Не на шега: Шоковият скок на газа от 1 април няма да ни се размине

Шефът на КЕВР: Газът беше евтин, но бизнесът не намали цените
28 мар 2017 16:30,
140

Шефът на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Виж други галерии »

Шоковото поскъпване на природния газ няма да се размине, стана ясно на открито заседание на КЕВР.

Председателят на регулатора Иван Иванов призна, че цената на газа се увеличава с голяма стъпка - 29,6%, но за година и половина суровината поевтиняла с 61%.

Той посочи още, че бизнесът не е отчел това с намаляване на цената на стоките и услугите. Новата цена на газа ще стане ясна на 31 март след закрито заседание на регулатора.

Още по темата

Ако близо 30%-ното увеличение остане, както най-вероятно ще стане, то ще повиши значително цените на парното и топлата вода - с между 18 и 38% за цялата страна.

За да бъде компенсирано отчасти шоковото увеличение, Константин Стаменов, представляващ големите индустриални потребители на газ и КРИБ в заседанието, поиска "Булгаргаз" да предлага излишни количества природен газ на борсата.

Пред Investor.bg председателят на КЕВР Иван Ивинов уточни, че за продажбата на свободните количества газ е необходима промяна на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Работодателските организации се оплакаха, че рязкото повишаване на цената на газа ще постави под въпрос конкурентоспособността на бизнеса, а за някои компании това ще бъде и въпрос на оцеляване.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че регулаторът не може да променя заявлението на обществения доставчик. Работнати група на КЕВР проверява единствено дали то отговаря на изискваниета в два документа - Наредба 2 за определяне на цената на газа и договора за доставка на газ, сключен между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Единствената възможност КЕВР да не се съобрази с искането, е то да не бъде изработено в съзвучие с тези два документа, или дружеството да има надвзет приход. С този мотив КЕВР не призна искането на "Булгаргаз" за цената на газа за първото тримесечие. Сега обаче няма надвзет приход нямало.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Стоян Янчев обясни, че искането на компанията е обективно и поясни, че стойността на долара се повишава значително на валутните пазари. С над 50% са се увеличили цените на алтернативните горива, на базата на които се изчислява цената на газа.

Само цената на "Газпром Експорт" ще се увеличи с 13% от 1 април, става ясно още от заявленията на газовата компания.

Преди заседанието на КЕВР граждански организации протестираха пред сградата на регулатора. Те опънаха транспарант с надпис "Вън колониалистите от България", а по време на заседанието изразиха своето недоволство към увеличаването на цената на газа. Те припомниха решението на Европейската комисия и обещанието на "Газпром" за пазарни цени за Централна и Източна Европа. Според тях до дни предстои промяна в договора между България и Русия за доставка на газ.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
***, Сега наистина трябва да се излезе на масов протест. Това засяга абсолютно всички. Пишете къде и кога ще организира протеста.
102
2
 
2
 
! Отговори
до жибор преди 7 години
Не, това ти е наказанието на алчните ти сънародници, които доят и стрижат народа. Поскъпването е на местна почва. Но ти, като нямаш акъл дори да отразиш правилно една елементарна новина, как може да промениш нещо в живота си?!
101
4
 
3
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Това е наказанието на злобника Путин за това,че народът не гласува за неговата партия...
100
2
 
4
 
! Отговори
до учуден преди 7 години
Да де, Германия има пазарна икономика.Ние нямаме.
99
3
 
4
 
! Отговори
ДоУчуден преди 7 години
Не ,не поскъпва ,щото у нас поскъпва на местна почва ,а не от Русия . Трябва малко де четеш внимателно и да не търсиш под вола телето ,отново са ти виновни руснаците ,нали ?
98
3
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
Дали същата газ поскъпва и в Германия? Или те нямат пазарна икономика. Коментирайте газта и на двете места е руска.
97
3
 
