КЗК отсече: Няма картел на горива, а обмен на информация!

Обменяли данни за цени, което обаче не оказвало влияние на пазара
31 мар 2017 11:33,
49
КЗК отсече: Няма картел на горива, а обмен на информация!
Снимка: Булфото

На пазара за търговия на дребно на горива у нас няма ценови картел, а обмен на информация. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по производството, което трябваше да установи дали има нетъртовски практики на пазара у нас.

Още по темата

Председателят на регулатора Юлия Ненкова обясни по време на пресконференция, че през октомври 2016 година са предявили претенции за картел, но в рамките на процедурата са установили, че има ценови паралелизъм, което не е наказуемо. "За да има картел трябва да има влияние върху пазара", посочи тя и призна, че доказателствата са "разколебали" регулатора.

Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора.

Цената на дребно на горивата не остава дълго в тайна, защото те се обявяват на транспаранти пред бензиностанциите. Това обаче дори не са реалните цени, защото има много програми за отстъпки на лоялни клиенти, е позицията на КЗК.

Оттам прехвърлиха отговрността за защита правата на потребителите при този ценови паралелизъм към Комисията за защита на потребителите. Потребителите се влияят много силно от цената, затова има подобно пазарно поведение и еднакви цени в рамките на регион или дори населено място, обясни Ненкова.

Основание за проверката на регулатора беше секторният анализ за пазара на горива, а целта беше да се установи дали има съгласуваност и антиконкурентен ефект. "Комисията не можа да докаже това", обясни председателят на КЗК и допълни, че пазарът у нас не е в чиста форма олигопол, но процесите, които протичат, са подобни - един пазарен лидер, чието поведение се следи от останалите.

От изявленията на членовете на КЗК не стана ясно как ще бъде следено дали участниците на пазара ще спазват правилата да не се обменя информация, които предложиха шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко.

По отношение на проверката за монополното положение на Лукойл Нефтохим Бургас - процедурата все още не е приключила.

КЗК проверява и дейността на Веселин Марешки по искане на прокуратурата по подозрения дали не извършва дъмпинг, след като липсват доказателства за картел на пазара. Ненкова отказа да даде повече подробности докато тече процедурата.

Тя коментира още, че се готвят промени в Закона за защита на конкуренцията. Те ще станат ясни след конституирането на нов парламент.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка на КЗК и нова проверка! То си е публична тайна как се манипулират цените на горивата, само от КЗК разследвали цяла година и накрая нищо не открили. Яко намирисва.
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма картел, няма мафия, няма корупция, всичко е цветя и рози, само дето и държава няма. Преди два месеца говореха че има, има и доказателства, окомплектоват ги и ще ги предадат на прокуратурата. Явно са им се обадили, обяснили са им двата варианта- единия да вземат едни хубави пари и всичко да им е наред. Другия са ги позаплашили какво ще им се случи ако продължават в същия дух и независимата комисия е решила че няма вече доказателства.
18
0
 
28
 
! Отговори
Прокурор преди 7 години
Незабавна проверка на всички сметки и имоти на членовете на КЗК и всички техни роднини!
17
2
 
9
 
! Отговори
А преди 7 години
Хайде някой да ми обясни, дали един чиновник с нормални доходи за страната ни и при липса на защита, може да се изправи и да спори с богатите собственици на петролни фирми. Аз не бих могъл.
16
0
 
14
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Това е целенасочено. ББ идва на власт и намаля цените, които сега увеличават и всички виждат в него спасител. България си остава най-корумпираната, шуробаджанашка страна. Тук да ближеш *** за власт е привилегия. С любов към майките на всички корумпирани седалищни части. Или с две думи да ви..........
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма един смелчага да покаже споразумението ( а такова със сигурност има) и всичко ще си дойде на мястото.
14
0
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Напразно се трепеш.На Марешки каквото можаха, причиниха му. Просто няма смисъл да продължават да си фантазират и да пишат романи с главно действащо лице Веселин Марешки.Никого не защитавам, защото нямам нищо общо. Но гледам какво става, сравнявам някои неща и си правя изводите.
13
0
 
9
 
! Отговори
Един твърдеше,че има преди 7 години
картел и проглуши ушите на България с това твърдение. И ние виждаме, че има картел.Обаче сега стои и гледа отстрани как се реди правителство и се пазарят министерства, а на него нищо не му дават.Това да му е за урок!Друг път да не разобличава богатите,които искат да станат още по-богати за сметка на скъсания джоб на средностатистическия българин.Същите ще продължат да си делят парчетата от голямата баница, а онзи, който твърди, че има картел, ще го изкарват по-черен от дявола.Учете се, деца!
12
0
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Това ми звучи като "няма да те е....,само ще ти го пусна в гащите!Той сам ще си намери мястото!"
11
0
 
18
 
! Отговори
Да, бе! преди 7 години
Обменяли си информация хората. Това не е договаряне на цената, която да държат всички, а е само обмен на информация.Сега като забранят на работниците си да коментират "бъдещите цени" (така се изразиха), дори такъв обмен на информация няма да има.Но шефове и собственици ще си говорят, за каквото си искат. И ако случайно се получи някакъв "ценови паралелизъм", не си мислете, че е имало някакви споразумения.Пък и да си мислите, на кого му пука!
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След изборно.. Няма картел, газа с 30% нагоре, парното с 28%, водата с 20%, тока с 2%.Бързаме да съставим правителство, за да има "стабилност" и да си продължим да си щавим още 4 годинки. Нека помнят какво обещаваха, че стомна за вода 2 пъти, на третия се чупи.
9
1
 
1
 
! Отговори
Kremak преди 7 години
Ako bg darjavnite slujiteli ne rabotiat chestno, kachestveno i barzo v polza na bg narod suveren, izgariame im vednaga bg rabotnite mesta.
8
11
 
7
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Картел на горивата ИМА,а Мурешки е част от него!
7
2
 
15
 
! Отговори
петко преди 7 години
картела не ме интересува аз зареждам при МАРЕШКИ
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обмен на информация не е влияние върху пазара.Ти не гледай какво правя, а слушай какво ти говоря. Ами ако хипотетично ти кажа утре на каква цена продавам и те посъветвам да направиш същото зариди финансова изгода - това значи ли, че няма влияние на пазара.Или чакаме да видим договорно споразумение между страните за да се докаже влиянието...
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи *** сме. Да си мислим такива лоши работи, добре, че КЗК ни каза ИСТИНАТА.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не сме се съмнявали в предрешения изход от ситуацията.Оказва се, че така наречената демокрация заедно с присадения и либерализъм и капитализъм са възможно най-уродливата и несправедлива система за грабеж и стригане на овцете. И това също не е изненада.
3
1
 
6
 
! Отговори
Mitonap преди 7 години
Hem kartel, hem ne plastat akcizi i dds.
2
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Минаха изборите, нещата се наредиха за разни партии, картела изчезна, народа да...прави като вятъра.
1
1
 
6
 
! Отговори
Tri преди 7 години
Hem kartel, hem alishverish s id.

Спонсорирани публикации