Цените на жилищата – нагоре, а изборът – малко

Възражда се интересът към сделките "на зелено"
13 мар 2017 15:30,
97
Цените на жилищата – нагоре, а изборът – малко
Снимка: Архив, Reuters

Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Възражда се и интересът към сделките с имоти "на зелено".

Брокерът Илияна Василева обясни пред БНР, че най-търсени са имотите до 60 кв. м, а хората ги купуват с цел инвестиция и отдаване под наем. След застоя на пазара вече се говори и за дефицит в предлагането, обясни тя.

"От началото на тази година има дефицит на стойностни имоти на пазара във всички сегменти. Не говорим само за малките жилища. Да речем, тухлен, хубав, тристаен апартамент с гараж - няма добър избор и няма голямо предлагане на такива оферти", допълни Василева.

Затова и 1/4 от купувачите се ориентират към сделки на зелено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като цените на всички стоки и услуги растат всеки ден и то бързо,логично е и имотните цени да растат бързо-става въпрос за стока/строителни материали/и труд от различен характер вложен в строежа на жилищните имоти!Как да се изравнят цените на стоки и услуги с европейските без да се изравнят и на имотите с европейските?!Нашият проблем е т.н."качество на живот",който е далеч под европейското-престъпност от всякакъв характер без осъдени,безумно ниски/липсващи/доходи...Кой да купува и за какво?
30
3
 
6
 
! Отговори
Flex преди 7 години
#43, да, на киприян, младост 2, имат нова сграда и ще строят още една. В крайна сметка взех съвсем късметлийско готово наблизо, но определено бях се отчаял. Да, имаше и от готовите останали, но уникално зле като апартаменти. На Контракт пак наблизо са останали само няколко на 1-ви и последен. Изгрев беше 95ке за 70 квадрата старо епк, в центъра удари 1500е, вярно, на тиха уличка. Масово е около 1000 на зелено и то с общите части, а те не ме интересуват, не живея в тях.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На село падат и роми купуват цели къщи.
28
14
 
7
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Аз си купих в петъка, още чакам нотариалния да излезе. За съжаление не лъжат - такова нямане е, че чак учудващо. С връзки се докопвам до планове на строеж на сграда, която още не е на първа копка, седят къщи на нейното място, и вече други връзкари са я изкупили половината. Артекс нов блок още не обявен имаше десетина останали. Контракт са изкупени и бъдещи, освен тея в строеж. Аз извадих див късмет, но ми обявяват по 1500е и нагоре, айде молим ви се. Много от познатите ми търсят и са в чудо.
27
2
 
10
 
! Отговори
Не разбрал!!! преди 7 години
Купувайте, купувайте все някъде трябва да бастаняваме бежанците!
26
0
 
6
 
! Отговори
$WEET DREAMS преди 7 години
Като бутнат валутния борд, тогава ще видите вие, кражба-продажба !
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
платена статиялъжливанищо общо с действителносттацелтада лови нови шараниза надценени имоти
24
4
 
19
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
То цените хубаво са нагоре, но въпроса е кой ще купува? Гледам никнат блокове като гъби и след години по прозорче-две светят нощем...всичко стои празно. Една хубава сглобяема къща излиза 300 евро на квадрат до ключ, докато един апартамент в София за 1000 евро квадрата е на едната мазилка и трябват поне още 30-40 хиляди за ремонт...Честно казано бих избрал варианта с къщата в покрайнините- хем имаш двор, хем тишина, хем няма да си в софииската мизерия с *** съседи.
23
5
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Поредната подла лъжа! В България купуват само наемодатели при положение че вече наличните са отдадени и има търсене на квартири!
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАЛОНА СЕ НАДУВА, НАДУВА .../детска песничка/
21
1
 
13
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Пак за СофияВ София освен на зелено, няма как да купиш ново жилище, което що-годе да става. След акт 16, ако изобщо остане нещо непродадено, остават само част от тези на последния и първия етаж и тези, които съвсем за нищо не стават. Другият вариант е да си купиш жилище в сграда строена преди години. Тогава има други проблеми.
20
2
 
27
 
! Отговори
гош преди 7 години
новите жилища в София се строят така, че не стават за живеене по принцип. Плътно застрхояване от край до край на парцела, много етажи нагоре, еркри над улиците, ако има изобщо тротоари те са макс 50 см и по нях не може да се мине от стълбове, кофи, паркирали, отворени врати, от плътното застрояване са засенчени и запушени улиците, където има паркинги, те са така направени, че в тях не може да се влезе, от прозореца си правиш здрасти със съседа зад улицата, сутрин клаксони за да се разминат, дава
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дърт комунистцените на имотите в София скачат, интересно кой ще живее в тези апартамент!?.ти на кое викаш "скачане" - на цена "Buy" или "Sell"? :)) Щото едно е да "селваш", ама друга е да има кой да "бай-не"! :)))
18
1
 
33
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Имам малки наблюдения за София. Новите жилища са един малък ужас - строителя се е опитал да икономисва от всичко и резултата е, някакви малки стайчета, половината хол е кухня, а другата е хем хол, хем трапезария. Липсват сервизни помещения (килер, мокро) и т.н. Подземните гаражи масово ги правят за коли с малки габарити и ако имаш една малко по-голяма кола, трябва да купуваш две съседни паркоместа, ако има такива. Жилищата са доста малки като цяло и ако имаш пари, няма жилище, което да харесаш.
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възражда се интересът към сделките "на зелено".ох леле, има ли още зелени кратуни , или сегашните са от новата реколта? :)))
16
2
 
9
 
! Отговори
копувач преди 7 години
дано има някой брокер да чете това, щото ми е крайно интересно колко сделки има за 1 година, да речем къща в Драгалевци или Симьоново...по принцип искат 200 хил евро, хаха, е има ли някой *** дето ги дава тез пари
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как ще има хубави оферти като всичките апартаменти на строителите са осакатени, малки най-много с 2 стаички, а и стаичките малки - изобщо не ставащи за живеене - не да свършат работа а проектирани с единствената цел да вземата повече пари от продажбата.
14
1
 
38
 
! Отговори
Дърт комунист преди 7 години
Изследване сред младите: 80% искат да емигрират в същото време цените на имотите в София скачат, интересно кой ще живее в тези апартамент!? Ясно е че вътрешната миграция към София за сега компенсира емиграцията, но след време това ще приключи и цените ще ударят дъното. Който сега купува на тези цени ще се прецака жестоко, особено ако пък се заробва с 20-30 годишни ипотеки, демек става роб на банките.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами то в някои западно европейски страни е по-евтино?!? отгоре на какво са такива цените в сф?!? на чистия въздух или на добрата инфраструктура и безупречни пътища?!? или пък на редовния градски транспорт?!?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 13За паркомясто убиха човек и раниха тежко друг Лятото !

Спонсорирани публикации