След разследване на Investor.bg – КФН влиза в борсата

Причината е неправилно или нелогично включване на компания в SOFIX
Обновена: 14 мар 2017 16:19 | 14 мар 2017 13:00, Екип на Investor.bg
4
След разследване на Investor.bg – КФН влиза в борсата
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) влиза на проверка в Българска фондова борса -София в сряда, научи Investor.bg от свой източник във ведомството. Причината за проверката е разследване на финансовата медия, според което начинът, по който бе ребалансиран основният индекс SOFIX в края на миналата седмица, е неправилен или най-малкото нелогичен.

„Прочетохме с огромен интерес публикацията ви за индекса и утре влизаме на проверка в борсата, защото в статията има доста притеснителни неща. Искаме да влезем и да проверим защо се е случило така, дали това е някаква неволна грешка или преднамерено действие“, заяви източник на Investor.bg от КФН, пожелал анонимност.

В понеделник разследване на Investor.bg показа, че поради странно отчитане на реалния брой акции на Еврхолд България АД Съветът на директорите на БФБ-София го включва в SOFIX от 20 март 2017 г. със свое решение от 10 март (петък). При изчисленията са използвани както грешен брой акции (212 млн. за Еврохолд), така и грешен фрий-флоут (около 20%, вместо реалните около 15%).  

Сумарната грешка е за над 60% и вместо пазарна стойност на фрий-флоута от под 20 млн. лв. за Еврохолд България на 1 март, според БФБ-София той достига над 32 млн. лв. От своя страна това води до няколко странни ефекта.

Първо - Индустриален холдинг България АД отпада от SOFIX. Второ - фондовете, следващи SOFIX, ще бъдат принудени да продават акциите си в Индустриален холдинг България АД. На трето място - те ще бъдат принудени да купуват акции от Еврохолд, а освен това при следващото ребалансиране през септември 2017 г. вероятно ще трябва да правят обратното - да продават акции на "Еврохолд" и да купуват такива на "Индустриален холдинг България".

Въпреки всичко БФБ-София застана зад решението си за включване на Еврохолд в индекса, като се защити с международна практика.

В действителност БФБ-София е била уведомена още на 6 февруари 2017 г., че реалният брой акции на Еврохолд няма да достигне 212 млн. броя, а само 161 млн. броя. Точният брой акции е вписан в Търговския регистър още на 13 февруари 2017 г., но в решението си към 10 март 2017 г. БФБ-София продължава да използва грешния брой акции - 212 млн. броя.

От Еврохолд България АД поясниха пред Investor.bg, че нямат нищо общо с включването им в SOFIX, че не са знаели за това, не са го искали и нямат нищо против, ако не са листнати в индекса.

„Решението е изцяло в прерогативите на БФБ-София АД и „Еврохолд България“ АД по никакъв начин не би могла да бъде страна по този въпрос. Нито мажоритарният собственик на „Еврохолд България“ АД, нито юридически или физически лица, свързани с него, са купували или продавали акции на холдинга в периода непосредствено преди или след решението на БФБ-София АД за ребалансиране на SOFIX“, коментираха от дружеството по повод решението.

От Индустриален холдинг България АД пък поясниха, че са подали жалба срещу отпадането си от SOFIX по гореописания начин.

От Investor.bg още на 6 март (4 дни преди решението за промени в SOFIX) писахме до БФБ-София, че акциите на Еврохолд не са 212 млн. броя, колкото се водят в системата на пазарния оператор, а отговорът на борсата беше, че грешка няма.

Случаят става все по-интересен и е добре да се провери дали някой не се е запасил с много акции на "Еврохолд България" на цени от само около 0,6 лв. за брой преди седмици спрямо днешните 0,9 лв. за акция. Което прави ръст от  50% за няколко дни. Междувременно търговията на БФБ-София тече, акциите на "Индустриален холдинг България" поевтиняват ударно в последните 2 дни с около 15%, а тези на "Еврохолд" поскъпват с около 15% за два дни. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Oще подобни материали четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната "схема", каквито не липсват в нашите географски ширини. Ако имаше държава, подобни случай щяха да се елиминират почти на 100%.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарна икономика.... Да бе

Спонсорирани публикации