Заплатите в транспортния ни сектор – едни от най-високите в Европа

През последните 1-2 години логистичният сектор изпитва трудности
30 мар 2017 15:23, Екип на Bloomberg
67
Заплатите в транспортния ни сектор – едни от най-високите в Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възнагражденията в транспортния сектор в България достигат едни от най-високите нива в Европа, изпреварвайки почти всички балкански страни по този показател. Това коментира членът на УС на КРИБ Христо Христов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Причината се крие в това, че държави като Румъния, Унгария, Полша имат възможност да назначават по бърза и облекчена процедура шофьори от Украйна, Молдова, Грузия, Армения, например. "Нормалното време да назначиш шофьор в България е между 6 и 9 месеца", обясни експертът.

Транспортно-логистичният сектор е един от секторите, които след приемането на България в ЕС се развива с доста бързи темпове. През последните 1-2 години обаче има редица проблеми, сред които е и липсата на кадри, които спъват неговото развитие и могат да доведат до влошаване на тенденциите в сектора, подчерта още той.

Има ли риск за стратегистическите транспортни проекти? На какво се дължи забавянето на процеса по стартиране на тол системата за таксуване?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тоя, който отговаря на 4-ти: Работата като програмист, не е както си я мислиш ти, че едни хора само стоят пред компютър и ровят в интернет или с мишката влачат бутончета и гридове. Изтичат ти очите буквално, мозъкът ти става на чорба, нервите ти се късат, страдаш от безсъние, изгърбваш се, вдигаш гръвно, заседяваш се и заболяваш. Вечер работиш до 10:00, а си започнал в 8:00. През главата ти минават десетки хиляди редове код дневно, за които мислиш, дори като излезнеш на улицата. Умираш млад!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 9 години работих в ИТ гаражна фирма с 3 години стаж и 1200лв чиста заплата, така че тези не на мен.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тоя който отговаря на 4-ти номер: Явно не си "в сферата". Програмист в София, взима от 1000 до 2500 чисти максимум. И то максимума се взима ако имаш над 5 години стаж. Аз съм с 10 години стаж, обиколил съм много фирми, работил съм на средно ръководни нива, избирал съм кадри, контактувал съм пряко с колегите от Човешки ресурси. Отличен програмист съм. Само ако стигнеш средно ръководно ниво или по-високо, само тогава можеш да взимаш повече пари. Освен това тази работа е много вредна.
5
9
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Говори в цифри, колко печели програмист с 5 години стаж и шофьор със същия стаж? Мога да ти помогна за програмиста, защото съм в сферата - 3500-4500, а някои и повече. Разликата е, че програмистите седят в офиса, а някои и във вкъщи с всичките блага, вечер са на кръчма или при семействата си или при готини мадами, докато тираджията седи пред волана по цял ден и спи в кабината по бензиностанции и паркинги и оправя магистралки. Отвори ***-а и виж колко ИТ обяви има или и те са фалшиви?
4
5
 
30
 
! Отговори
Кво повече искат? преди 7 години
Хайде да не се лъжем! У нас медиите лъжат, че се търсят ИТ специалисти, и излизат разни платени статии и платени репортажи на алчни "журналисти", за да правят реклама на частни академии и частни софтуерни университети, дето им плащат щедро за поднасяне на тази дезинформация. Във всички цивилозовани страни софтуерните специалисти взимат заплата поне 3-4 пъти по-голяма от тази на шофьорите. Само в България обаче един шофьор взима колкото един програмист. А шофьорите на ТИР взимат 2-3 пъти повече!
3
4
 
25
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Интересно този дали си вярва.....
2
4
 
29
 
! Отговори
някой преди 7 години
Направо повярвах! Затова разни *** карат автобусите или щофьорите заспиват по пътя! Тия от КРИБ що не ходят да карат автобус, пък после ще разберат защо срещу 5 лева на автобуса можа да качиш и атомна бомба.
1
6
 
44
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Нямаме кадри защото нашите шофьори работят на запад.. понеже българските работодатели дават най големите заплати в европа..))смешници сте и сте алчни некадърници

Спонсорирани публикации