Разходите за юристи на НЕК не влизат в цената на тока!

С външни правни услуги компанията защитавала интереси за 1 млрд. лв.
27 апр 2017 18:36,
10
Разходите за юристи на НЕК не влизат в цената на тока!
Снимка: БТА

С външните юридически услуги - за представителство или консултации, Националната електрическа компания (НЕК) защитава интереси на стойност над 1 млрд. лева. Това съобщи директорът на компанията Петър Илиев пред журналисти.

Още по темата

По-рано той участва в пресконференция, на която служебният енергиен министър Николай Павлов представи финансовите резултати на държавните дружества в сектора и дейността си в последните три месеца. 

В сряда прокурори влязоха в НЕК и иззеха документация, свързана с договори за външни услуги. От изявленията на проверяващия прокурор стана ясно, че сумата, които държавната компания е платила по тези договори, е малко над 1 млн. лева. Срещу тях обаче стоят интереси за над 1 млрд. лева, уточни днес директорът на дружеството.
 
Илиев уточни, че "най-скъпото" дело, за което компанията е ползвала външни услуги, е на стойност 220 млн. лева, а на външния изпълнител са платени към 220 хил. лева. Делото е спечелено на първа инстанция, посочи още той.
 
В НЕК на постоянен договор са 10-ма юристи, които са експерти в различни области. През тях минава цялата документация на държавната компания, каза Илиев. Той беше категоричен, че външни услуги ползват всички големи компании.
 
Разходите за съдебните дела, тоест и този 1 млн. платени за външните консултанти, не се признават от Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) като част от цената на тока, категоричен е още директорът на обществения доставчик.
 
В своето ценово искане за цената на тока от 1 юли, отправено към регулатора през март, от компанията са поискали увеличение на цената на дружеството с под 10%. Решението за цената на електроенергията през новия регулаторен период ще бъде взето от КЕВР в края на юни.
 
Проверката на прокуратурата обхваща договори, сключени преди 2015 година, отбеляза още Петър Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НЕКенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после тези разходи ги описват когато искат от КЕВР да вдигне цената на тока.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз щот си мисля че издържаме даже и метресите на хрантутниците?
7
0
 
5
 
! Отговори
потеребител преди 6 години
Или е нахалство или е неграмотност. Във всички по веригата от производител до доставчика на ел.енергия за клиента-потребител , било то ръководител, хрантутник, далавераджия, специалист, юрист, автомобил или какъвто и да в този отрасъл, всички разходи идват от приходите в лева дадени от потребителите. Същото е и с парното, същото е и с водата. Няма от къде другаде да дойдат пари освен от потребителите.
6
0
 
9
 
! Отговори
Търговец преди 6 години
Крайният клиент винаги плаща всички разходи. Този Петър Илиев ни взе за балъци.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко орах в очите е това, представям си какво източване пада по другите им договори. Специално за юристи според мен е нормално да се търси външна фирма- как си представяте някок с ценз от НБУ да води арбитражното дело с Атомстройекспорт? Няма такива кадри в държавните фирми според мен. В най-масовия случай са партийни назначения, а там дипломата или е фалшива или е от Киевския свободен университет.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие сериозно ли очаквате частници да защитават интереса на потребителя? Умни и красиви беее :)))
3
0
 
12
 
! Отговори
Съвет един преди 6 години
Те и заплатите и автомобилите им не влизат в цената на тока. Само, че пак ние компенсираме дефицита. Къде са бившите директори на НЕК сега? Кой ще провери къде са и с какво се препитават последните 4-5 директори? Обзалагам се, че всички смучат яко от държавната софра.
2
0
 
23
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Пълни глупости,всички разходи влизат в себестойността на продукта.Управителя на НЕК да не би от джоба си да плаща на тия външни юристи.Съвсем се оплетоха в лъжите
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе ЧЕЗ са виновни нали.

Спонсорирани публикации