Работодатели vs. омбудсМая за модерното робство

Предложенията й били популизъм с риск от изнудване и рекет
56
Работодатели vs. омбудсМая за модерното робство
Снимка: Булфото, архив

Промените за законови промени, с които да се сложи край на неплащането на заплати, внесени в парламента от омбудсманът Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, сериозно ядосаха работодателите.

Според тях измененията крият рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и чувствително влошава бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерация на работодателите и индустриалците, смятат, че ако се даде възможност на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати може да се стигне до насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия, посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти.

Още по темата

Преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори заплашва на практика да торпилира устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби, посредством съглашателство на работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити, предупреждават работодателите.

Имало и риск от влошаване на условията за правене на бизнес, ако не се допускат фирми до участие в конкурси за обществени поръчки, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения и по този начин.

"В България не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват. Доказателство за това е, че при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е едва 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда", мотивират се от КРИБ и АИКБ.

Така че работодателите искат от председателя на парламента Димитър Главчев незабавно да откаже приемането на пакета предложения и да настоява за неговото.

Употребявайки атрактивния термин "модерно робство", Омбудсманът и КНСБ съзнателно, преднамерено и дори злонамерено извършват подмяна на тезиса. Наричайки определени нарушения  с название, на което в законодателството на друга европейска държава съответстват изключително тежки престъпления, като реално робство, сексуална експлоатация, взимане на органи за трансплантация, получавате на услуги с насилие, експлоатация на деца и уязвими хора, инициаторите на въпросните законодателни промени преднамерено демонизират и стигматизират цялата общност на предприемачите в България, твърдят още от двете организации.

Освен това според тях подходът на Манолова и на Димитров е изключително неприемлив, той минира социалния диалог, саботира го и единствено създава напрежение между социалните партньори.

Работодателите смятат, че подобни популистки действия ерозират доверието в българската държава, както на българските, така и на чуждестранните инвеститори и поставят риска България да бъде сочена като негативно изключение в рамките на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Море ги не избесиме по стълбовете тези кръвопийци и червени капиталисти!
22
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не може да си позволи да плаща заплати на работниците не е никакъв работодател а престъпник. Всеки който защитава неплащането на заплати е съучастник
21
5
 
40
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Аз само един въпрос имам "Какъв бизнесмен е този който не може да си позволи да плаща заплати на работниците"... това ли ни е бизнес средата. УЖАС...От 30 милиарда били 30 милиона, но това са основно заплати на работници които получават прага на мизерията и именно на тях се бавят заплатите.А според КРИБ и АИКБ как ще живеят тези хора? Разбира се, че такъв закон е много правилен даже
20
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха!Надига се паплачтта,награбила се до изнемога,нагушила се,до изнемога,прехвърлила милиарди извън страната и цената на всичко това е изтърбушената икономика,свиващия се непрекъснато пазар,бягащото извън страната население и загубените вече завинаги,близо 3 милиона българи ит най-активното население!!!Това е така наречения,"национално-отговорен капитал".Това не са тъпкания от тях дребен и среден бизнес,които също са мачкани от партийно-олигархичните структури!
19
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес случяайно станах свидетел на разговор. На паркинга пред магазина ,където пазарувах бе спряла кола с 4 аспуха сбългарски номер. До нея стояха двама млади хора на около 30г. Единият запита другия колко струва тази кола. Другият отговори- с екстрите 300 000лв. Марката на колата е без значение. Давам си сметка колко неизплатени заплати има в тази кола и как с тези 300 000 се е обогатила чужда държава и е обедняла България.
18
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският работодател е предимно никому неизвестен, полуграмотен чичка който е поставен от някоя партия, да ръководи колкото може някаква дейност, да крие проходи, да точиДДС, да назначава партийни любовници които за нищо не стават, да плаща до 50% от труда, да плаща на партийните другари, да казва завинаги, че няма и няма начин да има. Официално дава минималната и плаща под масата. Най-щастлив е ако не плаща въобще. За кратко време започва да мисли, че чного плаща а не получава това което тр
17
2
 
40
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Мухахаха пак популизъм "честните" робовладелци започнаха когато не им отърва под пъти над път да плямпат купешки думи.
16
1
 
29
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Хамелеони много, Време е да Изринем ***! 04.05.2017 г. - Ти Решаваш!
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо омбудсмана. Защо плащаме на профвъюзи
14
50
 
3
 
! Отговори
тази е кукуригу преди 6 години
Манолова е откачена коза. Много е хахава. Всяко решение, според собствените и думи в интервюта, го взима с астроложка. Аман от смахнати кокошки
13
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обясниха ми по тв тази вечер, че сме необразовани и за това такива са ни и заплатите, но същите ние, необразованите, отивайки на запад, ни плащат доста добре...
12
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одобрявам усилията на г-жа Манолова, но истината е че те не са достатъчни! Масово в малките фирмички, особено в провинцията, работодателите карат работниците да работят по 6 дни седмично, по 12 часа на ден, без отпуски и болнични и за смешната заплата от 500лв. Работа там трудно се намира така че хората търпят и понасят модерното робство на работодателите! Докато не се въведат ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЗА РАБОТОДАТЕЛИ, които не спазват Кодекса на труда, промяна няма да има
11
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нормалните европейски държави е апсурдно неплащането на заплати, нестига че и със тия заплати си е модерно робство. Никакви възможности на човек да се развие като личност. Тук някой като дръпне с парите си купи последния мерцедес т.е. (изнася капитал), а тия който са му изкарали парите кучета ги яли. Това нито германец, нито японец ще го направи. Сами си затриваме нацията.
10
1
 
20
 
! Отговори
художника преди 6 години
А, и да добавя. Този 1% да не се облага с данъци!
9
1
 
62
 
! Отговори
художника преди 6 години
Значи, ако не платиш навреме на работника е правилно, а ако той не дойде на време на работа не е правилно и го глобявате. Да се напише закон за ГЛОБА на работодателя при забавяне на изработената заплата. Примерно 1% за всеки просрочен ден. При заплата 500лв. това са си допълнителни 5лв. дневно бонус. Всичко е толкова лесно. Ей "БАРОВЦИТЕ" - като сте толкова изрядни, дали ще приемете това предложение???
8
3
 
48
 
! Отговори
Crow преди 6 години
Абе банките и работодателите да са добре, а работниците да го... Манолова революция ще направи, ако го докара до закон :)
7
3
 
34
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България 04.05.2017г. Ти решаваш!
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ще си внесат роби от Африка, няма проблеми. Щом българите не искат да работят и се оплакват от работовладелците.
5
4
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До Анонимен АМИ ТЕ--РАБОТОДАТЕЛИТЕ--РОБОВЛАДЕЛЦ НАРОДА НЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА И НАЧЕЛО С КНСБ ВЪРНАХА БОРИСОВ НА ВЛАСТ---СПРАВКА---СРЕЩА НА КАМАРАТА НА ЕДРИЯ КАПИТАЛ --РАБОТОДАТЕЛИТЕ КНСБ И БОРИСОВ 10 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НАРОДА НЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ ---НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЕСЕЦА ЩЕ СА НА ВЛАСТ----ПОСЛЕ КЪМ ЗАТВОРА
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
T.е. те са против отмяна на робството в България ????!..

Спонсорирани публикации