Не на шега: Шоковият скок на газа от 1 април няма да ни се размине

Шефът на КЕВР: Газът беше евтин, но бизнесът не намали цените
28 мар 2017 16:30,
140

Протест пред сградата на КЕВР. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Шоковото поскъпване на природния газ няма да се размине, стана ясно на открито заседание на КЕВР.

Председателят на регулатора Иван Иванов призна, че цената на газа се увеличава с голяма стъпка - 29,6%, но за година и половина суровината поевтиняла с 61%.

Той посочи още, че бизнесът не е отчел това с намаляване на цената на стоките и услугите. Новата цена на газа ще стане ясна на 31 март след закрито заседание на регулатора.

Още по темата

Ако близо 30%-ното увеличение остане, както най-вероятно ще стане, то ще повиши значително цените на парното и топлата вода - с между 18 и 38% за цялата страна.

За да бъде компенсирано отчасти шоковото увеличение, Константин Стаменов, представляващ големите индустриални потребители на газ и КРИБ в заседанието, поиска "Булгаргаз" да предлага излишни количества природен газ на борсата.

Пред Investor.bg председателят на КЕВР Иван Ивинов уточни, че за продажбата на свободните количества газ е необходима промяна на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Работодателските организации се оплакаха, че рязкото повишаване на цената на газа ще постави под въпрос конкурентоспособността на бизнеса, а за някои компании това ще бъде и въпрос на оцеляване.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че регулаторът не може да променя заявлението на обществения доставчик. Работнати група на КЕВР проверява единствено дали то отговаря на изискваниета в два документа - Наредба 2 за определяне на цената на газа и договора за доставка на газ, сключен между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Единствената възможност КЕВР да не се съобрази с искането, е то да не бъде изработено в съзвучие с тези два документа, или дружеството да има надвзет приход. С този мотив КЕВР не призна искането на "Булгаргаз" за цената на газа за първото тримесечие. Сега обаче няма надвзет приход нямало.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Стоян Янчев обясни, че искането на компанията е обективно и поясни, че стойността на долара се повишава значително на валутните пазари. С над 50% са се увеличили цените на алтернативните горива, на базата на които се изчислява цената на газа.

Само цената на "Газпром Експорт" ще се увеличи с 13% от 1 април, става ясно още от заявленията на газовата компания.

Преди заседанието на КЕВР граждански организации протестираха пред сградата на регулатора. Те опънаха транспарант с надпис "Вън колониалистите от България", а по време на заседанието изразиха своето недоволство към увеличаването на цената на газа. Те припомниха решението на Европейската комисия и обещанието на "Газпром" за пазарни цени за Централна и Източна Европа. Според тях до дни предстои промяна в договора между България и Русия за доставка на газ.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
6
 
! Отговори
BATE BOIKO :( преди 7 години
POSKAPVANETO NA GAZTA E " FAKE NEWS", NIAMA DA IMA NIKAKVO POSKAPVANE ZA SEGA - PAK I KAKVO SA NIAKAKVI SI 30 % , DEMOKRACIATA IZISKVA LI6ENIA !!!!!!!
42
5
 
17
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Тия номера ги прави единствено ГЕРБ. Преди десетина години нямаше такава практика. Да не забравяме все пак че Топлофикация е общинско дружесвто, тоест де юре нейн шеф е Принцеса Компиреса.
41
13
 
6
 
! Отговори
Az преди 7 години
From Russia, with love!
40
12
 
10
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Не съм фен на ГЕРБ, даже напротив, но някой ще ми обясни ли каква е връзката с избора на новото старо правителство с цената на газта при положение, че даже не са встъпили в длъжност?Също не видях в статията да пише защо се повишава така ударно цената?
39
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквайте скоро и такса въздух 30 лв. на месец. Гарантирано от гроб
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
май да се огледам за още един климатик тази година, докато са по евтини :Dзимата държавата да не изпищи отново "няма ток, ще има режим" ?*** хора са тези дето взимат заплати за да не правят нищо.
37
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберугиииии, честота ви първа изненада от Батко Буби. Искахте си го, избрахте си го, а той ви благодари с теслата която ще ви удари от Първи Април. Моля, стиснете зъби, покажете колко сте верни на Буби, как чу вярвате и поддържате. Нищо, че малко гадничко ви го набута, така във еуфорията покрай Великата Поредна Победа. Браво юнаци! Остава да викаме, гербери - юнаци!!
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честита победа на гербехрастите , започна се.
35
6
 
