Как изглежда България през погледа на американския бизнес?

Темата коментира Алекс Нестор, изпълнителен директор на AmCham в България
15 мар 2017 22:23, Екип на Bloomberg
5
Как изглежда България през погледа на американския бизнес?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как изглежда България през погледа на американския бизнес? Коментар по тази тема, както и основните изводи от изготвената от Американската търговска камара (AmCham) "Бяла книга" за икономическата и бизнес среда у нас даде Алекс Нестор, изпълнителен директор на AmCham в България.

"Бялата книга е пътната карта, стратегическият документ на Американската търговска камара, в която членуват 340 компании, като 30% от тях са американски. Има както мултинационални, така и, разбира се, много български организации. Тя показва нашата философия за правене на бизнес в България, като в нея са написани основните ни приоритети. За 2017 имаме три такива – да бъдем добри партньори за създаване на добър бизнес климат, вторият е развитието на човешкия капитал, а третият и един от най-важните е върховенството на закона и борбата с корупцията, минаващо през тотална реформа на съдебната система", обобщи Нестор в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

В разговора бе вкарана и нотка българска политика, като гостът в студиото сподели впечатленията и изводите си от срещите, които AmCham провежда с основните политически партии в навечерието на предстоящите парламентарни избори.

"В общ план впечатленията са доста добри. Това, което правим, е да говорим с партиите, опитвайки се да намерим допирни точки между приоритетите в "Бялата книга" и икономическите платформи на политическите сили. Имаме много конструктивен диалог, като целта е да подпишем меморандум за партньорство. Целта е каквото и правителство да бъде съставено, да може да използва нашия ресурс. Имаме страхотни експерти във всички сфери на икономиката и обществения живот, като можем да помогнем на правителството да създаде една по-добра среда в България", заяви той.

"Досега сме се видели с БСП, ГЕРБ, Реформаторския блок, "Да, България", "Нова България". Предстои да се срещнем и с „Патриотите“, каза Нестор, обобщавайки и впечатленията си от срещите с двете водещи партии БСП и ГЕРБ - „Те са готови да работят с нас, с наши експерти по общи въпроси, касаещи преди всичко икономиката и добрия бизнес климат в България“.

Нестор измести фокуса на разговора и в по-общ план. "Много се говори против свободната търговия, против глобализацията, като бизнесът не може вече да разчита на политиците да го защитават. Но трябва да се отчете, че богатствата, с които разполага Европа в момента, са резултат именно на свободната търговия. Има много популизъм, много говорене против нея. Затова бизнесът трябва да вземе нещата в свои ръце и да води активна разяснителна кампания сред обществото, да обясни преди всичко на младите какъв е резултатът от свободната търговия", подчерта той.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Питен преди 1 година
Как да изглеждабе? Каквъ бизнес? С Лазар Лазаров и Colmex Pro как да изглежда. Един отмногото,които лъжат, както персонала си,така и клиентите си, че ще търгуват с акции. Други нилъжат с млякото...трети с горивото...няма бизнес има малки и големи лъжци
4
0
 
0
 
! Отговори
Котев преди 1 година
Цветан Василев обра българите и трябва да го заключат.
Яна Николва и лазар ЛАзаров и тяхното Colmex Pro правят абсолютно същото, като лъжат хората със сигурна печалба от търговия на акции и злато, а няма такова нещо. Само те обират. Те са в забранителен списък в Испания заради измамните си. Тук няматлиценз да работят, но го правят. Тави Петреску и неговото 24 трейд също няма лиценз, а в много държави го съдятза придобиване и кражба на пари в особено големи размери. В същото време Павел Кочалка
3
0
 
4
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 1 година
Не може да ги питат ""как изглежда"", след като не знаят къде се намира...!
2
1
 
3
 
! Отговори
ННН преди 1 година
И откъде знаеш, че американците правят такъв бизнес описан от теб?Сидеров ли ти го каза?
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ли, тогава да сядамe да пишем една СЕТА как краварите са длъжни да купуват от нас всичко, което можем да произведем. Свободната търговия е хубаво нещо само за тоя дето определя правилата, а краварите ги определят със оръжие в ръка, подслушване на целия свят и компромати.