Държавният дълг е 29% от БВП за 2016 г.

Плащанията за АЕЦ "Белене" - над 1.1 млрд. лв.
Обновена: 24 апр 2017 22:53 | 24 апр 2017 22:26, Екип на Investor.bg
82
Държавният дълг е 29% от БВП за 2016 г.
Снимка: архив, БулФото

Дългът на България за 2016 г. е в размер на 27,3 млрд. лв., или над 29% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

Реално делът на дълга не се изменя съществено през последните две тримесечия на миналата година, като кръжи около 28,5% - 28,2%, показват данните от месечния бюлетин на Министерството на финансите (МФ). Вероятно повишението на съотношението на задълженията на държавата към произведеното в икономиката през декември е заради плащанията за АЕЦ "Белене" в размер на 1,175 млрд. лв.
 
Делът на дълга обаче се повишава по-чувствително спрямо предходната 2015 г., когато е бил 25,99%. През 2014 г. той е бил 26,97%, а през 2013 г. е бил значително по-нисък - 17,01%, сочат още данните на НСИ.
 
За 2016 г. в сектор "Държавно управление" е отчетен бюджетен излишък от 30 млн. лв., или 0,03% от БВП.
 
Дефицитът в подсектор "Централно управление", в който влизат всички държавни предприятия, е в размер на 44 млн. лв. - 0,05% от БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: държавен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
eddim преди 6 години
Ами най-ниско е бил нивото на дилга при Станишеф. Малко над 13%. След това започва да нараства.
35
1
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България Да пратим измамниците където им е мястото! 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ!
34
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Интересно... Нали голямата опорка беше, че бойко загробил държавата с 16 милиарда дълг... Е къде е тоя дълг, като единствено правителството на Орешарски (2013-2014) е увеличило дълга от 17 на 25%. *** залухани.
33
1
 
2
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
Че е толкова,толкова е! Въпросът е, че той ще се увеличи експоненциално за следващите две години по ред причини и основната е липса на производство и добавени свежи пари. Сега все още има ефект от т.н. еврофондове, но те ще бъдат намалявани и забавяни от ЕС прогресивно. Единственото ни спасение /колкото и да е цинично/е, че сме първа гранична държава на ЕС. За да може правителството да преживее 4? години ще е необходимо да вземе заеми! А за КТБ Пойко и Телян я източиха и се га си пазаруват и ЧЕЗ
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОТ САЙТА НА БНББрутни външен дълг няма нищо общо с държавния дълг. Аман от неграмотници. И още нещо, това че пишеш с главни букви не прави глупостите които пишеш по верни, прави ги глупости написани с главни букви.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение кой и колко е взел ааааа кой ще платиииииии И защо на тия не е потърсена отговорност и защо не са в затвора с доживотни и пълна конфискация на имуществото им и на всички тяхни приближени и роднини до 9 коляно.???!!!!????? Всичко друго е глупости и лицемерие
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е.. с този си мандат, Герб ще подобрят рекорда ! , спокойно ще има да връщаме повече и ще се живее по-бедно
29
33
 
20
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
4 млрд. - КТБ1 млрд. - АЕЦ БеленеДа благодарим на червените кхмери и да не ги допускаме повече на власт.
28
1
 
6
 
! Отговори
AZ преди 6 години
До Жаба кикерицаMnogo si tup Sashe! Cheti! Ogramoti se!
27
3
 
34
 
! Отговори
Всичко е на ред преди 6 години
Боко и останалите комунистически ченгета рано или късно ще получат своята награда! Господ гледа и безформеният от преяждане Пеевски,алчния Бойко гледа всички.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение кой и колко е взел ааааа кой ще платиииииии И защо на тия не е потърсена отговорност и защо не са в затвора с доживотни и пълна конфискация на имуществото им и на всички тяхни приближени и роднини до 9 коляно.???!!!!????? Всичко друго е глупости и лицемерие
25
9
 
7
 
! Отговори
Георги преди 6 години
До 51. Ама как лъжеш само! Правителството на Виденов подава оставка през януари и е разпуснато на 12 февруари 1997 година. Подава оставка заради бунтове, предизвикани от зърнена криза и хиперинфлация. Има ги описани събитията на много места. Обясни моля ти , защо го правиш това. Защо лъжеш така нагло? С каква цел? Какво искаш да постигнеш?
24
1
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 6 години
Не само договорите (лоши или неизпълнени) им са на тази стойност червен лай... поздрави сестра си от мен!
23
12
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Виденов е.. майката на банковата система ти ми говориш за газпром лягай си и престани да коментираш!!!
22
9
 
28
 
! Отговори
ДО УРОДА 50: преди 6 години
16 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ НЕ Е ВЗЕМАН ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ, БЕ CMOTAH.
21
7
 
27
 
! Отговори
До 46 Хидебранд преди 6 години
ВИДЕНОВ СЕ БОРЕШЕ ЗА ПЪЛНА НЕЗАВИСИМОСТ. ТОВА БЯХА ГОДИНИТЕ, КОГАТО РУСНАЦИТЕ ОТ ГАЗПРОМ ВИДЯХА, ЧЕ АКО КОПИРАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ИМАТ ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ В СВЕТА И ИЗВИВАХА РЪЦЕТЕ НИ. ВИДЕНОВ БЕ ПРОТИВ ТЯХ И ЗАПАДНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, КОИТО ИСКАХА БЪРЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ.ДА НАПОМНИМ - ВИДЕНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ДЕКЕМВРИ 1996. ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА И МИТИНГИТЕ СРЕЩУ "ВИДЕНОВ" БЯХА 1997. САМИЯТ ВИДЕНОВ Е НАВЪРШИ 50 ГОДИНИ И НЯМА ЕДИН БЯЛ КОСЪМ СЪВЕСТТА МУ Е ЧИСТА, ЖИВЯЛ Е В ПАНЕЛКАТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ.ПРИЯТНА НОЩ И ЧАО!
20
14
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Когато Станишев и останалите които нямат българска кръв идват на власт подписват едни договори и прибират едни пари под масата,чиито падеж (на договорите) взе да настъпва и сега Вие същите *** подписали договорите прехвърляте вината на друг.Ох колко сте жалки за това загубухте изборите
19
1
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
С обезценяване на валутата си , можеш единственно да се разплатиш с народа си(Виденов).Другото е злато и долари(ама федски).
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с интервала след запетая ме разби.Мойта фамилия е Хилдебранд и ми е жал за хора , като теб(така ли е правилно).Ако искаш да успееш , първо се научи да обичаш.======ЗАПЕТАЯТА (КАКТО И ТОЧКАТА) СЕ ПОСТАВЯ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ДУМАТА, КАТО СЕ ОСТАВЯ ИНТЕРВАЛ ЗА СЛЕДВАЩАТА ДУМА. ТОВА Е ПРАВИЛОТО.А СЛЕД КАТО СЕ ПИШЕШ НА ГЕРМАНЕЦ, ДА ТЕ СВЕТНА ЗА ИЗКУСТВЕНАТА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ, ЧРЕЗ КОЯТО НЕМСКОТО ПРАВИТЕЛСВО СЕ ОЧИСТВА ОТ ВСИЧКИ ВОЕННИ БОРЧОВЕ. НЕЩО ПОДОБНО ГОТВИ САЩ СЕГА.ЖЕЛАЯ ТИ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ!
17
1
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Един имал хоби и си мисли, че е прав, а друг бил някакъв си Бранд.. Е, да ама истината рано или късно излиза на яве! А, глупците си остават такива в век и веков.

Спонсорирани публикации