По родното море ще ни обслужват... молдовци, беларуси

Стажанти от тези страни запълват дефицита на кадри
Обновена: 31 мар 2017 08:23 | 31 мар 2017 08:00, Петя Славова
54
По родното море ще ни обслужват... молдовци, беларуси
Снимка: архив, Булфото

Стажанти от Украйна, Молдова и Беларус ще запълнят дефицита на кадри в туристическия бранш през този сезон.

Това заяви шефът на Регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, по време на откриване на традиционната специализирана трудова борса в Добрич. Борсата е организирана от Агенцията по заетостта, а в нея участваха ресторантьори и хотелиери от цялото ни Черноморие, пише "Монитор".

Според Димитров, тази година се очаква ръст на туристите с около 7 – 10 на сто. Увеличение ще има от всички пазари, но основно от страните от ЕС и от Русия.

"Вече има регистрирани ранни записвания около 8%.Борсите продължават до 20 април, така че тепърва ще се променя ситуацията, надявам се към по-добро", коментира Димитров.

Заплатите в бранша са увеличени от 7 до 15 процента, подчерта той. Рецепционистите ще получават около 900 лв. брутна заплата, готвачите – 1 000 лв., главните готвачи – 1 200 лв., камериерките – между 700 и 800 лв. На голяма част от персонала се осигурява и безплатно спане, храна и транспорт.

Работодателите търсят кадри във всички позиции - камериерки, рецепционисти, готвачи, сервитьори, бармани, спасители, аниматори, градинари, общи работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
21
 
! Отговори
Економист преди 7 години
Поставяйки се на тяхно място, ако трябва да работя в чужбина (ЕС) как пък ще е точно в България? С майчин руски лесно ще ги наемат и другаде. Все едно да имам избор от целия ЕС и да се забия в Румъния (примерно)...
40
1
 
29
 
! Отговори
А един мармот завива преди 7 години
Стига сте лъгали всяка година идват ту тайландци,ту филипинци,ту украинци ,сега пък молдовци и беларуси ,гоУем майтап.А бе накрая ще се наложи да увеличите заплатите,че иначе всяка година все някой идва от някаде за да работи за ,,великите БГ бизнИсмени,,това с идващите чужденци го слушам вече 15 години,и накрая все няма кадри та се налага да назначават и ***.
39
0
 
28
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Какво ще е това ядене, сготвено от главен готвач със заплата 1200 лв?Дали изобщо ше може да се яде?
38
0
 
33
 
! Отговори
Кайзера преди 7 години
Споко. Българските хотелиери скоро ще се прочуят сред чужденците със подлоста, алчността си и неизплащането на заплати. Така че другата година и стажанти няма да си намерят.А отделен е въпроса колко качествени услуги ще извършват стажантите. изгониха хората с опит, сега до чуждите стажанти опряха. И те ще избягат. Споко.
37
0
 
19
 
! Отговори
гледай преди 7 години
До ветко шефчевда не те пласират тебе при саудитите без заплата
36
0
 
23
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не ща молдовци и белоруси искам молдованки и белорускини.
35
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално и едните и другите са по-бедни от нас. Ако не бяхме в ЕС, сигурно щяхме да сме като тях. Понеже ние не сме като Сърбия, която си има една Русия, която винаги и дава по нещо - или ще и даде български земи, или ще и дари самолети както сега в последно време стана. Както и да е.Това си е признак, че мутросите дават доста малко пари. Но пък и не са и чак толкова малко. Сервитьори и бармани без образование по морето взимат пари колкото един програмист в София. Значи нещата са по-скоро мързел.
34
0
 
35
 
! Отговори
морски преди 7 години
Мутрите като ги накарат да работят за двама, и те ще си вземат чемадана и 5-те пари.
33
0
 
43
 
! Отговори
Bobi преди 7 години
Истината е:Набират се кадри-стажанти от чужбина с цел да се усвоят пари от Европейска програма,а не че нямало работници от България.БГ работодателя е толкова Алчен,че стремежът му да не плаща заплати за положен труд ,отива на мярката да внесе от Украйна и Молдова гастарбайтери.Програмата е да се осигури работа на пом.в кухня,миячи,помощен хот. персотнал за срок от 12 м,с 1050 лева възнаграждение и опция за следваща година 6м,а колко работят компл.-5,6м,къде отиват парите-"усвояват и присвояват"
32
3
 
27
 
! Отговори
mnjd преди 7 години
До Станой от АхелойСтой си в Ахелой и мечтай за работници.
31
0
 
27
 
! Отговори
ihlhnlm преди 7 години
Тези молдовци, беларуси и всякакви други да не са по балами от нашите, че да работят за такова заплащане. Дори и да има такива като видят как стоят нещата догодина и тях няма да ги има тогава да ги видим, какво ще правят тамошните "работодатели".
30
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само ще ви питам, вие виждали ли сте снимки примерно от Харков, Украйна.Ние такива сгради тука нямаме. Това не са аборигени там.На нашите бизнесмени, ще им се наложи от Зимбабве и Конго да наемат работна ръка за тия пари.
29
0
 
42
 
! Отговори
*^(%*&^%*&^) преди 7 години
В този бранш работодателите сами си постлаха така сега да си сърбат попарата, защото никой няма да отиде и да им работи за без пари. Мои познати, които са ходили да работят по морето и се оплакват,че в началото едно са договаряли,а после заплащането било съвсем друго,а на места дори изобщо нямало никакво заплащане с две думи без сключени договори да вървят и да се оплакват на арменския поп. И това с години. Е дойде времето никой да не иска да работи така и сега работодателите там се чудят какво
28
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се чете - СВЪРШИХА се балъците от България да бачкат за минимална заплата, а и да не я получават, сега си внасяме отвън ама и това ще е за кратко
27
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе аз малко се съмнявам, че и те биха работили за такива пари. То за без пари вече няма кой да работи. Като отидеш на сезонна работа за 4 месеца и ти скъсват ****а очакваш да вземаш пари които да ти стигнат за цялата година.Като вземаш 500-600лв няма как да се случи. За това няма кой да работи. И е редно да няма.
26
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По родното море ще ни обслужват... молдовци, беларусиа от догодина и огладнели и оголтели руснаци. Така де българите започват да стават бели хора.
25
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви плащат заплати ЗАЩОТО са некадърни в управлението на бизнеса си.А след като минат през тях и РЕКЕТЬОРИТЕ на Бойко Борисов и то нищо не остана за заплати и т.н.........А вие пак си го избрахте да ви КОРМИ........
24
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, брей пак са извадили големата кошница за будали.Такива суми, такива пари, такива условия, най вероятно имат предвид за целия сезон, а не за месец...Но както споделят колегите накрая винаги малките не си получават парите /кой не работел, кой заспал, кой не издържал,кой конфликтен, кой не достатъчно добър/.И после има липса на кадри. Липсата е на държава и на отговорност, не на кадри...
23
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
200лв разлика м/у готвач и Главен готвач ???Значи Главният готвач не е никакъв главен готвач а обикновен Калфа.
22
0
 
45
 
! Отговори
miko преди 7 години
Ветко като не им плати 5 заплати и повече за България няма и да помислят милите.

Спонсорирани публикации