Офиси в София се търсят, но предлагането изостава

Почти около 50% от офис площите в строеж вече са наети
21 мар 2017 16:52, Миглена Иванова
21
Офиси в София се търсят, но предлагането изостава
Снимка: архив, Ройтерс

Търсенето на офиси в София надвишава предлагането през 2016 г. Тази тенденция се задържа и през първите месеци на 2017 г., отчита инвестиционната компания Arco Real Estate.

Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови офис проекти, като общата им площ не надвишава 32 хил. кв. м. Основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара в периода от 2010-2015 г., както и забавеното завършване на някои обекти. Така обемът от нови площи на пазара, излезли през 2016 г., се оказва изключително недостатъчен да посрещне търсенето, особено в по-високия сегмент.

Затова и почти около 50% от офис площите в строеж са вече наети, отчита компанията. Инвеститори се осмелиха да стартират и нови проекти или да възобновят спрени сгради. Повечето от тях са концентрирани в по-високия сегмент на пазара в отговор на търсенето.

Поради малкото завършени нови проекти през 2016 г. и засиленото търсене във високия клас нивото на свободните площи продължи трайно да намалява. От близо 260 хил. кв.м (14%) в началото на периода в края на 2016 г. те се свиват до около 240 хил. кв.м (12%) от общия обем.

Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането, прогнозира компанията. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро нови проекти, ще засили конкуренцията сред наемодателите.

Все пак до завършването на тези сгради комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващия обем на наеми на площи в строеж ще упражнява натиск в посока нагоре върху наемните нива на пазара.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: офисинедвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
гого преди 7 години
''До мениджър в IT компания'' я кажи в коя компания си мениджър и как се казваш? Че от далеч ми лъхаш на ''брокер'' който иска да внуши недостиг на офиси ;)
17
0
 
16
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Пълна глупост, 50 процента са наети, катобсе построят ще освободят старите, в софия празни офиси колкото искаш
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм служител в средно голяма компания. Търсихме нов офис преди година, защото се разрастваме в близост до стария (южни квартали). Търсихме светла и широка площ (поне 2000 кв.м.) и вярвате или не, всичко хубаво беше заето. Един човек е написал, че никой не иска по Цариградско и крайните квартали. Абсолютно вярно- доста свободни има там (дори в Бизнес парка имаше места), но не се харесва особено. В крайна сметка наеха доста приятен офис в Дървеница след повече от 8 месеца търсене.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А то па едни офиси коптори за *** на безумни цени
14
5
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Аз, че не съм от село, не съм. Роден съм в София, както и цялото ми семейство. Имам имот в центъра, строен 1890г.. Но, че ти си закърмен в евтин краен столичен квартал и работиш за под средната заплата за София, е пределно ясно. Колко време вися в кое задръстване? Имам нов спортен автомобил но ходя на работа или пеша, или с трамвай, за който задръстания НЯМА и върви по бул. България. С кола ми се е случвало да ида също- 7мин от Лозенец. Наемането на офисите го остави за умните. Ти си "бачкай".
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ явно си от село, щом смяташ бул. България и моловете за добра локация. Я да те питам - сутрин и в края на работния ден колко висиш в задръстването?
12
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е незапознати хора да пишат коментари. Аз съм мениджър в IT компания, отворила наскоро офис у нас. В момента търсим нов офис и сме наели помещение на бул. България, когато още беше на акт 14 сградата. Защо ли? Нямаше нищо хубаво. Покрай летището, из села като Люлин и Дружба- не, благодаря. Там никой не иска и офисите са празни. Ще дам друг пример. В Сердика център няма дори един единствен офис празен- всичко е наето от години. Същото важи и за повечето молове на удобни места.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Garitage Park на между декатлон и бизнес парка и Гран каньон в Младост 3 ги строят усилено, така че споко офиси ще има. Ако пък и те не стигат в парка Въртопа е празно, място колкото душа ти иска, пък Малинов ще стане пешеходна зона.
10
0
 
21
 
! Отговори
иван преди 7 години
тия пак пощуряха...Вървят реклами за сграда клас А до летището по 6-7 евра квадрата. Били напулнили сградите, еми напълниха ги за има няма 3-4 години..На умните глави четящи статиите хрумва ли им това което на строшите им хрумва, че тези големите сгради е икономически неизгодно да бъдат наполовина празни, защото не могат да си платят тока само?А най-интересното в момента е, че купувачите си надуват балона сами само с лъжите на брокерите
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес един юнак ми предлага да му купя апартамента, който видиш ли, бил го купил скоро с цел препродажба, ама още нямал разрешение за собственост... тие апартаменти като домати ги препродават, хайде един да продадем и да вземем едни бързи 10-15хилки за месец/два, че нали голямо търсене имало, да не свършат. Това е БАЛОН и достатъчно се е понадул вече, време е да се спука.
8
2
 
27
 
! Отговори
Врачанин преди 7 години
Елате във Враца.Няма новопостроен блок без магазини от доло.80% за празни , защото са на улици дето човек не минава , а стават само за офиси.Ама няма бизнес.Софианци заповядайте.Тука е истината.
7
8
 
20
 
! Отговори
Софианец преди 7 години
Бачка им се във офис на селенчетата, не щат да се потят на къра. А папуто кой ще произвежда, а? Заради тия лентяи ядем стиропорени домати, вместо да изпълняват отредената им от природата роля, те драпат към офисите!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това му се казва "Дърта Лъжа "!!!)))))))))))))Блажени са вярващите )!!
5
1
 
30
 
! Отговори
1 преди 7 години
минутка за реклама на офисни и търговски площи, които седят празни от дълго време.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова офис сгради са празни, защото имало търсене. Абсолютна лъжа.
3
0
 
29
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Всеки процес има начало и има и край.Края всички го помним прз 2008 година колко беше звучен и запомнящ се.Алчността за бързи печалби не води до нищо добро.
2
1
 
24
 
! Отговори
Абдал-будалла преди 7 години
Купувачите на зелено обикновено получават стоката си в цялостен вид и брой, а именно - зелен хайвер!
1
6
 
40
 
! Отговори
чичо Петко преди 7 години
ха ха ха - и да взема да повярвам на платената статия,а ? търсенето било повече ха хах а леле немога

Спонсорирани публикации