Бедните или богатите - кои са по-коректни? Има ли разлика?

Формула измерва вероятността човек да върне чужди пари
15 мар 2017 17:10, Бойчо Попов
18
Бедните или богатите - кои са по-коректни? Има ли разлика?
Снимка: Flickr.com

Какво би направил, ако получиш картичка, в която има пари в брой, които не са изпратени до теб? Би ли я върнал или по-скоро би я задържал? Какво мислиш, че биха направили богатите и бедните?

MarketWatch съобщава за полеви експеримент, който е бил проведен в градче в Холандия, чието име не е споменато. По проучването работи Жан Стууп, икономист в Ротерадамския Еразъм университет, заедно с двама други изследователи. В продължение на пет години Стууп се обличал като пощальон и разнасял картички на грешни адреси с различни суми в тях - например 20 евро (почти 19 долара), 5 евро (4,70 долара) и т.н.

Какъв бил резултатът? Той открил, че по-вероятният сценарий е живеещите в луксозни къщи да върнат парите, отколкото живеещите в бедност.

В друго проучване, озаглавено "Богатите по-егоистични ли са от бедните, или просто имат повече пари?", изследователи използвали данни от funda.nl, уебсайт за имоти, за да съберат информация за цените на жилищата и използвали списък на корпорации, предлагащи домове на социалнослабите, който съдържал адреси на най-евтините апартаменти под наем.

Оказва се, че има формула, която позволява да се определи каква е вероятността даден индивид да върне пари. Уравнението е следното: "alpha- n- c". Алфа представлява жертвоготовността на човека, "n" представя нуждата на получателя от пари, а "c" е цената на причиненото неудобство от връщането на парите. Последните две променливи приемат различни стойности при богатите и бедните, но Стууп набляга на факта, че алтруизмът е еднакъв и за двете групи.

"Хората не се различават", твърди икономистът. Ако бедните станат богати, те ще демонстрират същото поведение като заможните. По същия начин - ако богатите станат бедни, ще се променят.

"Откритията на експеримента са учудващи за някои", коментира Стууп. Очакванията на мнозинството са, че бедните ще проявят повече съчувствие към нуждите на истинския получател, което би значело, че те по-вероятно ще върнат парите. Всъщност, нуждата на бедните домакинства да вържат двата края им пречи да направят редното. Стимулите за връщане на парите на двете разгледани групи са различни, като имаме предвид, че 20 евро за бедните могат да означават платена сметка.

Но това, че богатите биха върнали парите, не ги прави по-съпричастни от бедните. Този извод може да се направи въз основа на поредица изследвания на Калифорнийския университет в Бъркли, които сравнили чувствата на отделните социални класи чрез различни тестове. Според това проучване, колкото по-ниски са доходите на даден индивид, толкова по-склонен е той да изпитва съчувствие. Хората, придобили голямо богаство, по-малко разбират емоциите на другите и все по-малко обръщат внимание на човека, с когото общуват.

От Холивуд не чакат да представят недостойната страна на богатството, както го направиха в блокбъстъра от 2013 г. "Вълкът от Уолстрийт" с участието на Леонардо ДиКаприо.

Замисляйки се за най-богатите хора в света, човек бързо се досеща за примери на нечестни действия от тяхна страна. Такива са, например, Бърни Мадоф, който бе начело на Понци схема* на стойност 65 млрд. долара или компанията Enron, която представи преувеличени финансови отчети през 2001 г., скри милиарди долари дълг и накрая банкрутира.

*Термин, който се използва за обозначаване на всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. Името Понци е дадено в чест на Чарлз Понци, американец от италиански произход, който през 20-те години на 20 век създава незаконен бизнес модел, посредством който успява да открадне милиони от своите инвеститори.

