Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса

Наложителна е образователна реформа и промени в пазара на труда
28 мар 2017 12:15, Екип на Bloomberg
109
Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса
Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
28
 
! Отговори
аман преди 7 години
от "бизнесмени" ... какви бизнесмени сте ве ... комсомолски активисти като си набиете в *** червени кратуни че без да даваш няма как да вземаш така ще е ай много ви здраве
10
1
 
36
 
! Отговори
Циник до макето преди 7 години
Братле...и аз така...лъжеха ме, че ми плащат...сега в Германия - работя по профила си...и изведнъж вече не съм некадърник - плащат ми ...и работя съвестно...и съм заинтересуван да уча нов софтуеър...и да запазя работното си място! Плащам си данъците - и се чувствам равноправен член на обществото!Интереса - клати фе*са...у нас - интереса е едностранен - мутрите търсят висококвалифицирани роби!
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка" ...ъъ е нали щяхте да вкарвате работници бе, кво стана ?
8
1
 
46
 
! Отговори
чвор преди 7 години
"Некачествена работна ръка проблем пред бизнеса" Да се чете "Некачественият бизнес -проблем пред реализирането на младите"
7
3
 
13
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Необходима е съдебна реформа за да не бяга качествената работна ръка в правовия държави. Какъв е смисъла да образоваме хора които после си хващат пътя. Ама както винаги популизъм и всичко наопаки. Не че няма нужда от образователна реформа. Просто не на дневен ред.
6
0
 
52
 
! Отговори
маке преди 7 години
за парите дет се плащат и тез бачкатори са ви ного пример един инженер за да стане такъв е вложил мин 30-35000лв а вие му предлагате 5-600 лв заплатаи друго за инженер навремето ми даваха 250лв кат некадърник отидох в чужбина за некадърната работа ми даваха 4000$ ай наздраве пийте една студена вода
5
0
 
44
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Колегата с коментар 2 го е казал...какъв "бизнес" има у нас...пребоядисани партийни крадци...и мутри търсят квалифициран персонал да им работи за 15 евро НА ДЕН!!!Нагли...безочливи...СУПЕР НАГЛИ!!
4
0
 
41
 
! Отговори
Гойко Митич преди 7 години
"Некачественната "работна ръка е направила и този шушляк " работодател " ...а за некачественните работодатели що нищо не казваш ? За унизителните заплати и робският труд за без пари що нищо не казваш ? За липсата на достоен труд и достойно възнаграждение що нищо не казваш ?
3
0
 
55
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Защо не регистрирате фирми в Германия например ,там всичко е качествено,доста българи работят там?
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ви е срам, България е една държава като тези в Латинска америка, "бизнесът" й е 100% некачествен и фалшив, а за прикритие всеки ден по 2 пъти излизат тези статии на гърба на кадрите на които вие давате 300 евро
1
1
 
43
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
С 460лв мин.заплата се живее прекрасно в Бьлгария.

Спонсорирани публикации