Пазаруваме в уж английски сайтове, а те - Made in China

Българите се лъжат от доста по-ниските цени
15 мар 2017 08:12, Петя Славова
15
Пазаруваме в уж английски сайтове, а те - Made in China
Снимка: Reuters

Китайски сайтове се представят за английски, като използват разширение .co.uk и заблуждават клиентите си, че предлагат качествена стока. За това сигнализира директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов по време на организираната от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на икономиката кръгла маса на тема "Информационните технологии в полза на потребителите".

Българите масово се залъгвали по ниските цени на предлаганите дрехи и обувки и поръчвали, без да проверят дали сайтът е надежден.

След пристигането на стоката обаче се оказвало, че тя въобще не отговаря на видяното на картинката, а качеството е изключително лошо, пише "Монитор".

В много от случаите дори плащали предварително, а доставката се забавяла или не пристигала въобще. Чак тогава опарените осъзнавали, че онлайн страницата, от която са поръчали, е ненадеждна и търсели помощ. Оказва се обаче, че експертите от ЕПЦ са безсилни, тъй като техните правомощия са само в рамките на Европейския съюз и не могат да се произнасят при проблеми, възникнали извън рамките на Общността. При такива случаи те препращали опарените клиенти да търсят подкрепа от различни китайски потребителски организации, които да им помогнат.

За момента случаите са единични, но все пак вероятността някой да бъде подмамен е голяма. Подобни лъжливи сайтове често не са изпипани и са с доста правописни грешки, като използваната валута е долари или паунди. В някои случаи пък потребителите имали възможност и сами да изберат в каква паричната единица да платят.

Шефът на ЕПЦ посъветва потребителите да проверяват сайта преди да поръчат. На него трябва да има данни за фирмата собственик, пощенски и електронен адрес, както и информация за това, че имаме право да върнем стоката в 14-дневен срок.

Арсенов допълни още, че се предвижда европейците да могат да използват своите абонаменти за филми, книги, музикални услуги и телевизия както в собствената си държава, така и когато пътуват. По този начин, когато французин се абонира за онлайн гледане на сериали, те ще са достъпни и когато дойде на почивка у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
що за хора има да ми слагат минуси като им казвсш истини за онлайн пазаруване. Пишете си директно данните от картите и писле не мрънкайте като почнат да ви доят картата. Тя е общоизвестна истината че *** се учи от собствените грешки...
11
6
 
2
 
! Отговори
Mente in China преди 7 години
Требе да се забрани всичко внасяно от страната на ментето!
10
0
 
13
 
! Отговори
Fan преди 7 години
Всичко е китайско, колкото и да не ни се иска. Единственото, което може да се отчете като недостатък на китайските сайтове е дългото очакване на стоката. Иначе който си го може, си го може и различава качеството от фалша, та дори и в китайските сайтове.
9
0
 
11
 
! Отговори
PEPE преди 7 години
Трябва да се пазарува УМНО и онлайн и офлайн.Когато човек проучи сайта, сигурността на плащане и качеството на стоките, няма никакъв проблем. Освен това човек трябва да има реалистични очаквания - не може да си купиш нящо за 1$ и фри шипинг и да очакваш качество на Мерцедес!!От там нататък светът е голям и ОТВОРЕН, множество стоки са ПО-ЕВТИНИ и ПО-КАЧЕСТВЕНИ, от аналозите им у нас. Дори има фрапантни разлики в пъти! Затова хората избрат онлайн пазаруването.БГ "бизнесмена" съсипа търговията.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък като сайта е от английски стоките изобщо не са произведени в Китай. Само дето си слагат и те надценка. Това, че е от Китай съвсем ен означава, че е нискокачествена стока. Вече и те се изхитриха и започнаха да произвеждат качествени неща и то на много по-сносни цени. Ако става въпрос дори и Айфоните ги правят в Китай, повечето коли, техника, дрехи ги правят именно там. Това, че някои търговци после си слагат европейски или американски етикети е друг въпрос.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много голяма разлика под какъв патент и QC е произведена дадена стока в Китай. Всичко се прави в Китай вече няма какво да се лъжем, но има много голямо значение дали фирмата налага контрол над качеството.
6
8
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
али експрес и после картата източена..сайт който не ползва пей пал забрави
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
v bulgaria pochti vsichko e maden china, samo che ne kitaeca ami bulgarina ni go buta za orginal.
4
0
 
17
 
! Отговори
.org преди 7 години
Светнат - няма сайт или онлайн магазин, който да работи с други държави, да ползва наложен платеж и да не е със система за онлайн плащане.... Ясно колко си в час Товабс плащането при доставка гонима само в бг. Навсякъде другаде в края на поръчката имаш плащане с карта, онлайн превод и т.н. Иначе не можеш да завършиш поръчката.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пишете името на сайта в sitejabbers и гледате рейтинга и коментарите за него преди да поръчате.
2
11
 
9
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Лошо няма, дори и китайски да са, но това с предварителното плащане ми прилича на една друга сага с хвърляне на пачки през балкона.Просто прегледайте доставената стока и ако ви хареса я платете на куриера.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето затова си пазарувайте от алиекспрес, поне е сигурно откъде са стоките.