Не на шега: Шоковият скок на газа от 1 април няма да ни се размине

Шефът на КЕВР: Газът беше евтин, но бизнесът не намали цените
28 мар 2017 16:30,
140

Протест пред сградата на КЕВР. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Шоковото поскъпване на природния газ няма да се размине, стана ясно на открито заседание на КЕВР.

Председателят на регулатора Иван Иванов призна, че цената на газа се увеличава с голяма стъпка - 29,6%, но за година и половина суровината поевтиняла с 61%.

Той посочи още, че бизнесът не е отчел това с намаляване на цената на стоките и услугите. Новата цена на газа ще стане ясна на 31 март след закрито заседание на регулатора.

Още по темата

Ако близо 30%-ното увеличение остане, както най-вероятно ще стане, то ще повиши значително цените на парното и топлата вода - с между 18 и 38% за цялата страна.

За да бъде компенсирано отчасти шоковото увеличение, Константин Стаменов, представляващ големите индустриални потребители на газ и КРИБ в заседанието, поиска "Булгаргаз" да предлага излишни количества природен газ на борсата.

Пред Investor.bg председателят на КЕВР Иван Ивинов уточни, че за продажбата на свободните количества газ е необходима промяна на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Работодателските организации се оплакаха, че рязкото повишаване на цената на газа ще постави под въпрос конкурентоспособността на бизнеса, а за някои компании това ще бъде и въпрос на оцеляване.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че регулаторът не може да променя заявлението на обществения доставчик. Работнати група на КЕВР проверява единствено дали то отговаря на изискваниета в два документа - Наредба 2 за определяне на цената на газа и договора за доставка на газ, сключен между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Единствената възможност КЕВР да не се съобрази с искането, е то да не бъде изработено в съзвучие с тези два документа, или дружеството да има надвзет приход. С този мотив КЕВР не призна искането на "Булгаргаз" за цената на газа за първото тримесечие. Сега обаче няма надвзет приход нямало.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Стоян Янчев обясни, че искането на компанията е обективно и поясни, че стойността на долара се повишава значително на валутните пазари. С над 50% са се увеличили цените на алтернативните горива, на базата на които се изчислява цената на газа.

Само цената на "Газпром Експорт" ще се увеличи с 13% от 1 април, става ясно още от заявленията на газовата компания.

Преди заседанието на КЕВР граждански организации протестираха пред сградата на регулатора. Те опънаха транспарант с надпис "Вън колониалистите от България", а по време на заседанието изразиха своето недоволство към увеличаването на цената на газа. Те припомниха решението на Европейската комисия и обещанието на "Газпром" за пазарни цени за Централна и Източна Европа. Според тях до дни предстои промяна в договора между България и Русия за доставка на газ.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спенс го каза много добре "Една държава с общ език, един народ не с една идея, среден пръст и гроб за овцете в нея." Въпреки, че едва ли сме народ, по-скоро сме стадо.
82
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой от управляващите досега не направи нищо съществено за своя народ.НИКОЙ.Всички само се карат- кой на изток, кой-на запад.Всеки, като дойде на власт- влачи за себе си.Българи ли са това? Добри хора ли са? Хора с достойнство ли са?Не.Срам за народа си.Всичките до един. Ела, Господи, спаси ни!
81
2
 
5
 
! Отговори
ZA DA UGODI NA преди 7 години
До Баба ИлийцаGOSPODARITE SI . AMI NALI VIE SAMITE SI GI IZBIRATE, SEGA ZA6TO SKARBITE ? GERB DO GROB , NE 4E IMA NIAKAKAV MNOGO PO-DOBAR VARIANT- NO TOZI E NAI-LO6IAT ZA NASELENIETO NA BULGARIA.
80
2
 
26
 
! Отговори
Баба Илийца преди 7 години
Да изтормозиш народа си, пак и пак, да го обречеш на глад, студ, мръсотия... в името на какво ?- На разни лъскави нещица. На усещането, че си над останалите.На илюзиите за величие.Срам.
79
7
 