9
 
! Отговори
потребител преди 7 години
Като са високи цените на газта, нейните производители имат големи разходи.Като са ниски цените на газта, нейните производители имат големи загуби.Кога са на печалба? Да не би да произвеждат за черните ни очи?Ама, няма да има за дворци и яхти, нали?
96
6
 
12
 
! Отговори
th преди 7 години
До Греховете на НиноваНали Борисов се караше на тези от американската камара, че бил спрял 3 проекта, а те все още не били благодарни. Нали Дянков щеше да пляска руснаците и бе сигурен, че няма да ни осъдят. Няма нито една АЕЦ в света, която да работи на загуба. Грешката на БСП е, че искаха да забършат някой лев покрай строежа, а можеха просто да го построят и да спечелят много симпатизанти. ГЕРБ го спря по нареждане, а не защото АЕЦ-ът е лоша инвестиция. Дори с по-висока цена пак се изплаща.
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги на газ станциите цената паднапна половина и сега ще се вдигне , но хляба продължаваше да е левче и парното не спря да се повишава ??
94
4
 
13
 
! Отговори
th преди 7 години
Може да го вдигат с 30%, за да излезе Борисов и да каже - хайде да е само 15% и да си стиснат ръцете на 25%? Може "реформаторите" да искат протести, за да се включат и те. А може да е просто за пари. Бъдещият кабинет е обречен, така че си правят тънки сметки от сега. Колко спокойно си живеехме няколко месеца със служебния кабинет...
93
3
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
До да се взематБСП+ГЕРБ ? Не може милионер и охраната му да са в едно управление
92
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Проблемът не е в играта на цените , а в това че депутатите които всяко народно събрание се кълнят да работят в интерес на народа не си мръднаха пръста 27 години да премахнат зависимостта на България от руския газ .Включително и фъфлещото недоразумение наречено Иван Иванов.Ето затова заслужават да си изат замервани с развалени яйца.
91
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на стадото,което си иска същия празноглав чобанин.
90
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне по сметките ми за парно не съм усетил пеовтиняването с 61% последната година и две, напротив на два пъти я увеличаваха.
89
10
 
22
 
! Отговори
Байхейс преди 7 години
Като ви бяха много 300$ за Руска газ сега ще плащате 650$ за американска газОт догодина Русия напълно спира транзита през Украйна тогава газта ще стане сигурно 1000$
88
26
 
7
 
! Отговори
Греховете на Нинова преди 7 години
Обещарското правителство ни купи реактор, който плати Бойко и пак останаха пари. Сега пак Бойко ще им плаща газта. Щото парите дето пръснаха Mypзилките по форумите за пропагандната кампания на Нинова все някой трябва да плаща. Русия не е свикнала да дава, а да взема. А поради особености на езика когато вземат, казват че дават. Както гърците като ти кажат Не - значи Да.
87
3
 
25
 
! Отговори
Баба Илийца преди 7 години
Измъчиха народа си, Господи.Ограбиха го.Прогониха го.Прости греховете на народа български, Господи!Просветли тези, които го управляват!Стопли им каменните сърца,сърца от лед!Направи така, щото да прогледнат, Господи!Или ги махни.Амин.
86
6
 
25
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Няма проблем бе, ние сме в ЕС.Ще внесем евтин либерален газ от Америка или Катар.Нъл тъй беше в пазарната икономика?
85
2
 
17
 
! Отговори
да се вземат преди 7 години
Искам моментално коалиционно правителство на ГЕРБ и БСП , за да има пълна гавра с простия електорат на тия престъпници!!!
84
2
 
8
 
! Отговори
Коректен преди 7 години
Ало, анонимец 91! За коя газ говориш, има ли такава в женски род? Газ за осветление, природен газ - все е от мъжки род!В шофьорските приказки има израз "*** газ", а ти си се увлякъл и хулиш авторката на статията , че е неграмотна, но в случая не си прав и ако си мъж - поднеси й своите извинения!

Спонсорирани публикации