Българско дружество стартира отдаване на земя под наем с търгове

Така конкуренцията между фермерите ще покаже реалностите на пазара
Препоръчан материал | Обновена: 20 мар 2017 14:58 | 20 мар 2017 14:57, Мартин Иванов
1
Българско дружество стартира отдаване на земя под наем с търгове

Кампанията по договаряне на рентите за стопанската 2017/2018 започна. Крупните собственици на земя също са по-гъвкави. На пазара вече има оферти за отдаване под наем на атрактивни парцели с търгове. Инициатор е дружеството за управление на поземлени активи Агрион.

За всеки от имотите ще се търсят по няколко оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане земеделците. Документи се приемат от 22 март в офисите на Агрион в цялата страна. Компанията е първата в своя бранш, която въвежда подобен пазарен механизъм за отдаване на земята.

„За втора поредна година разчитаме на съвсем нов и според нас по-справедлив подход на договаряне. Вместо пряко да влизаме в преговори с арендаторите, решихме да организираме търгове. Така всеки с интерес в земеделието ще може да се възползва от възможността да наеме атрактивни парцели. Никой няма да се ползва с преимущество, а победителят ще се определя от офертите на кандидатите”, коментираха от дружеството.

От дружеството очакват интерес към предложените парцели за наемане да има и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството – плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс.

Резултатите от миналогодишната кампания по отдаване в дружеството показаха също и влизане на по-малки арендатори в нови землища.Търговете позволяват развитието на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони.

Рентите варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото, големината, добивите и изкупните цени. Те пък се влияят от други допълнителни външни пазарни тенденции.

Фермерите основно търсят да наемат окрупнени парцели, защото по-малките с много наследници са трудни и скъпи за управление. Дори при обработваемите ниви никой не иска да взема разпокъсани парцели, попаднали в ръцете на много наследници. Повечето от стопаните търсят уедрени парцели, каквито обаче се срещат рядко. Именно разпокъсаността е основната причина земята да е с ниска цена. Отживяла практика е рентата да се изплаща в натура с произведената продукция.

Имиджова публикация

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 1 година
"Именно разпокъсаността е основната причина земята да е с ниска цена"
Само да попитам до преди 6-7 години имаше земя за по 70-100 лв за декар. Тогава не беше ниска,а сега е ниска. Ниска ,но за кого?