Не на шега: Шоковият скок на газа от 1 април няма да ни се размине

Шефът на КЕВР: Газът беше евтин, но бизнесът не намали цените
28 мар 2017 16:30,
140

Протест пред сградата на КЕВР. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Шоковото поскъпване на природния газ няма да се размине, стана ясно на открито заседание на КЕВР.

Председателят на регулатора Иван Иванов призна, че цената на газа се увеличава с голяма стъпка - 29,6%, но за година и половина суровината поевтиняла с 61%.

Той посочи още, че бизнесът не е отчел това с намаляване на цената на стоките и услугите. Новата цена на газа ще стане ясна на 31 март след закрито заседание на регулатора.

Още по темата

Ако близо 30%-ното увеличение остане, както най-вероятно ще стане, то ще повиши значително цените на парното и топлата вода - с между 18 и 38% за цялата страна.

За да бъде компенсирано отчасти шоковото увеличение, Константин Стаменов, представляващ големите индустриални потребители на газ и КРИБ в заседанието, поиска "Булгаргаз" да предлага излишни количества природен газ на борсата.

Пред Investor.bg председателят на КЕВР Иван Ивинов уточни, че за продажбата на свободните количества газ е необходима промяна на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Работодателските организации се оплакаха, че рязкото повишаване на цената на газа ще постави под въпрос конкурентоспособността на бизнеса, а за някои компании това ще бъде и въпрос на оцеляване.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че регулаторът не може да променя заявлението на обществения доставчик. Работнати група на КЕВР проверява единствено дали то отговаря на изискваниета в два документа - Наредба 2 за определяне на цената на газа и договора за доставка на газ, сключен между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Единствената възможност КЕВР да не се съобрази с искането, е то да не бъде изработено в съзвучие с тези два документа, или дружеството да има надвзет приход. С този мотив КЕВР не призна искането на "Булгаргаз" за цената на газа за първото тримесечие. Сега обаче няма надвзет приход нямало.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Стоян Янчев обясни, че искането на компанията е обективно и поясни, че стойността на долара се повишава значително на валутните пазари. С над 50% са се увеличили цените на алтернативните горива, на базата на които се изчислява цената на газа.

Само цената на "Газпром Експорт" ще се увеличи с 13% от 1 април, става ясно още от заявленията на газовата компания.

Преди заседанието на КЕВР граждански организации протестираха пред сградата на регулатора. Те опънаха транспарант с надпис "Вън колониалистите от България", а по време на заседанието изразиха своето недоволство към увеличаването на цената на газа. Те припомниха решението на Европейската комисия и обещанието на "Газпром" за пазарни цени за Централна и Източна Европа. Според тях до дни предстои промяна в договора между България и Русия за доставка на газ.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
36
 
! Отговори
Газифициран преди 7 години
За съжаление резултата от последните години управление даде резултат - няма Южен поток, няма АЕЦ - ще купуваме скъпа енергия и енергийни ресурси преминали през няколко ръце, докато стигнат при нас на двойна цена, същото е и с тока - затвориха 4 реактора, оставиха два и мутрата не ги е модернизирал изобщо за 7-8год, така че скоро и ток ще внасяме.Правете си сметка на каква цена.А,чия е политиката евтиния ток за 2-3ст от АЕЦ да се изнася,а ние плащаме скъпата зелена енергия-кой управлява последно
62
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повишаването на парното е реално много по-голямо. Ще дам пример. Израходвам парно за 100 лв. Плащам 120лв. с ДДС. При увеличаване цената с 30% имам 130лв. парно, но с ДДС плащам 156лв.
61
3
 
47
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Това ще бъде една лавина за всичко- Токът ще стане поне с 15 % по скъп- транспортните услуги стоки хляб- ще поскъпнат- парно топла вода и те поне с 20 %-- реално трябва да се увеличат заплатите с поне 25 % за да се изравни това поскъпване - Явно народът в БГ ще остане завинаги най бедният и най гладният-- жалко - спасението е борба - Газовите олигарси ЕРПта и всякаква алчна пасмина - ВЪН от БГ !!
60
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа ,Не ! тея дето гласувахте за Герб ще плащате и за другите !
59
3
 
