Средната заплата скочила с близо 10%, станала 962 лв.

Най-сериозно е увеличението в частния сектор
21 апр 2017 20:36,
52
Средната заплата скочила с близо 10%, станала 962 лв.

Средната работна заплата в България е нараснала от 878 лв. през 2015 г. до 962 лв. през 2016 година по предварителни данни, или номинално с 9,6 на сто. Това обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, който анонсира основни акценти от годишния доклад на Института за динамиката на работните заплати, цитиран от Investor.bg.

Основен принос за това има частният сектор, в който средната работна заплата се е увеличила по-бързо (с 10,5 на сто) и от 863 лв. през 2015 г. е стигнала 954 лв. през 2016 г., докато общественият сектор регистрира по-слаб ръст (от 6,4 на сто) и размер от 985 лв. през изминалата година при ниво от 926 лв. през 2015 г.

За миналата година ръстът на реалните работни заплати е: 14,4% за минималната работна заплата, 10,5% при средната за страната, като за средната в частния сектор повишението е с 11,4%, а за обществения – със 7,3 на сто.

Като цяло по-голям ръст в заплащането на труда през 2016 г. са отбелязали нископлатените отрасли - "Преработваща промишленост" (11,2%), "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" (14,2%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (12,3%).

Процесът на сближаване на заплатите в двата сектора се дължи, от една страна, на ограничителната политика на правителството по отношение на ръста на заплатите в обществения сектор, но от друга, и на силната конкуренция, на която бе поставен частният сектор в България от общия европейски трудов пазар, посочва се в доклада.

„Под този натиск и при дефицита на работна сила (особено на квалифицирана) той беше принуден да реагира с адекватно пазарно поведение и да увеличи заплатите“, коментира Любен Томев.

Някои от водещите като равнище на средна работна заплата отрасли са регистрирали значително по-слаби ръстове - "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (2,2%), "Добивна промишленост" (2,1%), "Финансови и застрахователни дейности" (5,1%).

Откроява се едно изключение - секторът "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", който е лидер в заплащането на труда - бележи и сравнително висок ръст от 10,4 на сто през изминалата година.

Сектори с традиционно силно синдикално присъствие са показали значителни различия в динамиката на нарастване на работните заплати - "Транспорт, складиране и пощи" (9 на сто) "Държавно управление" (8,6%), "Образование" (5,9%), "Хуманно здравеопазване и социална работа" (10,5 на сто).

Най-високи средни равнища на заплатите се регистрират в София (1302 лв.), Стара Загора (940 лв.), Варна (923 лв.), Враца (904 лв.) и София - област (893 лв.). Като правило големите областни центрове формират и по-високи нива на заплащане, но изключения има и в двете посоки - Русе изостава значително от топ-листата на високите средни работни заплати, докато Враца е на четвърта позиция в нея. Важен фактор, който влияе върху размера на средната работна заплата по области, е наличието на структуроопределящи фирми и предприятия в тях с нива на заплащане далеч над средното за страната (например АЕЦ "Козлодуй" в област Враца).

Темповете на нарастване на средната работна заплата по области за 2016 г. варират от 1,9 на сто за София - област до 14,9 на сто за Хасково.

Прави впечатление, че области със сравнително ниска средна работна заплата са сред водещите по темп на нарастване на заплатите за миналата година - Видин, Ловеч, Монтана, Велико Търново, Разград, Добрич, Търговище, Перник.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
19
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Нашите синдикати могат спокойно да изместят статистически институт. Само докладват резултати, работа никаква.
17
20
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Зависи от социалната среда, брат. Покрай мен рядко има някой под 1000 лева чиста заплата, повече са над 1200-1300, говорим за Варна. Не казвам, че средната заплата тук е толкова. Ако бях в София за същата работа бих взимал около 1800-2000. Така, че просто си в работническа среда на ниска позиция. За София под 1000 заплата трябва да нямаш особени умения.
16
1
 
