаващи имоти и капитали, това е индикатор, че цената се диктува от тях и че пазарът не е нормален, поне според мен. не от масовия клиент.
40
4
 
14
 
! Отговори
Бабка преди 7 години
До Анонимен 57Сравнението ти е неадекватно. Огледай се и виж, че си в София, България. София с Будапеща не може да се сравни, а той тръгнал с Париж да ми я сравнява. Божеее, колко мъка има по тоя свят. Пак казвам, намираме се на много кофти място. Тук обстановката винаги ще бъде турбулентна и поради тази липса на стабилност е невъзможно да има каквото и да е развитие от ранга на западните европейски държави. Ще си кретаме вечно в оцеляващо състояние. Молете се поне да не стане по-зле.
39
1
 
5
 
! Отговори
цар Мавзол преди 7 години
Мавзолей трябва да построят на Вожда.Там ще обясняват, че по времето на Боко Банкян е нямало кражби и корупция, и завръщащите се с пари от чужбина, много трудно са си намирали нови модерни жилища.
38
1
 
7
 
! Отговори
Да преди 7 години
В Красна поляна са по 700E квадрата!И са тухлени блокове, широки!
37
3
 
21
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Тази статия явно е платена, но има истина в нея, досега се забелязва скок на цените, но според мен балонът вече е надут здраво и скоро ще се спука, т.е. сега изобщо не е момента да купувате.
36
1
 
22
 
! Отговори
Бабка преди 7 години
В Брюксел ценита на квадрат се движат от 1500 до 2700 евро. Вие си правете сметката за съотношението цена, доходи, перспектива, качество на живот, държава. Нека бъдем сериозни, София не е Брюксел и България не е Белгия. Цените в София са неадекватно високи, понеже има много хора с много пари, които са придобили по "незнаен" начин и с тези пари купуват здраво без да им пука. Отделно от това се намираме в нестабилен регион, вижте какво става на югоизток точно до нас. Утре може да осъмнем в ад.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До :)ще ви превалутират всички кредити и на следващата сутрин ще се събудите в състояние да не можете да ги погасявате.е кой трябва да е по-уплашен от това ? :))
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисто архитектурно, новите жилища са функционално неудобни и малогабаритни. Нямаш стая като стая, нямаш спалня като спалня, нямаш антре, като антре. Щипнати са идеи от тук-оттам на "европейско" разпределение, обаче след като вземаш на правиш обзавеждане, виждаш, че нищо стандартно не може да влезе - едни кутийки, едни чупки - за никъде. Идеалната форма е простата форма - квадрат, правоъгълник- в нея влиза всичко, и всичко се подрежда логично, лесно и практично.
33
1
 
30
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Гледах някакво предаване.Момче на 30 години ще плаща още 30 по 800 лева на месец за апартамент в София.Пълно безумие.
32
0
 
27
 
! Отговори
:) преди 7 години
До ЦиганинНяма да връщате, ама друг път. Банките да не са като вас - с 5 гр. мозък. Вечерта преди да се обяви отвързването на курса ще ви превалутират всички кредити и на следващата сутрин ще се събудите в състояние да не можете да ги погасявате. Тогава банките ще започнат да ви прибират имуществото. Не си четете ситните буквички и разсъждавате като петокласници. В човешката история, ако намерите банки и големци, които са се прецакали, елате ми се обадете. Винаги го отнасят масите.

Спонсорирани публикации