Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45,
190

Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
4
 
! Отговори
fond преди 7 години
cenata na rabotnata raka v eu e kakto cenata na benzina, na zlatoto, na diamantite, na stomanata, na zinka, na kalaia, na aluminia, na cementa, na mramora, na granita, na perlita, na bentonita, na zeolitha, na gaza, na asfalta .....na elenergiata....koito ima pari, kupuva bez problem rabotna raka....ot sveta...
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А добро отношение? 3въпросът ми е, нима към парсонала на хотела се държат така?--------------Как?
117
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с работниците от чужбина е само за сплашване и ако мине номера.
116
0
 
7
 
! Отговори
А добро отношение? 3 преди 7 години
Та се започна с извинения. Но въпросът ми е, нима към парсонала на хотела се държат така?
115
1
 
20
 
! Отговори
от варна преди 7 години
навремето, бях още малък ученик, когато по-големите работеха на златни и албена (малко след падането на комунизма); познавам хора, които като пиколо си изкарваха по 15.000 марки на сезон само от бакшиши и смяна на валута. и това 17 годишен ученик! тогава цигарите бяха по 1 лв, а бутилка водка - 3 лв, за 10 лв. човек можеше да се забавлява в ресторант. а 1 германска марка беше 14 лева. сами си правете калкулациите!
114
2
 
15
 
! Отговори
А добро отношение? 2 преди 7 години
И тогава се започна нещо, което никъде другаде по света не може да се случи, освен тук и в Турция (че и там ми се е случвало подобно нещо). Тази на рецепцията беше ни взела за някакви от персонала и затова настанила там момчето (готвач) за вечерта, и направо ни изравни със земята, за какви сме се мислили, кои сме били ние и т.н., и т.н. На всички опити да кажем, че не сме от персонала ни се отвръщаше с подигравки. И най-накрая тая като се освести, че сме гости и само дето не припадна.
113
1
 
40
 
! Отговори
Камериерка преди 7 години
Работна ръка от Украйна, Беларус, Молдова?! Че какви заплати вземат там, та ще дойдат да бачкат тук за мизерна заплата от 500-600 лв. по 9-10 часа? Много е тежка работата на камериерката, знам го от опит. Работиш, работиш, край няма. Дископатия, болки в кръста, в гърба - това са последствията от тази професия. И затова заминавам за Англия да работя същата работа, със същите болежки, но ще вземам 3600 лв., с 1 почивен ден в седмицата, но ти плащат извънредните часове и те хранят безплатно.
112
0
 
2
 
! Отговори
detska gradina los преди 7 години
tesi profesii v bg sa bez nikakva perspektiva za semeini maje i jeni na vazrast ot 20 do 60 godini s deca do 18 godishna vazrast. za bg profesionalisti s jelanie da imat i udoben semeen dom i dobro razvitie na decata v blizost do rabotnoto miasto na roditelite bg chernomorskute kurorti sa katastrofa. niama udoben eftin morski ili jelezen transport, autotransporta e katastrofa prez 4 meseca po 30 dena v godinata, nema publichni parkingi i dobri obstinski mesta. samo trani. nikakvi kitki.
111
1
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Само от Украйна !!! По-дашни са...
110
1
 
18
 
! Отговори
А добро отношение? преди 7 години
Вижте то не тстава въпрос само за пари.Преди време бях на едно изложение на цветя и растения в курорта Албена, като работник към фирма за озеленяване. Фирмата ни беше лично поканена от комплекса за да участва. Та настаниха ни в една стая, мен и единят от собствениците на нашата фирма. И един ден при нас настаниха едно момче да спи на шезлонга, при което на другата сутрин шефа на нашата фирма поиска любезно и учтиво някакво обяснение от тази на рецепцията. И тогава се започна нещо, което никъде
109
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ли не съм ходил 10 години на ол инклузив или вие нещо не разбирате? Заплатата наистина е малка, но камериерката в хотел работи между 09:00 и 14:00 часа. Това са 5-6 часа нискоквалифицирана работа. Някаква сложност ли има да сменяш чаршафи и да смучеш с прахосмукачка? А че парите не са много - не са. Но станете космонавти тогава.
108
0
 
40
 
! Отговори
За луди ли ни взимат преди 7 години
Да те ще си извадят работна виза за европа и точно в България ще дойдат за 300 евро....
107
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първо, няма 'туристически бранш' в българия, а мутренски хотели с нечисти пари. това не е нито туризъм, нито бранш. оттам нататък е излишно да се коментират заплатите и кадрите.
106
30
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
500-600 с квартира на морето и храна... не е чак толкова зле.
105
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто трябва да започнат да плащат добри заплати и ще има желаещи. Една камериерка почиства и оправя десетки стаи, работи по 10-12 часа....Господа работодатели парите дето ще дадете на чужди граждани за заплати , спане и храна -дайте ги на българи и ще сте доволни. ..С трици маймуни не се ловят. ...А работници не се задържат с лошо отношение и стотинки. ..
104
1
 
34
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
Ама разбира се, че ще дойдат работници от други държави. Те не искат пари, не се уморяват, не спят, не ядат, ............... Еееееее българи, не се научихте на тези неща и затова собствениците на хотели ще си внасят работници!
103
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Колко ще изкарвате от тези специалистиЧиста корупция.
102
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма кой да им работи за жълти стотинки. Ако си мислят че от бившите съветски репуБлики ще се затърчат да им рабатят в голяма грешка са. Всички от тези държави отдавна са имигрирали в западнала европа.
101
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средната заплата в Испания е 2176 евро (4256 лева) през 2013 година. Защо някой да работи тук за 500-600 лева при робски условия на труд и я му платят, а не, когато може да отиде в някоя нормална държава и да получава в пъти повече? Отива в Испания, там няма да взима средната, а под нея, но пак ще е в пъти повече, отколкото в България. Така е почти навсякъде извън България - в ЕС и други нормални държави.
100
0
 
24
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Ами да ги изпратиме в Сибир тея *** "политици,бизнесмени".........

Спонсорирани публикации