Сметка: Газовият хъб "Балкан" ще ни струва до ? 2.4 млрд.

Проектът е ключов за "Булгартрансгаз" в следващите десет години
25 апр 2017 14:31,
54
Сметка: Газовият хъб "Балкан" ще ни струва до ? 2.4 млрд.
Снимка: архив, БулФото

Изграждането на газовия хъб "Балкан" ще струва между 1,4 и 2,4 млрд. евро, става ясно от публикувания за дискусия план за развитие на "Булгартрансгаз" за периода 2017 – 2026 година. Срокът за становища по него изтича днес (25 април).

Още по темата
Разходите по хъба ще бъдат покрити от собствени и привлечени средства. Проектът е в идейна фаза и е вписан като ключов за компанията. Предвижданията са, че той ще бъде въведен в експлоатация през 2022 година.

В газоразпределителния център биха могли да постъпват количества природен газ от различни източници, посочват от газовото дружество. Сред тях са руски газ от нов морски газопровод и през съществуващото трасе, местен добив, газ от Южния газов коридор или от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция.

За реализацията на идеята трябва и максимално да бъдат използвани съществуващите мрежи и капацитета на "Чирен".

За оператора на газопреносната ни мрежа през следващото десетилетие приоритет ще бъдат новите газови връзки – с Турция, Сърбия и Гърция, както и газопроводът Eastring, който ще свърже мрежите на Румъния и Унгария.

Компанията продължава своята работа по увеличаване на капацитета на газохранилището ни – до 1 млрд. куб. метра от сегашните към 550 млн. куб. метра. Стойността на проекта е 223 млн. евро и той трябва да бъде финализиран през 2024 година.

От газовата компания обмислят и вариант за изграждането на ново хранилище – в изчерпани находища на територията на страната или в морския шелф. Проучванията за това обаче ще отнеме около 7-8 години

За да може страната да отговори на изискванията за газоразпределителен център в региона, е необходимо да бъдат направени инвестиции в съществуващата мрежа, както и изграждане на нови транзитни съоръжения.

Като цяло инвестициите в мрежата – национална и транзитна, за нови обекти в периода 2017-2019 година възлизат на 135,8 млн. лева. За реконструкция и модернизация в същия период ще бъдат отделени 143,8 млн. лева.

В периода между 2020 и 2026 година инвестициите за нови съоръжения и модернизацията на съществуващите ще бъдат инвестирани общо 358,6 млн. лева, предвиждат плановете на "Булгартрансгаз".

Компанията ще направи инвестиции и в отклонения на националната мрежа, за да стимулира газификацията в страната.

От прегледа на "Булгартрансгаз" за развитието през 2016 година е видно, че има ръст на вътрешното потребление и транзита на природен газ. През миналата година компанията е доставила 3,38 млрд. куб. метра на вътрешния пазар, което е с 4% повече спрямо 2015 година. По отношение на транзита има увеличение от 8,2% до 14,6 млрд. куб. метра.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щели сме да получаваме газ от различни източници??И кои са те? Въздух под налягане. Ама дайте да дадем два милиарда пък после ще му мислим. Знаеме ги тия!Борисов да кляка и да го зарежда. А да не говори глупости.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А основният источник на газ ще бъде комбинацията от боб и зеле.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно Москва ще клекне и ще и пуснат южен поток . Тогава трябва да сме готови и да станем лидер на балканите. По-добре действия от колкото само празни приказки по-форумите.
32
0
 
0
 
! Отговори
. преди 6 години
30% от 5 милиарда ... как да не си намалят партийните субсидии на НУЛА
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газопровод и хъб ще има, но в Румъния. Казва се BRUA и ще е готов до 2020. Потърсете подробности в нета.
30
2
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Ти си в голяма соросо- евроатлантическа заблуда. През този хъб ако минава изобщо газ ще бъде Руска но през Турция на тройна цена.
29
12
 
3
 
! Отговори
камен преди 6 години
Много добра новина , това е разпределителен център и най-важното , на газ от различни източници , така вече Русия има сметка от газопровод през България , но и няма да е единствен монополист !
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28.11.2016 - Гърция напредва в строителството на Трансадриатическия газопровод.Александруполис ще бъде енергиен център за целия Балкански полуостров, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.
27
1
 
4
 
! Отговори
:)))))))) преди 6 години
TOVA DA NE BI DA E HUB ZA ONAZI.....6ISTOVATA GAZ, DETO S KORABI 6TE DOSTAVIAT OT LUNATA.......
26
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен Да наскоро ни намалиха Газта с 30%. Исках да напиша доходите!
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко,нали знаеш,че както и да се завъртиш,гъзо ти е все отзад.Та и с газа.За каквито и хъбове да говориш,за каквито и интерконектори да плямпаш,каквито и еврокомисари да водиш,природният газ се намира в Русия.
24
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ама само хъб ли ще е или и нещо ще влиза и излиза в него?
23
1
 
5
 
! Отговори
Баджо преди 6 години
Боб му мамата ,полят с Хасковски уран хахаааа
22
4
 
12
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Това за Кремиковци е много, ама много изтъркана опорна точка.Не ви ли омръзна да пишете глупости.Истината за Кремиковци е далеч по-различна от официално лансираната,която повтаряте като папагали по форумите.Кремиковци беше на печалба и можеше да работи още дълго,но беше умишлено фалиран за да могат да се усвоят едни пари.От тъмносиния ви Вожд и от продължителят му - тиквеният ви Вожд.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бацеее,боб му е майката.Давай на всички твои поклонници по две кила на ден и да набиват яко сутрин,обед,вечер.Няма искам,няма не искам.Те и без това правят всичко,каквото им кажеш.Дори и гувнното ти ще излапат,ако им го сипеш в паниците.Яко боб и яко ***.Инак няма хъбче.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще чакаме някой да прекара газ през газов хъб. А газът ще минава край България през Турция, Гърция и дори македония. Може да купуваме от Македония газ.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От така написаната статия се разбира, че някой у нас без да имаме газ и снабдяване с газ прави резервоари за газ. Много нелогично ми се струва да е това решение на политици. Най - верното ще е, че това е едно внушение и объркване да създаде в чвтящите този фейлетон.
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южен поток бил скъп, а нямаше да платим нищо за 50% собственост. А газов хъб "Балкан" е евтин за 2,4 милиарда евро. И ще стои празен.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то,колко му е - *** "НАРОД",ДЪРЖАВА НЯМА,А АЙДУЦИТЕ ДОЯТ НА ВОЛЯ СТАДОТО!А Стадото?!Му-у-у-у!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново,за кой ли вече пореден и безброен път предстои да ни го наХЪБят!!!

Спонсорирани публикации