Миньори – в гладна стачка, отново без пари, ваучери...

23-ма от рудник "Оброчище" са под земята вече денонощие
4 апр 2017 14:37, Анисия Иванова
13
Миньори – в гладна стачка, отново без пари, ваучери...
Архив: Булфото

Гладна стачка обявиха 23-ма миньори от рудник "Оброчище", които повече от денонощие са под земята, съобщи председателят на синдикалната структура на НС "Защита" Ивайло Тодоров.

Те отказват да излязат, докато не се изпълнят исканията им за подписване на колективен трудов договор и фиксирана дата за изплащане на възнаграждения и ваучери за храна.

Още по темата

Под земята миньорите имат само вода. Подкрепят ги останалите близо 160 миньори и служители, които протестират на портала на рудника.

До протеста се стигна, след ново забавяне на заплатите за февруари и ваучерите за храна, обясни Тодоров. След като вчера част от миньорите обявиха гладна стачка, месечните възнаграждения за февруари са били преведени по сметките. Парите за храна обаче още не са изплатени. Спрян е и токът в квартирите на подземните работници, които са от вътрешността на страната.

"Ще прекратим стачката единствено, ако възстановят момчетата по квартирите и при подписване на КТД. 30% от момчетата продължават да си плащат пътя, идват на работа на собствени разноски. Уморихме се вече. Това бездействие на държавата е уникално. Не може в тази държава да има само един омбудсман, който да се интересува от нас. Това е жива подигравка. Не може такава тишина, такова мълчание от държавата при положение, че има  над  двадесет души, които стачкуват  под земята. Вярно, че останахме само лош материал в България, но господа управниците ни направиха такива  като позволиха  робовладелци като нашите работодатели да се подиграват и с нас, и с държавата”, коментира Ивайло Тодоров, цитиран от Дарик.

Миньорите поддържат връзка с омбудсмана Мая Манолова и очакват тя отново да посети рудника.

"Не може всеки месец ние да обявяваме протести и гладна стачка, да викаме омбудсмана, за да си получим нищожните пари", коментира оТодоров. Затова миньорите настояват да бъде подписан Колективният трудов договор.

Той бе договорен по време на проведените на 23 март 4-часови преговори с участието на Мая Манолова и представител на Министерството на енергетиката. С това бе прекратен предишният протест на миньорите, продължил две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Бачо преди 7 години
До АнонименКакъв съд,какви 5 стинки.Тези 180 човека и да заведат иска към работодателя си,колко време ще се проточи делото,колко време ще стоят без заплати,как ще плащат разходите по адвокати без доходи.А после дали ще си намерят работа там!А семействата им?Ако не се намеси държавата кой да се намеси, аз ли, вие ли! В малките градове работните места са около такива крупни предприятия, там нямат друг избор! Къде да ходят В София ли, във Варна ли, или да бягат навън. И кой е виновен за това...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
справка на Световната банка - ако един българин и един немец вземат еднакъв банков кредит от 100 000 лв., който да изплащат 20 години, лихвата на българина ще бъде 18%, а на немеца 1,5 %.Така в края на периода нашенецът ще е внесъл в трезорите на банката 370 395 лева, докато немецът 115 811 лв.българинът ще е броил на банката лихви от 270 395 лева, докато германският гражданин, пак за лихви само 15 811 лв.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рудниците са собственост на държавата отдадени на концесия.Щом не плаща на работниците се изземва, глобява се и се дава на друг който ще си плаща всичко.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще вкарат поне един работодател в затвора за назидание.
5
4
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Не държи да те запознаваме със гадните отношения на миньорите.
4
5
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Много отвратителен скандал би станал. Ако не ми дадат моите пари, изкарани със моя труд.
3
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Мая тоя път да застане истински на страната на миньорите и ако трябва да влезе в рудника при тях! Не само да ги уговаря за мизерни увеличения и няколко ваучера. Тия хора заслужават ПОДКРЕПА! УТРЕ НИЕ ЩЕ СМЕ НА ТЯХНО МЯСТО!
2
6
 
10
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Още един съвет. Кирките и към банкя. Мошенниците не ви дават парите които не сте крали.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвет към тях да се обърнат към Бюрека за помощ нали на предните избори му се радваха кат писано яйце

Спонсорирани публикации