Най-ниската цена не е най-доброто решение при инфраструктурни проекти

Трябва да има независимост между проектирането и строителството
7 апр 2017 15:37, Екип на Bloomberg
6
Най-ниската цена не е най-доброто решение при инфраструктурни проекти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да бъдат добри големите инфраструктурни проекти, за целите на обществото е необходимо да се направи един добър проект. Той е свързан с 3 неща – цена, качество и срокове. Пределно ясно ни е, че има процедури, при които се избират т.нар. "най-подходящи оферти" - с ниска цена и къс срок, но за сметка на качеството. Всичко това води до някакъв ущърб и не е в полза на обществото.

Това каза по Bloomberg TV Bulgaria Лев Главинчев, член на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

"В последно време големите обществени поръчки са обявени на принципа на инженеринга. В този принцип в едно влизат и строителството, и проектирането. От КИИП считаме, че това води до ограничаване на проектантските решения и свежда проекта до възможностите на изпълнителя. Според нас това, в някои случаи, не задоволява интересите на възложителя, както и обществения интерес", добави още той.

"За да има качествени инфраструктурни проекти, считаме, че трябва да има независимост между проектирането и строителството и разделяне на двата процеса", смята Главинчев.

Повече от разговора може да видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Пак "бликна топла вода' в някакво TV студио.....
3
0
 
2
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Хе-хе нещо като с кашкавала ниската цена била гаранция,че е менте ,но пък високата с нищо не гарантира (поне у нас) ,че нЕма да е същото просто ла.паницата е по-голяма.
2
0
 
2
 
! Отговори
Абсолютише преди 7 години
До zeusНо сега коалицията е по-гоуме и трябва да се хранят още гърла. Освен трябва да се подсигурят и за старини, оти след тази коалици четирите партии отиват на бунището!
1
0
 
8
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Ако както досега 30 процента от парите отиват в касичката на ГЕРБ, 30 за изпълнителя и едва с останалите 40 процента се прави нещо има да чакаме качество.

Спонсорирани публикации