Повече икономически новини четете в Investor.bg


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До онбашията

А пък аз чак от улицата се върнах в магазина да дам на касиерката рестото, като видях, че ми е върнала в повече, ама много в повече... А тя като ми кресна, като започна да ме хока... Пък един мъж, който беше зад мен на опашката, запомнил ме, като видя какво направи кобрата, взе и той да ме хока, че и връщам парите. Беше прав човекът, беше много прав!
15
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Разбира се че има разлика, зависи от гледната точка!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМА ИМА ЛИ Б Е Д Н И В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ?! НАЛИ БЯХМЕ БЕДНИ ПРИ СОЦИАЛИЗМА, А, ИЛИ НЕ! СЕГА СМЕ БОГАТИ, А, ЩОТО ИМАМЕ ГНИЛИ БАНАНИ.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изследването не е коректно според мен. Трябвало е да даде приблизително еднакъв процент от доходите и на богати и на бедни, пък да видим. Ако бяха по 2000 на богатите и по 20 на бедните, тогава ще се види кой какво ще върне.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има друго изследване на което му вярвам повече. А то доказва, че се печели от бедните, а не от богатите.
И затова например игрите за бърза печалба като - изпрати СМС и всеки 10-ти печели, са точно проектирани за бедни.
Един богат човек ще си каже - абе къде ще се занимавам да пращам СМСи за някакви си 10 000. Докато един беден си казва 10 СМС-а по 2 евро всеки са си пари. Ама ако пък спечеля тези 10 000 евро ще си оправя всички проблеми. И почва да праща. Накрая без 20 евро и повече задлъжнял.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този експеримент за Холандия може да се птилага. Но за България не.
Тук с разграбване на собственосътта от БКП.1944-1970г.
И после с това Масово Приватизиране 1990г и днес. Остава един смазан лош материал!
10
1
 
2
 
! Отговори
Не е вярно преди 4 години
Не всеки!
9
1
 
8
 
! Отговори
А Н Т И преди 4 години
до 10
Държавата е майка за едни и мащеха за други.
Умни хора го разбраха след свалянето на бай Тошо и избягаха отдавна.
Работника данъкоплатец, като вижда, че данъците му потъват става Андрешко.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Други народи не познавам подробно. Само накои чужденки интимно, но за кратко.
Но, знам, че в българските училища продължават да втълпяват на децата ни, че Андрешко е положителен герой. Беден или богат, няма значение. Важното е да таковам мамата на държавата. Да 500 г. турско си оказват влияние и после още 150 г. руско. Но, мамка му България е нашата държава и е извратено да я "таковаме" !
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изследването нищо не значи защото за бедният 20 евро са храната която ще изяде за няколко дни и едва ли ще ги върне а за този който има в гаражът си автомобили за няколко милиона са парите които ползва за веднъж тоалетна хартия.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедните са коректни а,богатите нагли !
5
3
 
13
 
! Отговори
отдавна казано преди 4 години
С богат човек не можеш
нито да ядеш и пиеш,
нито оная работа да си мериш.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като бях беден студент ми зеха 10 евро в повече в магазина Алди. Дадох 20, а тя ми таксува все едно съм и дал 10. Последва ревизия на касата след като настоях да ми върне 10те евро които дадох отгоре. „Ревизията” беше извършена в отделна стаичка докато аз чаках отвън и накрая ми беше съобщено, че всичко си излизало и че се опитвам нещо да ги излъжа :)
3
7
 
3
 
! Отговори
В преди 4 години
Да даде първо положителен пример на някой прокопсал с Русия.
2
1
 
23
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
сиромах човек жив дявол, народна мъдрост :)
аз като бях беден студент, не се обаждах ако видя че ми връщат повече пари като ресто, сега се обаждам. не че сега съм по-честен, напротив, ама сега не съм умрял от глад че да си трая.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедните са по коектни, а богатите им обират труда особенно в България. Кой работодател е коректен към служителите си, а? Всеки заобикаля законите и си прави каквото иска. Ако имаше работеща прокуратура нямаше да е така.