Възможна ли е единната минимална заплата в ЕС?

У нас съотношението на минимална към средна заплата е над 50%
20 мар 2017 11:37, Екип на Bloomberg
28
Възможна ли е единната минимална заплата в ЕС?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безработицата е на много по-ниско ниво, а средните доходи са по-високи в тези държави, в които липсва единна минимална работна заплата. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция. Производителността на труда в България е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата, подчерта той. Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ - 30%, а в Китай - под 30%, добави Велев.

В страните с висока поляризация и диференциация на доходите, каквото е и България, експерти съветват минималната работна заплата да следва по-висок относителен дял спрямо средната, коментира от своя страна Любен Томов от КНСБ.

Според Томов през следващите години минималната работна заплата в България ще следва по-обвързан ход в посока нагоре спрямо средната работна заплата от порядъка на 45%-50%. 

 Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
46
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 7 години
Този безсрамник какви глупости говори ? Ниска производителност а ? Едва ли не работодателите спонсорират работниците си а ? Ето я световната конспирация ! Да казваш на бялото - черно.
5
0
 
37
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Васил Велев сигурно е прав, че за някои икономики е по-добре да няма въведена задължителна минимална заплата. Това обаче не се отнася за България, защото у нас минималната заплата е на границата на социалния минимум. Кой в активна възраст, със семейство, с деца, а сигурно и с кредити към банки, ще оцелява със заплата от 460 лева. По-скоро ще мине границата.
4
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП ще увеличат заплатите двойно, респективно с тях ще увеличат и инфлацията хиляди пъти! Никога повече БСП на власт!
3
0
 
27
 
! Отговори
инженер преди 7 години
търся си работа в една фирма ми казват не можем да ти дадем заплата щото си некадърник отивам в дуга фима там пък ми казват че съм страшен професионалист пък на тех им трябвало начинаещ инженер и пак не могат да плащат та и тая ваща с мин заплати е същата
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости на търкалета , в България минималната заплата е толкова ниска за да могат работодателите да плащат по ниски осигуровки , за справка - според актуалния служебен министър , 70% от работещите се осигуряват на минимална заплата . Средната от своя страна е толкова ниска , въпреки че пазара на труда изпитва глад за кадри , защото просто на работодателите трудно им се дават пари над 800 лв. , без значение от печалбите им и реалната производителност на труда .
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да приемат закон,който работи-да си плаща на работодателя.

Спонсорирани публикации