Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!

Повишен интерес има към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна"
14 мар 2017 09:00, Петя Славова
205
Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!
Снимка: архив, Reuters

С 12% средно до 1000 евро на квадратен метър са поскъпнали жилищата в София през 2016 година, отчете Сдружението на брокери на имоти. Заместник-председателят на сдружението Илиана Василева прогнозира ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10% и достигане на средни стойности от 1100 евро кв./м в града през настоящата година.

Според нея рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, които предлагат банките, движат търсенето, което е нараснало с 1/3 на годишна база, пише "Труд".

"Купувачите искат да получат добро съотношение между четири основни показателя – местоположение, инфраструктура, състояние на имота и конкурентна цена", обясни Василева.

Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.

Интересът към новото строителство е огромен, като една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

"При покупка "на зелено" има съответни рискове, но и възможност да си изберете апартамент, етаж, изложение и при внимателен подбор на фирма и условия, да сключите добра сделка", обясни пред вестника брокерът Борис Тодоров. По думите му липсата на лихви по депозитите и по-достъпното кредитиране от страна на банките са причина много семейства, които са живели дълго време под наем в София, да вземат решение за покупка на собствен имот.

Нараства и търсенето на панелни жилища, като според сдружението, ако са налице добро състояние на апартамента и локация близо до метро, цените в сегмента стигат 900-1000 евро за квадратен метър. Все повече хора използват и друго предимство на панелното строителство – ефективността на реални площи, които предлагат жилищата, както и функционалното разпределение на стаите.

Традиционно най-търсени райони за купуване на жилище в София са централните и тези в периферията на града, до които върви метро.

Брокерите отбелязват повишен интерес към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна", може би и поради факта, че до 2 години и дотам ще стигне подземният транспорт.

При новото строителство купувачите са готови да дават все повече и за гараж. Цените за паркомясто варират от 5000 до 10 000 евро, а в подземен гараж офертите започват от 8000 и стигат до 25 000 евро.

Брокери отчитат нова бизнес тенденция на пазара на имоти в София – хора, които купуват имоти, ремонтират ги и след това ги препродават на по-висока цена или ги отдават изгодно под наем. Примерно, едностаен апартамент, купен за 35 000 евро, може да бъде ремонтиран за около 3000 евро и после продаден за 42-43 хил. евро.

След ремонт при препродажба хората си докарват около 4000-5000 евро, коментира Борис Тодоров. По думите му това е вид инвестиция, която докарва нелоши печалби на българи със спестявания, които са решили да ги "развържат".

При наемите най-предпочитани квартали остават Студентският град и близките около него, както и "Младост" и "Люлин". Цените за наемане на нов едностаен в Студентския град започват от 450 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
4
 
! Отговори
дам преди 7 години
колкото и да се оплаквате няма кой да ви подари ... никой не ви кара да им купувате копторите в София, за същите пари ще си купите 3 в северозападна България.Кеф ти в София 1000 евро на квадрат , кеф ти в лом по 100 евро за квадрат
173
1
 
7
 
! Отговори
Кореняк Софиянец преди 7 години
А така....давайте населете Столицата с още селяни !!! Мама и тати ...да продават и последните останали им ниви и кътчета земя...за да могат техните достойни наследници...да станат граждани да работят най малко в офис...и да мятат салфетки в студентски град....доста по престижно отколкото в селската диакотека !!!
172
1
 
15
 
! Отговори
Ива преди 7 години
Влизала съм в много апартаменти ново строителство. Почти 100% очевидно са проектирани от човек с усещане за форма като Пикасо. То са едни ъгли, чупки, ниши - всичко, само не и нормално жилищно пространство. Качеството е покъртително - освен че е строено с безумно некачествени и евтини материали, цветовите комбинации са болка за очите, навсякъде тече и падат мазилки. На много места строежите не са довършени, няма асфалт по улиците, но са пуснати в експлоатация и така ще си остане. 1000Е кв.м....
171
1
 
6
 
! Отговори
идем от село преди 7 години
Взех преди пет години. Живот и здраве - след три ще съм го платил, мисля още един да взема.
170
2
 
