Четвъртата индустриална революция - процес между технологии и икономика

Проблемът на фирмите - координация на пазарните дейности
Обновена: 19 апр 2017 16:51 | 19 апр 2017 16:49, Виктория Тошкова
0
Четвъртата индустриална революция - процес между технологии и икономика
Архив: Булфото

Когато става въпрос за четвъртата индустриална революция, говорим за съвместен процес между технологии и икономика. Това коментира проф. Димо Димов, преподавател по иновации и предприемачество в Университета в Бат, Великобритания, на Петата конференция на Кофас по управление на риска за 2017 г., посветена на Индустриалната революция и нови конкурентни стратегии.

Икономиката координира дейностите за нуждите на обществото, но освен това тя подава и сигнали за нови технологии и тяхното развитие. Така тази комбинация води до "творческо разрушение“, но и до постоянна новост, коментира експертът.

Ускоряването на четвъртата индустриална революция се дължи основно на възможностите за бизнес, които зависят от три фактора: разграничението на нуждите; нуждите от подпомагащи технологии; нуждите на самите технологии.

Главният проблем на фирмите е да координират множеството пазарни дейности. Затова и те имат структури за планиране, структури, всичко да се прави ефективно, което води до една определена предначертаност, коментира проф. Димов.

Процесът на преминаване към успешна идея не е права, а преминава през две фази. Тези фази са движени от различен дух и начин на мислене и те не се съвместяват лесно: първата фаза се базира на възприятието и творчеството, докато във втората фаза става въпрос на обработка и логика, обясни проф. Димов.

На иновационния процес може да се гледа през три фази: генериране на идеи, инкубация и ускорение. Същият този процес е в старт-ъп общността и тези две фази са най-сложни за завършване.

Продължавайки темата за индустриалната революция от гледна точка на реалната бизнес среда, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Уникредит Булбанк, коментира, че драматичните промени в бизнес средата, които технологичните революции носят, не бива да ни смущават.

Още новини от конференцията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации