Газът поскъпна – всичко поскъпва, а България изнемогва...

Енергиен експерт: Няма нищо шокиращо в поскъпването!
3 апр 2017 09:37, Петя Славова
75
Газът поскъпна – всичко поскъпва, а България изнемогва...
Снимка: Bulgaria ON AIR

Скокът на цената на синьото гориво се отрази на всички сектори в страната, единодушни бяха енергийният експерт Васил Филипов и председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "България сутрин".

"Първи април е начало на регулаторен период, който КЕВР регламентира. Няма нищо шокиращо в това поскъпване", заяви Велев.

Още по темата

А неговият събеседник добави, че засиленото коментиране на темата е популизъм от страна на властимащите.

"Повече от популизъм! Трябва да се спре с тази истерия около вдигането на цените на горивото. Политиците милионери, трябва да са щастливи, че през януари КЕВР не вдигна цените с 13%, а само с 5", посочи Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт Филипов, това поскъпване ще се отрази най-много върху бизнеса.

"Газът се използва предимно от бизнеса, тъй като свърши периодът, в който се използва за отопление. Извън зимния период се използва за суровини и за продукция. Това ще рече, че ще трябва бизнесът да плати това поскъпване", даде мнението си той.

Той сподели съмнения, че високата цена на газа у нас се дължи на формулата, по която я определяме при закупуването му от Русия. Според него има политици, които той не назова, които печелят от това определяне на цената.

"Има политици, които живеят добре от тази по-скъпа формула, а България изнемогва. Цената на газа зависи от курса на долара и цената на петрола. Въпреки всичко това, у нас има много контролни институции, които безделничат или рекетьорстват", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на АИБК каза, че не бива да очакваме протести и фалити от страна на бизнеса поради поскъпването.

"Не се очакват протести, цената сега е същата като в Европа. Цената бе задържана, защото бяхме пред избори и беше зима", смята той.

Васил Велев заяви, че от АИБК планират да предложат промени в законодателството свързани с намаляване на цената на горивата.

"Мислим да предложим пакет от промени в законодателството, който ще бъде предложен на Парламента с идея да се намали цената на газа и горивата", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е ,че когато газа поевтинява стоките не го правят .
27
1
 
31
 
! Отговори
... преди 7 години
Газът за последните 2 години е поевтинял с над 87% Спада на цените на ток, парно хляб и др. за същия период от време е За ток има поскъпване с 27.5% хляба е поскъпнал средно с 19% и топлото само е поевтиняло с около 26.5% Сега при локо поскъпване на природния газ парното ще се увеличи с 32% токът с около 17-25% и хлябън не знам с колко! Еми НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ! ДОДЕ НЯМА ЗАКОЛЕНИ ОБЕСЕНИ И ВИСЯЩИ ПО СТЪЛБОВЕТЕ УПРАВНИЦИ ВСЕ ТАКА ЩЕ Е!!!
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Р.Овч. ни уреди
25
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе няма как да живеете добре бе, НЯМА южен поток - БОКО го направи ТУРСКИНЯМА АЕЦ БЕЛЕНЕ - нищо че боко го плати на РУСНАЦИТЕНЯМА бъдеще за младите спец.- ИМА-заем в МЛРД доста повече от 16млрдИМА емигрантите мюсюлмани искащи помощиИМА корупцияКАК ЩЕ ЖИВЕЕМ ДОБРЕ ???
24
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Споко! Това е санкция от Биг брадър за проевропейския вот. В това няма нищо особено, ако не се смята удара върху жизненото ниво на потребителите. Особено на пенсионерите с малки пенсии. Но те и без това са бреме за НОИ и управниците! Е, и държавните финанси може да пострадат, дълговете да нарастнат... Но това е вече стратегия с дългосрочен план - страната да закъсва все повече и народът да разбере колко зле е без Россия! Прилагано спрямо Украйна, Армения и Кипър.
23
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...." мълчи народа, глухо и тъжно звънтят окови"....
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ Е СКЪПООО. ПОСЛЕДНИТЕ 8ГОДИНИ ДОХОДИТЕ СА ЕДНАКВИИИ !!!!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейската цена на газа е по-ниска от тази в Югоизточна Европа
20
14
 
9
 
! Отговори
това е преди 7 години
Служебното правителство си изпълни задачата - проведе изборите и вдигна цените...
19
5
 
39
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Хора, кога ще разберете че не ние е такава съдбата, а сме си виновни ние. Една мутра два непълни мандата ни закопа, и ние на последните избори с нашето негласуване, проправихме път на купените ромелийски гласове той пак да дойде на власт и да ни дозакопае. На следващите избори пак си стойте на топло и псувайте политиците. Промяната трябва да дойде от нас, не от политиците....ние сме си виновни за това че седиме тъпо, и никой нищо не прави, и чака другия да ни оправи.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко в тази е....на страна трябва да поскъпне поне с 100 - 200%. Дано тогава "мъдрия, трудолюбив и гостоприемен" български народ поумнее, кой да го управлява. От 2001г. все умници си избирате.
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
19 Зaщо ЛЪЖЕШ, изборите минaхa, лъскaнето нa руския имидж не хвaщa декиш! Рускaтa гaз е поскъпнaлa с 3% през декември 2016 г. и февруaри 2017 с ОЩЕ 14%! Товa сa фaктите, но си прaв че остaнaлото до 29% е дело нa бг. олигaрхиятa, под блaговидния предлог, че " през тия месеци имaли зaгуби".. Тa сегa ни обирaт с горницa! Проблемa е ***..отския " договор" между русия и бг. подписaн 2008 г. от Тройнaтa лaмя, тaм се допускa aвтомaтично повишaвaне, но " буферно" нaмaлявaне нa ценaтa при спaд нa пaзaрa!
16
1
 
19
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Проблемът не е в увеличаването на цената,а в това как се определя тя!Както и че не се търсят възможности в международен план.Категорично отказват да осветлят обществото за методиката,договорите и реалните възможности за поевтиняване!И това го правят всички-и про-руски, и про-европейски, и про-турски политици!Е.гати консенсуса!Впрочем и с другите горива е същото!Какво пречи да се калкулира реалната цена и да се дава ежедневна ОФИЦИАЛНА сводка?Така във всеки момент ще знаем кой колко печели/лъже!
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче проддължаваме да си мълчим! Ами то тука само мършата е останала, все който има акъл е зад граница!
14
3
 
37
 
! Отговори
Житан преди 7 години
Преди беше виновен долара за поскъпването,после войната в Ирак,след това руснаците,украинците,сирийци и либийци също бяха виновни, а сега единствените виновни сме си ние,защото търпим като роби всичко това паднали на колене дори без наколенки,а милионите комисионни отиват в джобовете на политици и енергийни специалисти,които ни убеждават ,че нямало нищо ненормално в това....ще дойде обаче такава буря,че ураганите в америка ще са като лятна вихрушка!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убичъм наште мили родни политици, убичъм наште родни експерти и с любов ги поздравлявам.....
12
2
 
25
 
! Отговори
НРБ/ РЕСПУБЛИКA БОЛГ преди 7 години
европейски ЦЕНИ НA ВСИЧКО, ЧЕ И ОТГОРЕ, a руски зaплaти, НA ЖИВЕЙ БОЛГAРИНО! A Бкп- ейскaтa олигaрхия с еврaзийски одежди ДЕБЕЛЕЕ по Пеевски...стaндaрти
11
0
 
31
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
няма нищо шокиращо в обедняването на българина...
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
енргийният експерт да си свие дипломата на фунийка и ...
9
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 7 години
Няма нищо!