10
 
! Отговори
fkoff преди 7 години
"ниските лихви" са в пъти по-високи от западните държави в европа. Освен това почти 90% продават на данъчна оценка което означава едно 20-50к под масата. Сега въпроса е що нашата любима държава позволява това и от къде има толкова много хора да дадат по едни 120к на зелено, щото на зелено ипотечен кредит не може, а само потребителски, а там лихвите са особено ниски.
169
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търсете си поддържан апартамент ЕКП или панел в голям град,аз купих ново строителство по БДС и ми се плаче,лошо качество,всичко което купиш и монтираш е от нулата,довършването е в астрономически стойности,естествен паркет3500 без первази и монтаж ,баня,кухня,щори поне 28 000лв,без ел.уредите за вграждане...радиатори-1700 без ДДС,климатици-4000лв,плаче ми се!
168
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начи 100 кв = 100 000?Муахахахаха за 150 000$ в слънчева флорида си земаш 120кв с басени тенис кортове фитнеси и тн. Никога няма да се върна в Бантустана :)
167
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората продават имоти , понеже се изнасят от клоаката .
166
0
 
13
 
! Отговори
Наско преди 7 години
Докато има балъци, ще има и баровци !
165
0
 
15
 
! Отговори
гого преди 7 години
Поздравявам всички брокита с поговорката ''гладна кокошка просо сънува''Пишете си ''новини'' никой не ви вярва вече.
164
1
 
26
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Като толкова ви се блъска в София, блъскайте се, чакайте в задръствания, давайте луди пари за жилища. Тук сме си добре в провинцията. И работа има, стига да му се бачка на човек и избор на жилища има, и паркоместа има и въздуха по-чист и климата по-топъл.Не се оплаквам. Добре, че не можете да ни вземете морето в София, че и то щеше да се търгува на куб. м.
163
4
 
4
 
! Отговори
Баровец преди 7 години
АРТЕКС там е истината скъпичко но доволно
162
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в панелка, бачкам в ново строителство от 2011г. От тогава е разрешението за ползване. Та ето някои факти за новата сграда: покрива тече, вътрешния улук тече, тръбите на парното в пода на коридора текът и хората отдолу се оплакват, терасата също тече. Две стени се разцепиха хоризонтално и една вертикално. Вратите изметнаха, като една не може да се затвори. Някои плочки се напукаха. Сградата е на бул. България, София. Архитекта е награден.
161
5
 
6
 
! Отговори
Баш Шопа преди 7 години
ПАНЕЛНИ шопи как е кълве ли нещо на празна кука. Дружба,Люлин,Младост .Овча Купел как е ПАНЕЛНА СФ ,Панелен плъх ново строителство сънува за чужда сметка
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек, 30 BG лева давам всеки месец на касата на входа, клетка имаме и 200 BG лева вземаме и входа пок е ***. Ама какво да направя, като на общо събрание са избрани хора, дето техните пари немогат да управляват, ама общо събрание да го ..ба не може да не се съобразяваш.
159
3
 
16
 
! Отговори
асдфгхйкл преди 7 години
Живял съм в панелка, в тухлени (ново и старо строителство) и в ЕПК сгради. Какво да ви кажа, всяка от сградите си имаше предимства и недостатъци. Сега съм в ново тухлено строителство, но има много недостатъци, защото сега няма контрол при строителството. Специално панелките, според мен ще надживеят сегашното ново тухлено строителство и си заслужават цена от 1000 евро на квадратен метър, ако не и повече.
158
3
 
3
 
! Отговори
bowko преди 7 години
bulgarija e nai hubavata darwava no ima edin malak problem gospodata ot parlamenta trjabva dagi dadat narastrelka sus kalawnik do.edin zada mowe darwavata daprogresira edno vreme ebilo tursko robsvo asega bulgarsko robsvo nese nakradiha gospodata ministri mafijozi
157
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и лоши панелки, но като цяло слухът за тяхната смърт е силно преувеличен. Има хубави и здрави, на добри места, с качествени обитатели. Не очаквайте да започнат да падат! Много от пишещите в момента ще бъдат надживяни от железобетона. Особено от добре построените от средата на '70-те до средата на '80-те. При нормална подръжка ги бройте още поне 80-100 години. А колко от тухлените ще изкарат повече?
156
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като почнат да строят нормални къщи с дворчета в предградията, и ако *** по чудо измрат, ми се обадете, аз за панелни кутийки пари не давам
155
3
 
17
 
! Отговори
Св преди 7 години
Не съм казал че не трябва да имаш. Около мен, освен абсолютни несретници и наркомани, които си продадоха жилищата, не познавам хора без собствености и то по няколко. Но хората са се вглъбили в тях, мизерстват и не поглеждат извън тях. Влагат последните си пари в тях, но никой като че ли не осъзнава че и тези имоти са преходни, особено панелките. Отстрани е много смешно, като се делят роднини, за една стаичка човек убиват. Имай си някъде дом, да знаеш че няма да си на улицата, но не се вглъбявай.

Спонсорирани публикации