38
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Споко и протестите няма да се разминат! Та избори на есен ще има пак.
58
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари изборите минаха стига с тези упорни точки. За това увеличение казаха още в началото на годината.
57
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на нефта винаги е била обвързана с цената на газта. А нефтът досега не е надвишавал 50$. Какво ни бълникат тези шмекери! Гледат да вдигнат цената, а другия месец Русия ще вмъкне цената за нас с около 11%. Но тези няма да коригират новите цени. Ще лапат яко! Надеждата ни остана само в Омбудсмана. Ясно е , че тиквата такива въпроси не го вълнуват.
56
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повишението е факт без значение кой е на власт просто не ви устройва нали
55
4
 
25
 
! Отговори
ГЕРБ=БКП преди 7 години
Народът не иска другарите от ГЕРБ на власт - сичките са партийни членове, начело с ББ.Трудно е да се отървеш от комунисти на ГЕРБ, 300 хиляди гласове докарвате от корпоративен вот. Гласовете на ромите. И един два цеха като Костинброд . ето ви един милион.Пак казвам на тези избори БКП (в лицето на ГЕРБ) победи БСП.
54
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ударно, точно след изборите.Но...Бай Х..отново няма да е виновен.Виновни, отново ще са...марсианците.И така...за всичко негативно....
53
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 60Както виждаш гласуваме за герб стига мърмори. Не се наревахте. Не ви ли стана ясно че нарида иска герб за кой ли път вече ???
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ELITNITE KOMENTATORI NA SAITA- " VASILEV " + " STRANDJATA" ZA6TO MAL4AT- GAZ V USTATA LI DARJAT ?
51
3
 
42
 
! Отговори
ГЕРБ - Иванов преди 7 години
ГЕРБ назначи Иванов за шеф на КЕВР - 2015. Гласувайте за ГЕРБ, да ви повишат водата, парното, тока, винетките. Да не забравяте 27 милиарда лева заеми взети по управлението на ББ, които внуците ви ще връщат. Като внасяте ток и газ от Турция, да не забравите, че го дължите на ГЕРБ.Хак ви е. Българският народ гласува срещу себе си, избирайки ГЕРБ.На тези избори БКП (в лицето на ГЕРБ) победи БСП."Възраждане" се отказаха от партийна субсидия. ГЕРБ дали ще го направят.... Малко ви е!
50
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това издевателство без протести няма да мина
49
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оф ако бсп беше спечелила щяхте да обвините тях и тн и тн смешни сте
48
3
 
33
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Само дето ТОПЛОФИКАЦИЯ не е на Русия, а на ГЕРБ и Фандъкова.Ама този факт е крайно политнекоректен да се споменава от медиите, нали.
47
3
 
29
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
По-скоро ако беше спечелила БСП, сега вече умните и красивите, заедно с платените герберасти да се бяха събрали да маршируват пред Парламента. Медиите също щяха ги изядат с парцалите. Ама нали са ГЕРБ и Бате Бойко, Медийният любимец - всичко ще отмине като закачка в полушеговит тон. Защото народът обича Вожда, нали.И си го избира, той е Добрият Лош и всичко му се прощава.Именно затова Олигархията си го сложи, за да може да си увеличава каквото й скимне, а материалът да блее и ръкопляска.
46
3
 
30
 
! Отговори
чесито преди 7 години
Ами нали гласувахте за Герб, ай честито ...
45
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е виновна Русия, виновни са топлофикаиите и разни подобни газът падал с 61 %, а защо парното не поевтиня с 61 процента. Изхода е навънка и никога повече връщане в тая скапана държава, а тия ми разправят за връщане не няма да я бъде таз работа.
44
3
 
16
 
! Отговори
До Българка преди 7 години
Защото в момента средната дневна температура расте.Защото минахме към лятно часово време.Защото в америка не избраха Обама, и каквото още се сетиш е причината да искат по висока цена на газ-а.Отделно сега ще стане една борба и от 30 ще го свалят на 20 да се каже че работят, и всяка година едно и също. Едни хора от комисията не правят нищо.

Спонсорирани публикации