Българският длъжник – младок, дълговете му - за лаптоп и телефон

Хората у нас задлъжняват все по-малко, но за по-големи суми
14 мар 2017 19:11,
35
Българският длъжник – младок, дълговете му - за лаптоп и телефон
Снимка: Reuters

Българинът задлъжнява все по-малко, но дълговете му стават по-големи. Това обявиха от  Асоциация на колекторските агенции в България. Най-често длъжникът у нас е млад човек, а с кредитите купува телефон, лаптоп или други подобни стоки.

Шефката на Асоциацията Райна Миткова обобщи, че средният кредит вече е около 912 лева, което е ръст от 22%. Статистиката показва спад на броя на задълженията, които се възлагат за събиране.

Фактът, че все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми, се дължи и на подобряването на икономическата обстановка, смятат от Асоциацията.

От там съобщиха, че българинът взима заеми най-често, за да купува мобилни апарати и лаптопи, а най-честият длъжник е млад човек до 30 години.

Стара Загора и Благоевград са градовете с най-много длъжници. Най-малко са във Враца и Русе.

Януари и февруари са били трудни месеци за длъжниците. Тогава трудно са се плащали вноски по задълженията.

Усеща се несигурност в хората покрай политическата обстановка, коментираха експертите. Според тях част от длъжниците предпочитат да заделят средства, вместо да си платят дълга.

Тенденция на пазара през 2017 година ще бъде изкупуването на корпоративни дългове, като очакваме да бъдат продадени над 1 млрд. лева задължения. Ще станем свидетели на нарастване на продадения дълг вследствие на нови ниши – обезпечени и корпоративни портфейли – вземания, които биха покачили обемите, прогнозира още Миткова, цитирана от Investor.bg.

Миткова съобщи, че три кредитора вече са дали заявка за продажби на корпоративен дълг.

“Готвят се нови траншове от страна на УниКредит Булбанк, Пощенска банка и обединената банка между СИБАНК и ОББ, но очакваме още сделки в корпоративния сегмент за чистене на балансите на кредитните институции от лоши кредити“, информира Милена Виденова, зам.-председател на асоциацията.

Тя обясни, че роля за това ще имат финансовите регулатори – Европейската централна банка и Българската народна банка, които увеличават надзорните си изисквания.

За изкупуване се предлагат необслужвани заеми, предоставени на различни по големина фирми, с различно просрочие и различно ниво на обезпечение. Много от кредитите са в просрочие за период много по-голям от 90 дни и не са обслужвани доста дълго време, а обезпечението понякога не покрива дълга.

Още по тематата четете в
Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българският длъжник = ПЪРВЕНЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮ
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млад човек с кредити за птостотии =млад *** човек
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даващите лоши кредити трябва да носят споделена отговорност.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5Точно така е! Ракламата облъчва тълпата, внушавайки й, че има евтино и хубаво. А тълпата я мързи да мисли, да работи и да учи и си купува фалшиво самочуствие на тройна цена.
3
5
 
35
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
До 1:Хората пари за телефон имат, ама тука не си ли си купил последен модел телефон за минимум 1000лв, не си гъзар. Може ли да теглиш заем за телефон бе... има нормални телефони на нормални цени... тука се теглят заеми и за лъскави коли. Жилище си не купил, ама зор да си земе кола за 50 бона...
2
8
 
5
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Ти не си никакъв Анонимен, а си най-обикновен Безимен.
1
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами хората нямат пари за телефон вече за какво да задлъжнее друго един млад човек ГРОБ им разката бъдещето на младите, но за туй пък имат редкия шанс да гледат мача .бистришките тигри срещу Мездра и да станат овчари.

Спонсорирани публикации