Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!

Повишен интерес има към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна"
14 мар 2017 09:00, Петя Славова
205
Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!
Снимка: архив, Reuters

С 12% средно до 1000 евро на квадратен метър са поскъпнали жилищата в София през 2016 година, отчете Сдружението на брокери на имоти. Заместник-председателят на сдружението Илиана Василева прогнозира ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10% и достигане на средни стойности от 1100 евро кв./м в града през настоящата година.

Според нея рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, които предлагат банките, движат търсенето, което е нараснало с 1/3 на годишна база, пише "Труд".

"Купувачите искат да получат добро съотношение между четири основни показателя – местоположение, инфраструктура, състояние на имота и конкурентна цена", обясни Василева.

Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.

Интересът към новото строителство е огромен, като една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

"При покупка "на зелено" има съответни рискове, но и възможност да си изберете апартамент, етаж, изложение и при внимателен подбор на фирма и условия, да сключите добра сделка", обясни пред вестника брокерът Борис Тодоров. По думите му липсата на лихви по депозитите и по-достъпното кредитиране от страна на банките са причина много семейства, които са живели дълго време под наем в София, да вземат решение за покупка на собствен имот.

Нараства и търсенето на панелни жилища, като според сдружението, ако са налице добро състояние на апартамента и локация близо до метро, цените в сегмента стигат 900-1000 евро за квадратен метър. Все повече хора използват и друго предимство на панелното строителство – ефективността на реални площи, които предлагат жилищата, както и функционалното разпределение на стаите.

Традиционно най-търсени райони за купуване на жилище в София са централните и тези в периферията на града, до които върви метро.

Брокерите отбелязват повишен интерес към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна", може би и поради факта, че до 2 години и дотам ще стигне подземният транспорт.

При новото строителство купувачите са готови да дават все повече и за гараж. Цените за паркомясто варират от 5000 до 10 000 евро, а в подземен гараж офертите започват от 8000 и стигат до 25 000 евро.

Брокери отчитат нова бизнес тенденция на пазара на имоти в София – хора, които купуват имоти, ремонтират ги и след това ги препродават на по-висока цена или ги отдават изгодно под наем. Примерно, едностаен апартамент, купен за 35 000 евро, може да бъде ремонтиран за около 3000 евро и после продаден за 42-43 хил. евро.

След ремонт при препродажба хората си докарват около 4000-5000 евро, коментира Борис Тодоров. По думите му това е вид инвестиция, която докарва нелоши печалби на българи със спестявания, които са решили да ги "развържат".

При наемите най-предпочитани квартали остават Студентският град и близките около него, както и "Младост" и "Люлин". Цените за наемане на нов едностаен в Студентския град започват от 450 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нариваш едни 160 хил. лв за панелна кутия, после се заселват няколко бежанци в района и инвестицията ти отива по дяволите.
93
5
 
30
 
! Отговори
Общи части преди 7 години
"Панелките и старите ЕПК държат нереално високи цени навсякъде."Не е точно така. Цените на старите сгради не са високи, ако ги сравниш с новите. Защото жилище 120кв.м. ново строителство е по-малко като размер от 80кв.м. старо строителство. Така че старите панелни блокове не са никак скъпи, ако ги сравниш с новото строителство, в което половината апартамент са ти общи части.
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В същото време,банките ви дават смешни трохички от депозита ви с който те печелят доста с вашите пари!!
91
0
 
43
 
! Отговори
Купувайте преди 7 години
Купуваш жилище 100 квадрата за 100 000 евро. Взимаш рулетката и мериш - ами че то жилището 60 квадрата. Останалите 40 квадрата били общи части и балкон.
90
0
 
9
 
! Отговори
брокер преди 7 години
това в кой филм го дават. ха ха
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много прикари ,много сг-ан
88
2
 
9
 
! Отговори
No more преди 7 години
До Ипотеказа жилище 70к евро взех заем 50k евро и ще върна 7к евро отгоре. Заемът е взет за 6г.
87
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато прекалено много се юрват да правят нещо като овце, знайте, че там ще става мазало в следващите години. Така се подлъгаха по поскъпващите жилища преди 2008, така се подлъгаха и по пирамидите през 90-те, така ще се подлъжат сега и за евтините кредити, така ще се подлъжат и да живеят в София.
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купувайте земя. Тя вече не се произвежда.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото това за селските земи е много вярно.И винаги става страшно ,когато обикновения човек спечели малко пари.Появяват се някакви алчни и лукави мошеници ,които правят всичко без срам ,за да им прилапат парите.А държавата никаква я няма,за да защити гражданите си от подобни далавери.
84
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в райониите с бежаци с колко процента поскъпнаха жилищата? Само питам.
83
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки с малко обща култура по финанси знае, че момента не е никак добър за теглене на дългосрочни кредити въпреки ниската лихва. Вижте в офертите на банките какво пише. Примерно не пише 6%, а пише 3 мес. EURIBOR+6%, което е много по-различно от просто 6%. След няколко години тези, които в момента са с "евтини" кредити ще усетят за какво говоря.
82
7
 
33
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Който е решил да купува в София го съветвам да не го прави.Пазара на имоти е изкуствено надут от банките заедно с брокерските къщи.Няма кка кредита ви да е евтин 20 или 30 години.Сега просто ви зарибяват за да клъвнете.КТБ го фалираха за да всеят страх сред хората.Имайте предвид че депозитите на хората в банките са много желани от имотната и банкова мафия.Цените не са реални ,знаете след 2008 се сринах с над 30 процента сега ги надуват двойно за има няма 18 месеца.Мислете и пак мислете ...
81
3
 
24
 
! Отговори
Опасност преди 7 години
При един сериозен трус, тогава ще видите новото строителство колко е качествено.
80
1
 
15
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Еврейските банкери,потриват си ръце,с измами и маневри,са вечно те добре.
79
0
 
23
 
! Отговори
Синема Гугу преди 7 години
Уга, Нуга, Муга, ние алчните брокери и строители, платихме на журналистите от днес.бг за тази поръчкова статия, понеже продажбите не вървят, белким 1-2 балъци се излъжат, та да продадем нещо.
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При толкова милионери от лотариите колко му е да дадеш половин милион за скапано жилище.Нищо работа.Пък и с кредит е на сметка.Та те са почти безлихвени.Що не.Ако някой има пари бол да си купи.Всичко друго е допълнителен стрес и безсънни нощи. Ти си знаеш
77
3
 
23
 
! Отговори
Идиотщина преди 7 години
Пълни глупости!Брокерите всяка година по това време я пускат тази статия. Цените за ново строителство са 900-1000 евро/кв от доста време насам, но само в "по-престижните" квартали и то след акт 16. На зелено са 700-800 ев/кв. В "по-непрестижните" квартали цените са със 100-150 евр/кв надолу за новото строителство. Панелките и старите ЕПК държат нереално високи цени навсякъде.Сделките с нищо не са се увеличили - за една нова кооперация трябват 3-4 месеца да съдереш клиенти за половината имоти
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащо говориш глупости 30г х 12м х 350евро = 126,000евро.
75
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво става, когато теглищ ипотечен кредит за имот, който струва 1000 евро на кв.м, а после цените паднат до към 800 евро ? Банката веднага ти прави нова пазарна оценка и те кара да дообезпечиш кредита и как точно ще стане това ? Пак се надува балона изкуствено и пак ще има изгорели след като се спука. Вярно е, че според икономическата логика предлагането определя търсенето, но няма да е лошо да се вкара и константата качество, защото то липсва тотално в момента !

Спонсорирани публикации