2
 
! Отговори
O,NEGRAMOTNOST ! преди 7 години
GAZAT BE6E EVTIN,NO.....PI6E SE : GAZTA BE6E EVTINA, A NE GAZAT BE6E EVTIN ! DELYANA PETKOVA, KOLKO PLATI ZA DA ZAEMA6 TOZI POST ? ELEMENTARNA BULGARSKA GRANATIKA NE TI SE OTDAVA, PAK KAKVO DA GOVORIME ZA DRUGO....
78
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Solar PowerЛятото ще имаш излишък доста, но може да топлиш някой басейн или да пуснеш малко копачки на биткойни... все си на печалба от въздуха.Ще ми продават те фосилни горива .....
77
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е ФАКТ ЩОТО ГРАБ СПЕЧЕЛИ!!!!!!!!НЕКА МУ Е НА ПРЕДИМНО ПРОСТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!!!!!!!АКО ГРАБ НЯМАШЕ НАД 1 МИЛИОН НЕВМЕНЯЕМИ ЕЛЕКТОРАТ СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ!!!!!!!!!!!!1
76
15
 
8
 
! Отговори
пепе преди 7 години
На вас съветофилит ви дадоха пак опорните точки. Ами нали точно Вашите братушки, НАЛАГАТ НАЙ-ВИСОКАТА И НЕПАЗАРНА цена на газа, бре. Ч ервенотиквеничковци. В момента Газпром е в преговори с Европейския съюз, именно защото на най-ндупените държави е най-скъпо. А тук го увеличават, а тролчетата плюят Герб, искат си южния поток и други простотии. Искайте евтин газ за всички, вместо копейки. Родоотстъпници!!!
75
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
По- голям колонизатор от бизнеса няма!Щом не са намалили цените на стоките,когато газа е бил по-евтин-вън бизнеса от България!Бизнеса е главата на мафията,да строшим главата на мафията,като подчиним бизнеса на българските закони!Г-да депутати,чухте ли?
74
3
 
2
 
! Отговори
Да преди 7 години
В крайна сметка тези зависят донякъде от нашата работа, данъци и такси. Ако няма компенсации на доходите както правят н Европа....
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
избо,ите минаха не ви т,ябваме вече защо да чакате до 1-ви ? вдигайте !
72
3
 
11
 
! Отговори
Eхаа преди 7 години
Това като сталинска икономика. От кумова европейска срама няма ли да вдигнат заплати и пенсии като в Европа при такова решение?
71
8
 
18
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 7 години
Единствената партия при което цените растат постоянно е ГЕРБ, а простите им избиратели смятат това повишение за "демократично" и "европейско", и не спират да стискат герберската бюлетина?!? Имам чувството че даже им е кеф като плащат повече, понеже било "европейско"! Луди хора
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте малко инфо за тоя шефф на КЕВР! Много моля, кой е, от къде изплува, кой му дърпа каишката, ако може и снимка! Сайта пак посен. Няма структура, няма имена. Нали е комисия? Комисия на кое? За кого? Ако зашитава национални интереси, дайте да видим кой ни защитава? Само некви постни телефони.
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живей тъй наречения свободен пазар! Цената на нефта (а тази на природния газ е негова функция) за 2-3 години падна от 120 почти до 20$ после се върна до 40-50$. но пазарната математика регистрира само измененията нагоре. Едно време учехме че аритметиката е най-простатия дял на математиката ама и в него имаше 4 действия но това беше до появата на пазарната математика която явно борави само с 2 +, .
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До anonimenМахай се от виваком.Вместо договор за 1 година,те прекарват с договор за 2 и като ги питаш защо,гледат като борсуци
67
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
виваком искам да ви попитам три пъти звъня на оператор три пъти ме блокира държа да знаете не сме за подигравка всеки човек има право на своя избор аз плащам ако не ни искате за клиенти или въртите друго си е ваш проблем аз съм потребител
66
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо, няма страшно!Само и бензина да не поскъпне. Щото хората няма да могат да се самозапалват качествено само с половин туба.Има риск и да оцелеят...
65
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде честито трето тиквено!Ама това не е нищо, само чакайте да ви натикат еврото. Тогава ще видите как за един ден от бедни - дваж по бедни!
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:) NEMA DA SE PLA6ITE, AMA NEMA DA E LESNO DE...

Спонсорирани публикации