КЗК пусна продажбата на ОББ

Белгийската Кей Би Си ще придобие и "Интерлийз"
28 апр 2017 10:30, Миглена Иванова
1
КЗК пусна продажбата на ОББ
Снимка: архив Reuters

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши "Кей Би Си Банк НВ" да придобие "Обединена българска банка" АД (ОББ) и "Интерлийз" ЕАД от National Bank of Greece, показва справка в регистъра на антимонополния регулатор.

Белгийската "Кей Би Си", която е собственик на "СИБанк" в България, обяви в края на декември 2016 г., че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката.

Според КЗК нито един от участниците в концентрацията не надхвърля пазарен дял от 15% в анализираните пазарни сегменти, което няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение от новата банкова група и да възпрепятства конкуренцията.

Подобен е и изводът за присъствието на двете групи на застрахователния пазар.

Обект на сделката

Освен "СИБанк", "Кей Би Си" притежава още "ДЗИ-Животозастраховане" ЕАД, "ДЗИ-Общо застраховане" ЕАД, "ДЗИ-Здравно осигуряване" АД – в ликвидация, "Управление на активи за продажба – 2" ЕООД, "Ийст Голф Пропъртис" ЕАД, "ОББ Факторинг” ЕООД, "ОББ Асет Мениджмънт” АД, "ОББ-Застрахователен брокер” АД, "Интерлийз Ауто” ЕАД, "Хотел Перун-Банско" ЕООД ЕАД, ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество" АД (ОББ-МетЛайф), "Дружество за касови услуги" АД ("ДКУ").

Конкуренцията не очаква проблеми на пазара след сделката

В становищата на БНБ и Асоциацията на банките в България, поискани от КЗК, се посочва, че сделката няма да даде съществено предимство пред другите банкови и небанкови пазарни участници, тъй като и ОББ, и "СИБанк" са с "умерено присъствие" на пазара.

Отделни банкови дружества изказват подобни становища, макар и да подчертават, че сделката ще формира третата по значимост институция в банковия сектор, с което биха могли да се постигнат икономии от мащаба и съответно по-добри условия за клиентите.

Подобни мнения изказват и застрахователните дружества, изпратили становища до антимонополната комисия.

Още за банковия пазар у нас четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някои елементи са си внушили че са царе на земята радваите се доде можете ама знате приказката човек до човек опира все един ден ще опрете мислете че сте високо и гледаите как падате от истината боли глава от лъжата двапъти нито мисля да пиша нито да коментирам омръзна ми и ми дотегна времето ще покаже а дотогава само ще гледам как някои неща продължават на тия весели празници и бъдете здрави