САЩ обвиниха руски агенти за хакерската атака срещу Yahoo

Използвали хакер да разбие мрежата, вместо да го арестуват
15 мар 2017 22:00, Десислава Попова
17
САЩ обвиниха руски агенти за хакерската атака срещу Yahoo
Снимка: Reuters

Американското Министерство на правосъдието обяви в сряда, че двама руски агенти от разузнаването и двама хакери са привлечени под отговорност заради обвинения, свързани с хакерските атаки над най-малко половин милиард потребителски профила в Yahoo, предаде CNBC.

Обвиняемите агенти от руската Федерална служба за сигурност Дмитрий Докучаев и Игор Сушчин са успели да се сдобият с информация за "милиони абонати" на Yahoo, Google и други доставчици на имейл услуги, заявиха от правосъдното министерство.

Докучаев и Сушчин са платили на хакерите Алексей Белан и Карим Баратов да получат достъп до имейлите, твърдят от министерството.

Изпълняващият длъжността помощник-главен прокурор Мери Маккорд заяви, че Белан е "известен престъпник хакер"- един от най-издирваните от ФБР, известен с това, че е хаквал американски компании за електронна търговия. Белан е използвал атаката над Yahoo, за да разпространява спам, да проверява кореспонцията на потребителите за информация за кредитни карти и други схеми, с които "да пълни собствените си джобове с пари", коментира Маккорд.

Федералната служба за сигурност е използвала Белан, за да разбие мрежата на Yahoo, вместо да го арестува, посочва Маккорд.

Баратов, който е канадски гражданин, е бил арестуван във вторник, съобщават още от министерството.

През миналата година Yahoo разкри две отделни мащабни атаки срещу компанията, които са сред най-големите в историята. През декември беше съобщено за хакерска атака от 2013 г., която е засегнала над 1 млрд. потребителски акаунта. В отделна атака от 2014 г., която беше разкрита пред обществото през септември, е била открадната информация от най-малко 500 млн. потребители.

От правосъдното министерство казват, че обвиненията засягат най-малко 500 млн. акаунта в Yahoo, за които е била открадната информация, и поне 30 млн. акаунта, от които е било откраднато съдържание. Засегнати са били и 18 акаунта на други доставчици като Google.

Сред целите на атаките са били руски журналисти, американски и руски държавни служители, както и представители на частния сектор.

"Ние сме дълбоко признателни на ФБР, че разследва тези престъпления, а на Министерството на правосъдието, че обвини тези, които са отговорни", заявиха от Yahoo в свое изявление.

Verizon постигна споразумение да купи Yahoo, преди да станат известни атаките. Впоследствие през февруари Verizon намали цената с 350 млн. долара.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До anonimenтва кво значи на български, хакирити? оди копай тютюна че ше останеш без стотинки за интернет
9
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
като оня де сеправил на хакер *** маи пил кафе седна шевка ми миличък мои излез откъдето си не ми трови нервите да не ви събера с двете на кафе кои ли имам напедвид смноого лъскава кола
8
1
 
6
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Кибератаката е направена от ЦРУ за да я припишат на руснаците. За ЦРУ работят 5000 криминални хакера. А за руснаците, както личи от статията - само двама!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак измислиците били пияници и неграмотниципък хакват каквото си поискат в щатитеайде разберете се кое е вярното и после пишете
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пък самите Яху скоро заявиха, че са хакнати от службите на САЩ. Аз на кой да вярвам?
5
1
 
20
 
! Отговори
Ха преди 7 години
Както разбрахме на скоро САЩ са използвали кибероръжие срещу света и сега никой не вярва на приказките им.
4
8
 
4
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Сега трябва да тикнат хакерчетата в федерален затвор, със строг режим и чепати ***. За предупреждение на следващите. В Интернет е лесно да откраднеш информация, но не и да заличиш следите си.
3
5
 
19
 
! Отговори
Аман от глупости преди 7 години
Стига с тея лъжи, тея "руски хакери". Всичко е една голяма измишльотина. Медиина лъжа и дезинформация. На сайта htt p: / / map. norsecorp . com / # / онлайн могат да се наблюдават по-голямата част от хакерските атаки в света. Основният им процент е от САЩ Китай и ОАЕ, първи са САЩ. Русия едва едва нещо да стане трудно влиза в десятката даже на атакувани страни. СТИГА ЛЪГАХТЕ бе медиини ДОЛНИ ЛЪЖЦИ ЛЪЖЦИ И ПАК МРЪСНИ ЛЪЖЦИ. Всичко се доказва лесно АМАН ОТ ЛИЦЕМЕРИ
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ли, не бяха ли тия oт Яху дего лъгаха киентите си, че са напълно защитени, а в същото време са продавали личните данни на клиентите си срещу огромни суми пари. Колко милиарда натрупаха от Яхооо продавайки лични данни ще се осмелят ли да отговорят.
1
4
 
37
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Не е ли странно когато крадеца вика дръжте крадеца?!