33
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 6 години
Пред-пред последният параграф ясно и точно си пише защо критерия "средна заплата" не е супер обективен и в западната статистика трудно ще го видите да се изпъква от големите фирма,какво ли остава за цели държави.Област Враца е в най-бедния Еврорегион-северозападна България,а пък са четвърти по средна заплата в страната.Що?Защото в едната голяма фирма там,АЕЦ Козлодуй,топ мениджмънта явно взима такива библейски заплати,че дърпат цялата област до четвърто място.Аз картофи,съседа кайма,общо мусака.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй в столицътъ ли? Ний на село бачками за 300. Зема а дойда и аз у Софето, чи взе да ми писвъ.
14
12
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
е айде сеге, не толкова черногледо :) немалка част от младите хора в софия, който не са на държавна работа, взимат двойно повече от тия 800 лв., и то дори не е необходимо да са специалисти. Нужно е да знаеш един западен език и в телас примерно ще те глътнат на 1500 лв. чисто без бонусите. Ако знаеш вече повече от един език, цената ти се вдига. Има глад за кадри, не е чак токлова зле положението
13
3
 
29
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Oнзи ден казваха, че българинът изкарал 5000 за 2016, а похарчил 4500 (или нещо такова. Кога лъжат - оня ден или сега?
12
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я вижте вие тя скочила а ние да незнаеме как стават тез работи? От къде е скочила се пита в задачата? През балкона през терасата или от покрива? Тези за улавили ни имат или за побъркани? Аз не познавам човек който да взима повече от 600 до 800 лева и то тук в София. Значи непознавам правилните хора изглежда. Щом като има хора с над 1000 лв. заплати. А това са джурналета лежачите в администрацията наколенкажии свиркажии и тем подобни бли.зачи. Всички останали само го дуат.
11
4
 
25
 
! Отговори
Не преди 6 години
Не ми пишете за брутна, пишете за нетна заплата! Ако нетната е 650...малко по сме добре. Ама оня ималлллл свинкя, язе зелье..... Хахахаах и да му продам сичкото зелье пак не праи свинкя! Тоест...да му работя по 25 часа, 8 дни, 14 месеца пак няма да имам свинкя!
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната заплата скочила... И на баба ми пенсията скочи пррз балкона.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, и аз се пазарих за заплата преди 10 години. Тогава тия пари стигаха и с малко разум....имаше отгоре. Ама след 10 години...цените в магазина и раходите 300%, заплата с 300%..дудуци. Видяхме средния, не средната! Някой пак си проветрява устата, ама е пил и мирише на престоял алкохол.
8
1
 
11
 
! Отговори
богат от заплати преди 6 години
пият-пият ама да си лягат не да пишат простотии тези пари са на сън само и бруто и нето
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва някаква гордост ли е? В София тия пари стигат колкото да не ровиш в кофите.И не,това не е пресилено.Сметки и данъци -400,500 лева и остават по 12 лева на ден.Мощна сума.*** стиснатите клошари.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пари има ... но не за всички
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжа !
4
1
 
18
 
! Отговори
:-) преди 6 години
КинтиНямаСамоБалъциКНСБ
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая новина за 1 април ли трябваше да е?
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е този средна заплата, че те я виждам. Над 1 000 000 мен. работят на МРЗ, нето получават 300 и малко. Това 962 лв. е висока заплата, която за София макар и не масово я има, но не ме убеждавате че във Видин - най-бедната община в ЕС, Кюстендил....да продължавам ли...заплатите са такива. Както се казва заедно за България по единично за Швейцария.
1
5
 
49
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 6 години
Заплати на работници не бива да се дават, това е ясно.Но и аз на моите им дадох много придобивки през последните години, чак ме е страх да не се разглезат. Първо, добавих им към супата за вемеря и по филия хляб. Второ, разреших им на всеки шест часа работа да си взимат по петминутна почивка с безплатен чай (т.е. аз им го плащам!)! И трето, в неделя и по празници намалих работното време от 18 на 14 часа!Дано не греша и да вземат да се разглезят!

Спонсорирани публикации