До 2-3 години IT секторът в България ще се пренасити!?

Необходимо е да се намери работещо решение за кадрите
17 мар 2017 16:23, Екип на Bloomberg
36
До 2-3 години IT секторът в България ще се пренасити!?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма горна граница на развитие на региона в областта на високите технологии, но съществува риск за България да достигне точката на насищане през следващи 2-3 години. Това коментира в ефира на Bloomberg ТV Bulgaria основателят на Мусала Софт Делян Лилов, който е един от петимата финалисти в категорията "Най-добър изпълнителен директор в софтуерната индустрия" на Европейските CEO награди (Еuropean CEO Awards). 

Ако не бъде имплементирано работещо решение със структурния дефицит на квалифицирани кадри, съществуват възможност за реализирането на подобен сценарий, който ще направи страната неатрактивна, обясни той. 

Мусала Софт поддържа годишен ръст от над 20%, а броят на хората, които работя за компанията достига над 400 души, сподели още Лилов.

Компанията има за цел да достигне 1000 служители до 2020, следвайки три паралелни действия, поясни основателят ѝ.

"Едно от тях е продължаването на агресивното развитие на основните локации на компанията - София и Скопие и отварянето на още едно базово място", посочи той.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 7 години
Не разбирам от какво ще се пренасити. От фирми , които търсят ИТ прог. за без пари ( с трици ИТ маймуни да ловят ) или от ИТ прог. без работа? Всеки ден нещата ще стават все по слозни и заплатите все по големи.
29
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
да добра разходка по витоша днес аз ги чакам единия бил у младост другия у люлин трерия на герман сам ли ще пия кафе бре
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOLKOZ LI VE BE IT PRAZNITE BRYTVEJI
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Преди да правите изкуствен интелект, трябва да имаш естествен. И като няма нужда от шофьори поне изкуствени интелект ще ги кара, бих попитал ами кой тогава ще купува бмв - така и така той няма да го кара.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братле, ако програмистите станат излишни тогава за останалите професии да говорим ли изобщо? За шофьорите е ясно вече.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега, хърътата от фирматата ти ми пишат през 2 дена, явно търсите нещо. А колко дефицит има по света? Струва ми си спал отвит и си вдигнал температура. ICT и Аналистите са единствените специалисти, от които се нуждае всяка една фирма. Всичките колеги по света говорят друго, а ти си спал отвит и приказваш рака, да има. От твои бивши служители съм чувал интересни неща.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадрите в този сектор са добросъветсни. Програмата изисква точност в работата. Няма лабаво, и дребни грешки могат да сринат всичко, не говоря за сигурността.Ако се вразуми управлнието и преизчисли заплататите по разумен начин, всички тези хора могат да работят по същия начин не-ИТ дейности и с успех ще изместят други, симулиращи в тях.Но няма да стане скоро. Има още лапачка от еврофондове. Със селски пари строят хотели и има още 10-20 години и мчсто за строеж.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2-3 години няма да има IT.
22
0
 
3
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Бе не е като да няма опасност от крах на пазара на програмисти в световен план. Преди месец-2 имаше демонстрация на АИ дето може да пише смислен и оригинален код, след като е анализирало десетки хиляди сорсове, като му се постави задача. В момента навсякъде в големите фирми масовото количество програмисти получават смлени задачки, които това АИ може да изпълни. Да, добрите ще останат търсени + архитектите и тестерите, но може след време маса народ от академиите да наложи да се върне обратно.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мусала.софт е посредствена фирма
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам за какво точно ти трябват 100к за техника, ама щом те влече :)
19
6
 
5
 
! Отговори
Успех с дестинациите преди 7 години
С трици маймуни не се ловят. Аз съм учил 5 години и 12 години имам опит като програмист. За това време съм похарчил над 100 000$ за техника. При положение че за 4 членно семейство се изисква поне 2500 лв. и това обикновено не включва наеми, застраховки, граждански и т.н. То не знам как при твоите 3000 лв аз ще ти работя за да печелиш 30 000 само от мен! Ще съм принуден да търся други варианти.
18
0
 
2
 
! Отговори
До 15 Боби преди 7 години
Недей да пишеш за неща, от които не разбираш!
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага отговарям на собственика на Мусала. Докато един добър софтуерен инженер с лекота може да работи дистанционно и да получава западно възнаграждение, то всички компании с по-ниско заплащане ще трябва да преглътнат факта, че колкото е по-ниско тяхното заплащане, толкова, по-трудно ще си намерят добър специалист. Както и да ревете и да се въртите това е реалността.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, няма ИТ или поне мениджъри. Има ИТ, ама това понятие обхваща и мениджъри, и програмисти, и бизнес аналисти, и тестъри, и инхаус съпорт, и изобщо всякаква знайна и незнайна ***.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек Лилов на снимката винаги като го видя и ми се присир, а дори не го познавам.... Има нещо много зловещо в ехидната му усмивка. Почти си представям за каква експлоатация иде реч в компанията му...
14
0
 
22
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Една много интересна тенденция- Дадена фирма пуска обява. Тъй като фирмата е с нови обяви на пазара на труда, предизвиква интерес и получава една камара автобиографии. Заслепени от това, те наудват изискванията,но парите са 1/4 от пазарните.И накрая отказват на всички, защото се разминават в заплащането.Пускат следващи обява ама вече няма хора.Просто защото програмистите не са много и първата вълна реално са били всички склонни. И накрая започват да реват как нямало хора.Кофти ама с тази лакомия
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приятел, ти вярваш ли, че до 30 години ще има изкуствен интелект, който да измести човека? Много фантастика четете.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е компютри приятел. Нищо няма да гърми, ами може би ще спадне търсенето, понеже могат да решат да не аутсорсват в БГ. Но факта е, че това е един от малкото отрасли в който немогат да се сложат роботи да вършат работата и който се развива експоненциално, защото потребителите са винаги навити на иновативни джаджи на ниски и високи цени. Трактористите да му мислят.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, няма да се пренасити. Няма да е дори близо до пренасищане. При това заплатите ще се вдигнат още!