5
 
! Отговори
TE4NATA GAZ OT USA преди 7 години
KADE E ONZI EKSPERT " VASILEV " OT CIA DA UZMU4I NE6TO PO VAPROSAT , A ONZI TROL " STRANDJATA "- JIV LI E ILI ..? HAIDE SEGA KOMENTIRAITE KVO STAA ?
34
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този плешивец Иванов, стар лъжец и далавераджия, лаком ***, ще му се стъжни. Да каже точно кога ГЕРБ подготви тази гадост, при положение, че цените на Газа падат. Кой ще намаже най-много от този грабеж, кой ще прибира парите. Гербаджиите изчакаха изборите и удариха отново. Така направи Свинетка с винетките като излъга, че няма да се вдигат.Същото направи за билетчетата сополивата кметичка, вдигна ги след местните избори.Като знаем как надписва Топлофикация,Софийска вода и ЧЕЗ, ще има бунт!
33
5
 
25
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Честито и пак Бойко да изберете!
32
5
 
15
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
Мип КЕВР ще свалят Бойко отново!
31
2
 
5
 
! Отговори
МДААА преди 7 години
Господата Стефан Пройнов със своя подопечен Адриан Димитров МОЛЯ ВИ подписвайте се да знаем кой кой е че така ни е трудно като пишете от 200 акаунта да тролите :) все пак бъдете горди със словесните си творения...
30
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еххх ако беше спечелила БСП щяха да го раздават тоя газ без пари ! - с бутилките на опашка и ти сипват колкото кажеш. Благодат щеше да е ама акъл море глава шамандура !
29
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ПЪК ЛИТЕК МОТОРС НА ГАНЧЕВ ДНЕС ФАЛИРА , КАТО БЕШЕ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЛЪЖНИЦИ НА КТБ - 76 000 000 ЛЕВА. ОСВЕН, ЧЕ НЯМА ДА ГИ ВРЪЩА ПАРИТЕ ГАНЧЕВ НЯМА ДА ПЛАЩА И ДЪЛГОВЕТЕ НА ЦСКА-СОФИЯ. КОЙ КРАЛ - КРАЛ, ПОЧВАМЕ НАНОВО.ЧЕСТИТИ ИЗБОРИ!ЧЕСТИТО УВЕЛИЧЕНИЕ С 30% НА ГАЗ, ТОК, ВОДА, СТОКИ ...СПИТЕ ЛИ ? СПЕТЕ, ИМАТЕ 500 ГОДИНИ СТАЖ !
28
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно всяка година след преминаването на зимния сезон ни пробутват един и същи номер - ударно вдигане на цената, така всички приемат цената защото никой не я плаща лятото и като дойде взима бам 100 отгоре на семейство спрямо миналият сезон....
27
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предстои промяна в договора между България и Русия за цената на газта и нашенските лапачи от "Булгаргаз" гледат да се нагушат като за последно.
26
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това в благодарско от ГЕРБ за победата :) Но така е добре да вдигат яко и всичко.
25
5
 
38
 
! Отговори
Казах ли ви? преди 7 години
Гарантирано от ГЕРБ!
24
4
 
52
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 7 години
1.Ако сега следва поскъпване с 30%,но преди година и половина цената е паднала с 60%,то със сегашното поскъпване цената на суровината не достига стойностите отпреди 18 месеца,тоест газта трябва да си е все още евтина.2.Как газта ще поскъпне с 30%,а на места се очаква поскъпване на парното и топлата вода с 38%?3.Защо когато доларът е нагоре за седмица,цената на газта веднага скача,а ако е надолу примерно за месец,цената на газта не пада?Вече не си и правят труда да мислят правдоподобни лъжи.