Празните офиси в София намаляват

Завършват 140 хил. кв. м офис площи тази година
25 апр 2017 17:50, Миглена Иванова
12
Празните офиси в София намаляват
Снимка: архив, Ройтерс

Делът на незаетите офис площи в София е паднал до най-ниското си ниво от 2008 г. и към края на март свободните площи са намалели до 9,1% от всички, показват данни на консултантската компания MBL|CBRE.

Това са общо около 170 хил. кв. м, като от тях най-високият клас А, за който е и най-силна конкуренцията на наемателите, са около 70 хил. кв. м, показва още статистиката на компанията, представена по време на конференция за строителство на офиси.

Експертите са провели и проучване сред наематели, което показва, че плановете на бизнеса за растеж са умерени, т.е. на пазара се очаква известна стабилност.

Строителството обаче е доста по-динамично и през тази година се очаква да бъдат завършени 140 хил. кв. м офис площи, повечето от които вече са заети. Този обем би увеличил дела на свободните площи с около 2-3 процента, коментира Христо Асенов от MBL.

За следващата година са планирани 150 хил. кв. м, което би допринесло с още 2-3 процента към дела на свободните площи.

За 2019 г. обаче има планирани множество проекти, като според различни прогнози най-вероятно на пазара ще излязат между 150 и 220 хил. кв. м. Ако се стигне до реализиране на всички проекти в пълен мащаб, делът на свободните офис площи в столицата би надвишил 16%, което ще дебалансира пазара.

Към момента са наблюдава стабилен ръст на наемите на офиси заради по-ограниченото предлагане на площи от висок клас и разширяването на сектора на услугите, особено на аутсорсинг индустрията и сектора на информационните технологии.

Последните тенденции показват, че се увеличава и капиталовата стойност. Темповете й на ръст изпреварват увеличението на наемите заради спада на доходността, която инвеститорите очакват. Това е белег и за повишаване на доверието към пазара.

Експертите прогнозират още, че след две години броят на зелените офис сгради с международен сертификат вероятно ще се удвои.

Още икономически новини четете в Investor.bg


12
Още по темата: офисинедвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоките са от Комунистически Китай. Ние произвеждаме услуги. Поръчваме на китайците и продаваме на българите.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехххх на статията за 15% доходност защо сте спрели коментарите? Щях да ви тегля една.............
6
3
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Много данъци плащат чуждите компании,направо се скъсват. Смукачи-робовладелци.
5
3
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
То от офиси в комбинация с " умни и красиви" БГ удари дъното и продължава да се окопава.
4
12
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Ти БВП знаеш ли какво е? Количество произведени стоки и УСЛУГИ за дадено време. За последните 10 години той е скочил драстично. Провери из интернет. Офисите произвеждат услуги. Услуги, предлагани от големи международни компании, които, ако не друго, плащат поне реални данъци на държавата, а не дават заплатите си под масата, както 80% от българските. Човек, който си няма идея що е то добра заплата (в пъти над средната), няма смисъл изобщо да се изказва. А ти си такъв очеизвадно.
3
7
 
19
 
! Отговори
бай Рангел преди 3 години
Офиси,офиси....с офиси не се вдига БВП. Дайте статистика колко производствени площи ще открием!
2
0
 
21
 
! Отговори
до 1 Нека има преди 3 години
То тава е само начало, после идва и желанието за смяна на партньора...
1
12
 
12
 
! Отговори
Нека има преди 3 години
Преди си мислех, че е глупаво да пътуваш и цял ден да висиш в офис за работа, която може да се върши и от вкъщи, но семейният живот ми показа колко е освежаващо това, а иначе бих казала, че съм щастлива с мъжа си. Особено за една жена е много полезно да избяга от домакинските задължения и ангажиюента " кой ще вземе децата от градина" ;)